Haberler

Aspendos Antik Tiyatrosu'nun Restorasyonu

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Antik tiyatrodan genel ve detay görüntüler- Turistlerin tiyatroyu gezmesi Aspendos Antik Tiyatrosu'nun restorasyonu- Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Yavuz: - "6-7 aylık andezit taşı, gri taşlar var. O taşlara uygun, insanın gözünü tırmalamayan, bir bütünlük oluşturan görüntü çıkması ümit edilirdi" Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Aspendos Antik Tiyatrosu'nun restorasyonunda kullanılan mermerlerin aslına uygun olmadığını iddia etti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Antik tiyatrodan genel ve detay görüntüler- Turistlerin tiyatroyu gezmesi Aspendos Antik Tiyatrosu'nun restorasyonu- Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Yavuz: - "6-7 aylık andezit taşı, gri taşlar var. O taşlara uygun, insanın gözünü tırmalamayan, bir bütünlük oluşturan görüntü çıkması ümit edilirdi" Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Aspendos Antik Tiyatrosu'nun restorasyonunda kullanılan mermerlerin aslına uygun olmadığını iddia etti.Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik tiyatronun restorasyon çalışmaları nedeniyle yaklaşık 8 aydır kapalı olduğunu anımsattı.Restorasyonda kullanılan mermerlerin antik tiyatroya uymadığını öne süren Yavuz, Aspendos'un özüne uygun restore edilmediğini savundu.Yavuz, ortaya çıkan görüntünün antik tiyatronun ruhuna uygun olmadığını ileri sürerek, "6-7 aylık andezit taşı, gri taşlar var. O taşlara uygun, insanın gözünü tırmalamayan, bir bütünlük oluşturan görüntü çıkması ümit edilirdi" diye konuştu.Aspendos'ta şu anda kötü bir görüntü oluştuğunu, antik tiyatronun "oyuncak gibi" olduğunu iddia eden Yavuz, "Hakikaten çok kötü bir görüntü oluştu. Aspendos'un doğasına uygun olarak tekrar restore edilmesi gerekiyor. G-20'ye kadar da hazırlanması yararımıza olur. Antik tiyatroyu G-20 Zirvesi'nde devlet başkanları ziyaret edecek. UNESCO Dünya Miras Listesi'ne belki de seneye seçilebilir ama bu restorasyonla seçilmesi çok zor" değerlendirmesinde bulundu.Türkiye'de Efes gibi çok güzel restorasyon örnekleri bulunduğuna dikkati çeken Yavuz, restorasyon hatalarının son bulması gerektiğini sözlerine ekledi.Serik ilçesinde MÖ 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulan Aspendos, antik devrin mamur kentlerinden biri kabul ediliyor.Romalılar tarafından 2'nci yüzyılda inşa edilen antik kentin en önemli yapısının tiyatro olduğu belirtiliyor. Aspendos Antik Tiyatrosu, Anadolu'daki Roma tiyatrolarının sahnesiyle bugünlere kadar ulaşabilen en eski ve sağlam örneklerinden birini teşkil ediyor.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Yavuz Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title