Haberler

21. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye'de doğalgaz fiyatlarının tamamını serbest piyasaya bıraktığınızda bundan vatandaştan daha önce yararlanacak olan doğalgaz satıcısı firmalardır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, " Türkiye'de doğalgaz fiyatlarının tamamını serbest piyasaya bıraktığınızda bundan vatandaştan daha önce yararlanacak olan doğalgaz satıcısı firmalardır. Buna tek başına kontrollü serbestleşme veya devlet denetiminde serbestleşme olarak bakmak doğrudur diye düşünüyorum" dedi.

Bakan Yıldız, Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortağı olduğu, İstanbul Fuar Merkezi'nin evsahipliği yaptığı 21. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı -ICCI 2015- kapsamında gerçekleşen oturumda bakanlık dönemini değerlendirdi ve soruları yanıtladı.

Doğalgaz piyasasını liberalleştirmek ve kamu ağırlığını azaltmak istediklerini belirten Yıldız, geçiş dönemlerinin doğru yönetilememesi halinde doğalgazın istenilen oranda serbestleşmeyeceğini ifade etti.

Doğalgazda fiyatlamanın vatandaşa, özel sektöre ve uluslararası rekabete ilişkin birçok yönü olduğunu vurgulayan Yıldız, "Doğalgaz fiyatları üzerinde baskı olduğu söyleniyor. Bu baskıyı kime yaptığımız çok önemli. AK Parti hükümetlerimiz ve enerji sektörü kalemleriyle alakalı, gerek elektrik gerekse doğalgaz fiyatı baskısını vatandaşın fiyatlarını zamlandırmaktan ziyade, maliyetlerin düşürülmesi yönünde kullanıyor" diye konuştu.

Bakan Yıldız, tedarikçi ülkelerin doğalgazda maliyetlerini daha fazla düşürmesi gerektiğinin altını çizerek, Rusya ve İran'a fiyatları düşürmesi çağrısında bulundu.

" Türkiye'de kömür çıkartmak için daha fazla çaba göstermek gerekiyor"

Rekabet edememekten şikayetçi olan doğalgaz üretim tesisleri olduğunu belirten Yıldız, "Yüzde 36-38'lerde çalışan verimi düşük santrallerle şu anda 11, 14 hatta 17 kuruşa mal edilen elektriğin gün öncesi fiyatlarla satılması tabii ki güç. Satılacak çok az alan var. Türkiye kendisini yeniliyor ve doğalgaz santrallerinin de kendini yenilemesi lazım" ifadelerini kullandı.

Verimi yüzde 61-63'ler düzeyinde olan doğalgaz santrallerinin de bir işletme maliyeti olduğunu belirten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birinin yatırımı çok kolay, birinin işletmesi kolay. Her yatırımın bir diğerine göre avantajı ve dezavantajı var. 18-20 yıllık işletmeler var ve bunların maliyetleri kurtarmıyor. Onların maliyetlerinin kurtulması için doğalgaza sübvansiyon vermemiz ya da piyasada onların lehine bir kalem oluşturmamız doğru olmaz. Serbest piyasa böyle bir şey."

Yıldız, 6 yıl önce 162 dolar olan ithal kömürün bugün neredeyse 75 dolarlar seviyesine indiğine dikkati çekerek, "Türkiye'de kömür çıkartmak için daha fazla çaba göstermek gerekiyor, buna rağmen yerli kömürün teşvikiyle alakalı bütün yatırımcılarımıza açıktan teklifimiz var" dedi. Bakan Yıldız, artı talepler geldiği taktirde bunların, Türkiye'de yerli kömür adına değerlendirileceğini kaydetti.

"Elektrikli ve doğalgazla çalışan araçların üretilmesi gerekiyor"

Petrol, ham petrol ve ürünlerinin enerji sektöründeki en büyük payının ulaşımda olduğuna işaret eden Yıldız, yakıtın daha az kullanılması ve çevresel etkenler açısından elektrikli ve doğalgazla çalışan araçların üretilmesi gerektiğini vurguladı.

Yıldız, dünyada da bunların ticarileşme oranlarının istenilen noktaya henüz ulaşmadığını belirterek, pazarın kendini bularak arz ve talebin bir noktada buluşmasıyla bu alanda ilerleme kaydedileceğini ifade etti.

- "Ben Ermenek'te otele gidemedim"

Taner Yıldız, Soma ve Ermenek'te yaşanan maden kazalarına değindi.

İşçilerin kazalarda ölmesinin, kendisini derinden üzdüğünü ifade eden Yıldız, "Ben Ermenek'te otele gidemedim. Yalnızca maden ocağında kalmayı tercih ettim. Orayı bütün yönleri ile beraber hissetmek ve olabildiğince, neler yapabiliyorsam, kendimle alakalı kısmını yapmak için gitmedim" ifadelerini kullandı.

Yıldız, o dönemde kendisine karşı yöneltilen eleştirilerden yakınarak, "Orada o şirketle ne ortaklığımız kaldı, ne akrabalığımız kaldı. Kızılay'ın o sıcak çorbasını içerken, özel yemekler yaptıran aşçımız mı kaldı. Üstüne üstlük 140 Suriyeli çocuğu orada gömmediğimiz mi kaldı. Siz yaptıklarınızı anlatmakta güçlük çektiğiniz bir ortamda yapmadıklarınızı savunma ihtiyacı hissediyorsunuz" diye konuştu.

Bakan Yıldız, madenciliğin yüksek katma değer üreten bir sektör olduğunu vurgulayarak, bazı istismarların yollarını kestiğini söyledi.

Bir yasa veya yönetmelik çıkarıldığında öncelikle bu düzenlemenin istismar edilecek tarafından uygulanmaya başlandığını belirten Yıldız, "Madencilikle ilgili Türkiye'nin gelmesi gereken nokta şu anda bulunduğu noktanın daha üzerinedir" dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı- AkHaber.com / Güncel

Anadolu Ajansı Taner Yıldız Ermenek Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title