Haberler

Balık Çiftlikleri Yolcu

Muğlalı Çevrecilerin ve Turizmcilerin Balık Çiftlikleriyle İlgili Yoğun Şikayetleri Değerlendiren Çevre ve Orman Bakanlığı, Yeni Çiftliklerin Yürürlüğe Giren Kriterlere Göre Açılacağını, Şu Anda Faaliyet Gösterip Bu Kriterlere Uymayanların 13 Mayıs 2007 Tarihine Kadar Kapatılacağını Açıkladı.

Muğlalı çevrecilerin ve turizmcilerin balık çiftlikleriyle ilgili yoğun şikayetleri değerlendiren Çevre ve Orman Bakanlığı, yeni çiftliklerin yürürlüğe giren kriterlere göre açılacağını, şu anda faaliyet gösterip bu kriterlere uymayanların 13 Mayıs 2007 tarihine kadar kapatılacağını açıkladı. Karar çevreciler ve turizmciler tarafından sevinçle karşılanırken, Muğla Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, bütün balık çiftlikleri yetkililerine uyarı yazısı göndererek, tesislerin belirlenen yeni kriterlere uygun hale getirilmesini istedi.

Yıllardır büyük tartışmalara neden olan balık çiftlikleri sorunu çevrecilerin ve turizmcilerin istediği yönde çözüme bağlandı. Çevre ve Orman Bakanlığı, çevrecilerin ve turizmcilerin balık çiftlikleriyle ilgili şikayetlerini değerlendirerek bazı kararlar aldı. Bir tebliğ haline getirilerek Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren bu kararlar gereği, balık çiftlikleri, artık doğal ve arkeolojik SİT alanlarında kurulamayacak. Çiftlikler hassas bölge dışı sayılan, kıyıdan en az bin 100 metre açıkta ve derinliği 30 metre, akıntı hızı 0.1 m/sn olan yerlerde kurulabilecek.

Mevcut balık çiftliklerinin durumu da bu kriterlere göre, 1 Mayıs 2007 tarihine kadar belirlenerek bakanlığa bildirilecek. Bakanlık tarafından ilan edilen hassas alanların içinde kalan çiftlikler en geç 13 Mayıs 2007 tarihine kadar kapatılacak. İlgili üniversite veya TÜBİTAK uzmanları, hassas alanların dışında kalan koy ve körfezlerde kurulu mevcut çiftlikleri bir yıl süreyle denetleyip deniz kirliliği yaratıp yaratmadığı konusunda rapor hazırlayarak bakanlığa iletecek.

Yeni kurulacak balık çiftlikleri yetkilileri de yer seçimi aşamasında, kirlilik riski bulunup bulunmadığını incelettirip, rapor etmekle sorumlu olacak. Balık çiftliklerini Çevre ve Orman Bakanlığı ekipleri denetleyecek.

SÜRE İSTİYORLAR

Alınan kararların balık çiftliklerini disiplin altına alacağını ve yararlı olacağını belirten Muğla Kültür Balıkçıları ve Su Ürünleri Başkanı Orhan Kılıç ''Şu anda herkesin çiftliğinde balık var. O nedenle verilen süre uzatılmalı. Açık denizde potansiyel alanlar gösterilmeli. Turizmcilere otel yaparken teşvik verildi. Balıkçılara da tesislerini açık denize taşırken teşvik verilmeli'' dedi.

Bodrum Gönüllüler Derneği Başkanı Cüneyt Karaloğlu da alınan kararın tüm çevrecileri sevindirdiğini belirterek ''Balık çiftlikleri ülke ekonomisine büyük destek oluyor ama doğayı tahrip etmeyecek şekilde yapılmalı. Verilen süre balıkçılara yetmeyebilir. Aşırıya kaçmadan süre uzatılabilir'' diye konuştu.

Ahmet BAYRAK/MUĞLA, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title