Haberler

19 Mayıs, Pontus Soykırım Günü Olarak Yedekte Tutuluyor

Güncelleme:

Trabzon'un kurtuluşunun 94'üncü yıldönümü nedeniyle KTÜ ve ATAM tarafından düzenlenen, "1.Dünya Savaşı'ndan Lozan Barışı'na Trabzon" konulu uluslararası sempozyum yapıldı.

Trabzon'un düşman işgalinden kurtuluşunun 94'üncü yıldönümü nedeniyle Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve Atatürk Araştırma Merkezi (ATAM) tarafından düzenlenen, "1. Dünya Savaşı'ndan Lozan Barışı'na Trabzon" konulu uluslararası sempozyum yapıldı. Sempozyumun açılında konuşan Atatürk Araştırma Merkezi (ATAM) Başkanı Prof.Dr. Cezmi Eraslan, "İstanbul'da 235 kişinin tutuklandığı 24 Nisan, Ermeni Soykırım Günü olarak sadece bizim değil, bütün dünyanın gündemine suni bir problem olarak sokulmuştur. Aynı şekilde Karadeniz bölgesini Pontus hayaline hazırlamaya çalışan Rum çetecilerin zulmünden bölge insanını kurtarmak üzere Atatürk'ün Samsun'a çıktığı 19 Mayıs da Pontus soykırımı günü olarak yedekte tutulmaktadır" dedi.

KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kongre Merkezi'nde düzenlenen sempozyumun açılışında KTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hikmet Öksüz'ün ardından kürsüye gelen Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof.Dr. Cezmi Eraslan, Trabzon'un sahip olduğu stratejik konumla bölgenin askeri ve ticari tarihinde önemli roller oynadığını belirtti.

Eraslan, " Trabzon, bölgeye ilgisi olan tüm devletlerin hakimiyet mücadelesinde kritik noktadadır. Trabzon'da 2 yıl gibi kısa süren bir Rus işgali olmasına rağmen cesaretlendirip silahlandırdıkları Ermeni ve Rumlarla bölge halkına çok eziyet çektirmişlerdir. İşgalin her türlüsünü yaşayan Trabzon, Milli Mücadele sırasında da öncü şehirlerden biri olmuştur. Gönlümüz savaşların olmamasını, insanların hayatlarını kaybetmemelerini, mutlu, mesut, müreffeh yaşamalarını arzuluyor. Ancak fiilen yaşadığımız dünyada devletler ve milletler arasındaki ilişkiler maalesef güçlünün zayıfı ezdiği, maddi ve manevi değerlerini sömürdüğü bir düzeni, anlayışı hakim kılmaya çalışmaktadır. Bölgemizde çatışmalar, gerginlikler, savaşlar hiç eksik olmadığı gibi, iç ve dış gündemimiz de çok hızlı bir şekilde değişmektedir. Ancak bu gündemin hiç değişmeyen sorunları da vardır ki son 100 - 150 yıllık süreçte bazen şekil, bazen mahiyet değiştirerek, ama özde değişmeden daimi olarak karşımıza çıkmaktadırlar" dedi. Eraslan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Büyük güçlerin, şark meselesini halletmek, Osmanlı devletini paylaşmada anlaştıkları süreçte ortaya çıkarılan Ermeni meselesi, Pontus meselesi gibi yapay gündemler bugün de mevcut ve potansiyel problemler olarak önümüzde durmaktadır. İstanbul'da 235 kişinin tutuklandığı 24 Nisan, Ermeni Soykırım Günü olarak sadece bizim değil, bütün dünyanın gündemine suni bir problem olarak sokulmuştur. Aynı şekilde Karadeniz bölgesini Pontus hayaline hazırlamaya çalışan Rum çetecilerin zulmünden bölge insanını kurtarmak üzere Atatürk'ün Samsun'a çıktığı 19 Mayıs da Pontus soykırımı günü olarak yedekte tutulmaktadır. Bu ve benzeri vesilelerle tarihte her zaman bir takım durumları kullanan güçler, bugün bölge toplumlarına demokrasi götürmek, insan hakları götürmek sloganı altında zorbalıkla, teknolojiyi tamamen sömürgeci zihniyet emrinde kullanarak bölge toplumlarını, insanlarını kan, ateş ve gözyaşına boğmaktadırlar."

FİLM GÖSTERİSİ VE KONSER

Konuşmaların ardından KTÜ Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Bölümü'nden okutman Veysel Usta'nın derlediği "Rus Askeri Film Kayıtlarına Göre 1. Dünya Savaşı ve Trabzon" konulu film gösterisi yapıldı. Ayrıca KTÜ Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Abdullah Akat'ın solistliğinde Muhacirlik Türküleri seslendirildi.

4 OTURUM YAPILDI

Sempozyumun başkanlığını Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan'ın yaptığı 1. oturumunda, Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu, "I. Dünya Savaşı Yıllarında Trabzon", Rusya St. Petersburg Üniversitesi'nden Doç. Dr. Apollinaria Avrutina, "20. Yüzyıl Başındaki Trabzon ve Çevrelerine Rus İmparatorluğu'ndan Bakış", Yrd. Doç. Dr. Ahmet Karaçavuş, "I. Dünya Savaşı'nda Trabzon'da Ermeni Faaliyetleri" başlıklı bildirilerini sundu. Başkanlığını Prof. Dr. Musa Kasımlı'nın yaptığı 2. oturumda ise Prof. Dr. Mesut Çapa, "I. Dünya Savaşı Sonlarında Trabzon", Prof. Dr. Enis Şahin, "Trabzon'un Rus İşgalinden Kurtuluşu Sırasındaki Askeri ve Siyasi Gelişmeler", Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur, "I. Dünya Savaşı Yıllarında Trabzon'dan Müslüman Göçü: Rus İşgalinden Zorunlu Göçe" başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdi.

Sempozyumda ayrıca Doç. Dr. Murat Küçükuğurlu'nun "Kurtuluştan Sonra Trabzon Şehri", Prof. Dr. Musa Kasımlı'nın "Sovyet-Türkiye İlişkilerinde Trabzon ve Kars'taki Azerbaycanlı İhtilal Aleyhine Güçler Meselesi", Prof. Dr. Elfine Sibgatullina'nın "Rus Arşiv ve Basınına Göre 1914-1923 Yılları Türkiye'sinin Karadeniz Bölgesi", Yrd. Doç. Dr. Rahmi Çiçek'in, "Milli Mücadele Döneminde Trabzon'da Yerel Yönetim" konulu bildirileri tartışıldı. Günün son oturumunda ise Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan, "Mustafa Suphi'nin Trabzon'a Gelişi", Yrd. Doç. Dr. İsmail Akbal, "I. TBMM'de Kadük Kalan Bir Kanun: Men'i Müskirat Kanunu", Prof. Dr. Sadık Sarısaman, "Ali Şükrü Bey'in Öldürülmesi ve Yankıları" konulu bildirilerini sundu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Karadeniz Teknik Üniversitesi 19 Mayıs Trabzon Lozan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title