Haberler

Ankara: Yeraltı Madenciliği Değerlendirme Toplantısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, madenlerde meydana gelen kazaların yüzde 53'ünün gaz patlaması, yüzde 25'inin göçük ve yüzde 9'unun da nakliyattan kaynaklı meydana geldiğini belirterek, gelişmiş teknolojinin kullanımıyla bu kazaları en aza indirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, madenlerde meydana gelen kazaların yüzde 53'ünün gaz patlaması, yüzde 25'inin göçük ve yüzde 9'unun da nakliyattan kaynaklı meydana geldiğini belirterek, gelişmiş teknolojinin kullanımıyla bu kazaları en aza indirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Bakan Güler, bugün bakanlıkta düzenlenen "Yeraltı Madenciği Değerlendirme Toplantısı"nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri ve 30 madencilik şirketinin temsilcileriyle biraraya geldi. Toplantı öncesinde bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Güler, madencilik konusunda teknolojinin kullanımına ağırlık vermek istediklerini belirterek, bunun için yoğun bir çalışma içinde olduklarını söyledi. Güler, amaçlarının, madenlerde meydana gelen kazaları en aza indirmek olduğunu ifade ederek, bunu için özellikle eğitime ağırlık vermek istediklerini kaydetti. Madencilik konusunun Enerji Bakanlığı'nın alanına girdiğini ancak iş güvenliği konusunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sahasına girdiğini hatırlatan Bakan Güler, iş kazaları ve iş güvenliği konularında bu bakanlıkla ortak çalışma yapmak istediklerini bildirdi. Güler, kazaların yüzde 53'ünün gaz patlaması, yüzde 25"inin göçük ve yüzde 9"unun da nakliyattan kaynaklı meydana geldiğini belirterek, toplantıya katılan bu 30 şirketle bu konuyu değerlendireceklerini söyledi.Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Güler, doğalgaza yapılan yüzde 6.8"lik zammın ardından elektriğe bir zam yapılıp yapılmayacağı ve bu zamların enflasyon hedeflerine etkisinin ne olacağının sorulması üzerine, "Ekonominin gereği ne ise onu yapıyoruz" dedi. Güler, her şeye rağmen Türkiye'nin dünyada en ucuz elektrik ve doğalgaz kullanan ülkelerden biri olduğunu da söyledi. Dün Bakanlar Kurulu öncesi ve sonrasında gerçekleştirilen elektrik zirvesinden çıkan sonuçların sorulması üzerine ise Güler, enerji sektörünün dinamik bir sektör olduğunu ve bu konunun Enerji Bakanlığı yanında Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı'nı da ilgilendirdiğini kaydetti. Dünkü Bakanlar Kurulu öncesi ve sonrasında yaptıkları görüşmenin daha sonra da süreceğini belirten Güler, amaçlarının enerji sektörünü en güvenli ve sağlıklı yapıya kavuşturmak olduğunu belirtti.

ÖTV ile ilgili alınan bir karar olup olmadığının sorulması üzerine ise

Güler, ÖTV'nin Maliye Bakanlığı'nın konusu olduğunu ve Hazine'yi de ilgilendirdiğini bildirdi. Güler, Bakanlar Unakıtan ve Babacan ile görüşmelerinin süreceğini bildirdi.Birleşmiş Milletler'in dün aldığı bir kararla İran'ın 31 Ağustos'a kadar nükleer faaliyetlerini durdurmaması durumunda diplomatik ve ekonomik yaptırım uygulanacağını bildirmesi ve bunun Türkiye ve İran arasındaki doğalgaz alışverişini nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine Güler, "İran'la kontratlarımız var. Kontratın olduğu konularda kontrat geçerlidir. İran'la alış verişimizi sürdüreceğiz. Tahkim süreci de zaten sürüyor. İran Enerji ve Petrol Bakanı Türkiye'yi ziyaret edecek. Görüşmelerimiz devam edecek. Bizim açımızdan sorun yok" cevabını verdi. 1 Temmuz'da 13 ilde gerçekleşen elektrik kesintileri ile ilgili açılan soruşturmayla ilgili Teftiş Kurulu Raporu'nun sorulması üzerine de Güler, raporu aldığını ancak henüz okumadığını söyledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title