Haberler

BM tutuklu Katalanların serbest bırakılmasını istedi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'ne bağlı olan Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu, tutuklu yargılanan Katalan siyasetçilerin 3'ünün cezaevinde olmalarını "keyfi" olarak nitelendirip, İspanyol hükümetinden bu kişileri "hemen serbest bırakılmalarını" istedi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'ne bağlı olan Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu, tutuklu yargılanan Katalan siyasetçilerin 3'ünün cezaevinde olmalarını "keyfi" olarak nitelendirip, İspanyol hükümetinden bu kişileri "hemen serbest bırakılmalarını" istedi.

BM Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu'nun hazırladığı ve İspanyol basınına sızan rapora göre, 1 Ekim 2017 tarihinde yasa dışı olmasına rağmen Katalonya'da yapılan bağımsızlık yanlısı referandumu organize etmekten yargılanan Katalan siyasetçilerle ilgili İspanyol devleti eleştirildi.

Tutuklu yargılanan Katalan siyasetçilerden Oriol Junqueras, Jordi Sanchez ve Jordi Cuixart'ın tutuklamalarını "keyfi" olarak nitelendiren BM'nin çalışma grubu, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle bu kişilerin "hemen serbest bırakılmalarını" İspanyol hükümetinden istedi.

Söz konusu Katalan siyasetçiler için tazminat ödenmesi gerektiğini de savunan BM'nin çalışma grubu, taleplerine cevap vermesi için İspanyol hükümetine 6 aylık süre verdi.

BM'nin raporuna İspanyol hükümetinden tepki, Katalan hükümetinden destek

İspanyol hükümeti söz konusu rapora tepki gösterdi. Hükümet temsilcileri tarafından basına yapılan açıklamalarda, "meşruluğunu yitiren ve kendini iyileştirmek zorunda olan bu kurumun bağımsızlığı ve tarafsızlığı üzerine şüphe duyulduğu" belirtildi.

Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Quim Torra ise BM Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu'nun raporuna atfen tutuklu Katalan siyasetçilerin "derhal serbest bırakılmalarını ve haklarındaki tüm suçlamaların geri çekilmesini" isteyen bir açıklama yaptı.

AP, Puigdemont'un girişine izin vermedi

Bu arada, İspanyol yargısından kaçarak Belçika'ya giden ve aday oldukları 26 Mayıs'taki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerini kazanan eski Katalonya Özerk Yönetim Hükümet Başkanı Carles Puigdemont ve eski Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Sağlık Bakanı Antoni Comin'in AP'ye girişine izin verilmedi.

Seçilmiş AP parlamenteri olarak AP binasına giderek giriş kartlarını almak isteyen Puigdemont ve Comin kapıdan geri dönmek zorunda kaldı. AP kaynakları tarafından İspanyol basınına yapılan açıklamalarda, Puigdemont ve Comin'in "henüz Madrid'den mazbatalarını almamış olmalarından dolayı" girişlerine izin verilmediği savunuldu.

Konuya ilişkin, başta AP Başkanı Antonio Tajani ve bazı üst düzey AP yetkililerinin bürosuna faks çeken Puigdemont'un AP binasından içeriye alınmamalarını "çok ciddi bir ayrımcılık" olarak nitelendirip, açıklama istediği belirtildi.

Puigdemont ve Comin'in AP parlamenteri olması için Madrid'den mazbatalarını alması gerekirken, haklarında ulusal sınırlarda arama ve tutuklama emri bulunmasından dolayı hangi şartlar altında Madrid'e gelecekleri konusundaki belirsizlik devam ediyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden ayrılıkçı Katalanların başvurusuna ret

Öte yandan, Strazburg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 9 Ekim 2017'de Katalonya özerk parlamentosunda yapılmak istenen genel kurul oturumunun İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesiyle ilgili eski Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Carles Puigdemont, eski Katalonya Özerk Parlamentosu Başkanı Carme Forcadell ve 75 Katalan milletvekili tarafından yapılan başvuruyu reddetti.

Mahkeme, ayrılıkçı Katalan siyasetçiler tarafından yapılan tüm suçlamaları "kabul edilemez" olarak değerlendirdi.

Katalonya özerk parlamentosunda 9 Ekim 2017'de yapılmak istenen genel kurul oturumu, 1 Ekim 2017'deki yasa dışı referandumunun ardından bağımsızlık ilan edilmesi amacıyla toplanacaktı.

Katalonya'daki süreç

İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilmesine rağmen Katalonya'da 1 Ekim 2017 tarihinde yapılan bağımsızlık referandumu ve 27 Ekim 2017'de Katalonya parlamentosunda kabul edilen tek taraflı bağımsızlık deklarasyonu sonrasında eski Katalonya özerk yönetim hükümeti başkanı Carles Puigdemont ve 6 eski Katalan siyasetçi İspanya dışına kaçmıştı.

İspanya'da kalan sanık Katalan siyasetçilerden 9'u tutuklu, 3'ü de şartlı serbest olan 12'sinin Madrid'deki Yüksek Mahkeme'de yargılanmasına ise 12 Şubat'ta başlanmıştı.

Yüksek Mahkeme'deki yargılanma süreci devam ederken, tutuklu yargılanan sanıklardan 5'i 28 Nisan'da yapılan genel seçimlerde milletvekili veya senatör seçilmiş ve sonrasında tutuklu oldukları için bu siyasi görevleri askıya alınmıştı.

Üç aydan fazla bir süredir devam eden Katalan siyasetçilerin yargılan sürecinde sona gelindi. Savcılık, eski Katalonya Özerk Yönetim Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras hakkında devlete karşı ayaklanma suçuyla 25 yıl hapis talep ederken, diğer sanıklar için 7 ila 17 yıl arasında hapis cezaları istedi. Savcılık ayrıca, sanıkların aldıkları hapis cezalarının yarısını doldurmadan, "iyi halden şartlı tahliye hakkından yararlanmamalarını" talep etti.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Haberler

Eskişehir'de skandal olay! Alkol alıp camilere girdi, Kur'an-ı Kerimleri yırttı

Eskişehir'de skandal olay! Alkol alıp camilere girdi, Kur'an-ı Kerimleri yırttı

Suriyeli öğrencinin mezuniyet töreninde yaptığı konuşma sosyal medyayı ikiye böldü

Suriyeli öğrencinin mezuniyet töreninde yaptığı konuşma sosyal medyayı ikiye böldü

Anayasa Mahkemesi'nden dikkat çeken karar: Cumhurbaşkanı'nın rektör ataması anayasaya aykırı

Anayasa Mahkemesi'nden dikkat çeken karar: Cumhurbaşkanı'nın rektör ataması anayasaya aykırı

Bakmadan Geçme

Kurbanlık vekalet nasıl verilir, nasıl alınır, ne söylenir 2024? Dybala Galatasaray'a mı gelecek? 5 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 5 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 5 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 5 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 5 Haziran 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 5 Haziran 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 5 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 5 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Portekiz Finlandiya maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Portekiz Finlandiya hazırlık maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
Cumhurbaşkanlığı'ndan AYM kararları sonrası ilk yorum: Cumhurbaşkanı'nın yetkileri iptal edilmedi

Cumhurbaşkanlığı'ndan AYM kararları sonrası ilk yorum: Cumhurbaşkanı'nın yetkileri iptal edilmedi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title