Haberler

Anayasa Değişikliği Bilgilendirme Toplantısı" - Bakan Yardımcısı Alpay

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, "Mevcut sistemin korunacak, himaye edilecek bir parlamenter sistemi olmadığı ortadadır.

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, "Mevcut sistemin korunacak, himaye edilecek bir parlamenter sistemi olmadığı ortadadır. Çünkü bu sistem başından itibaren sorun üretmiştir." dedi.

Alpay, çeşitli programlara katılmak üzere geldiği Ordu'da Birleştirici İş Dünyası Konfederasyonu (BİRKONFED) tarafından bir otelde düzenlenen Anayasa Değişikliği Bilgilendirme Toplantısı'na katıldı.

Programda konuşan Alpay, ülkenin son derece önemli bir sürece girdiğini ve 16 Nisan'ın, Türkiye'nin bu yüzyıldaki siyasal sistem ihtiyacı konusunda halk tarafından istikametinin çizileceği bir gün olduğunu belirtti.

Anayasaya değişiklik paketinin mecliste enine boyuna görüşülüp müzakere edildikten sonra milletin önüne getirildiğini ifade eden Alpay, anayasa değişiklik paketine "evet" demek pek çok neden olduğunu söyledi.

Meselenin kendisine göre siyaset üstü bir mesele olduğunun altını çizen Alpay, "Şüphesiz 'hayır' diyenlerin kendilerine göre gerekçeleri olabilir. Ama biz 'hayır' denmemesi için sebeplerini kamuoyu ile paylaşmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

"İyi kötü işleyen bir parlamenter sistemimiz vardı. Dolayısıyla anayasa değişiklik paketine ne gerek vardı" şeklinde sürekli sorularla karşılaştıklarını anlatan Alpay, "Ancak böyle olmadığını onlar da biliyor. Şu anda savunulan ya da devamından yana görüş ifade edilen parlamenter sistem gerçekten bir parlamenter sistem değil. Dolayısıyla mevcut sistemin korunacak, himaye edilecek bir parlamenter sistemi olmadığı ortadadır. Çünkü bu sistem başından itibaren sorun üretmiştir." şeklinde konuştu.

Şu ana kadar 65 hükümetin iş başı yaptığını anımsatan Alpay, "Yani 65 başbakandan bahsediyoruz. Demek ki bir problem var. Bu siyasi bir istikrarlığa ve krizlere neden oluyor. Sürekli krizlerde oldukça beraberinde ekonomik krizler ve ekonomik sıkıntıları getiriyor. Bütün bunlar toplumsal güvensizliğin ortaya koyduğu siyasal faciadır. Bununla birlikte meclise ve hükümete güvensizliğin de yolu açılıyor. Sonuç itibariyle bu da darbe zeminlerinin önünün açılmasına neden oluyor." açıklamasında bulundu.

Darbelerle Türkiye'nin hem içeride hem de uluslararası alanda itibar kaybettiğini savunan Alpay, şöyle devam etti:

"Bunun için geriye dönüp baktığımızda bu gerekli bir tartışmadır. Doğru sistemin başkanlık sistemi ya da Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olduğuna dair genel bir kanaat var. Rahmetli Necmettin Erbakan hocadan tutun da rahmetli Turgut Özal, rahmetli Süleyman Demirel, rahmetli Türkeş ve rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu dahil bunların hepsi Türkiye için kurtuluşun ve doğru hükümet sisteminin başkanlık sistemi olduğunu ifade etmişlerdir. Aziz milletimizin yaşadıkları siyasal ve tarihi tecrübelerinden sonra bu durum değerlendirmesini çok sıhhatli yapacağını ve bütün bu olan biten içerisinde de kararını 'evet'ten yana kullanacağını biliyorum. Çünkü bu millet daha fazla iyiliği, daha fazla güzelliği ve daha fazla gelişmeyi hak ediyor."

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum ise mevcut sistemin pek çok sorunlarıyla karşılaştıklarını anlatarak, "Önerilen sistemde bir sorun çıktığında, önce siyaseti çözüme zorlayacak, eğer siyasette çözüm bulamazsa en nihayetinde halka gidilecek." dedi.

Yeni sistemin devletle halkın ilişkisini güçlendirdiğini, halkın devlet üzerinde etkisini artırdığını kaydeden Uçum, "Türkiye'nin 21. yüzyıldaki güçlü demokratik devlet ihtiyacına yanıt veren son derece önemli bir reform başlangıcıdır. O yüzden inanıyorum ki güçlü bir 'evet' ile bu anayasa değişiklik paketi kabul edilecek. Türkiye milletiyle, demokratik iradesiyle bu reform sürecini sonuna kadar götürecektir." şeklinde konuştu.

Programda ayrıca, Birleştirici İş Dünyası Konfederasyonu (BİRKONFED) Genel Başkanı Osman Ünsal, Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Oğan, Prof. Dr. Kerim Alkin, Doç. Dr. Bengül Göngörmez de anayasa değişikliğini anlattı.

Toplantıya katılan sivil toplum örgütü temsilcilerinin sorularının yanıtlanmasının ardından etkinlik sona erdi.

Kaynak: AA / Güncel

Şuay Alpay Türkiye Ordu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title