Haberler

17 Yıldır Güneşe Bakamayan Musa'ya Göz İmplantı

Antalya'da 13 yaşından bu yana iltihaplı romatizma hastalığı olan, bu nedenle sağ gözünü kaybeden ve güneşe bakamayan Musa Gök'e Dünya Göz Hastanesi'nde hareketli protez takıldı.

Antalya'da 13 yaşından bu yana iltihaplı romatizma hastalığı olan, bu nedenle sağ gözünü kaybeden ve güneşe bakamayan Musa Gök'e Dünya Göz Hastanesi'nde hareketli protez takıldı.

Antalya'nın Aksu ilçesine bağlı Dumanlar köyünde yaşayan Fahri Gök (56) ve Arife Gök'ün (50) 29 yaşındaki oğulları Musa Gök, 17 yıldır romatoid artrit (iltihaplı romatizma) hastalığından tedavi görüyor. Tedavilerden sonuç alamayan Musa'ya iltihaplı romatizmadan sağ gözünü kaybettikten sonra hastalığın sol gözünü de etkilememesi için ameliyat yapılması önerildi. Maddi durumu iyi olmayan aileye ameliyat için AK Parti Milletvekili Hüseyin Samani destek oldu.

13 yaşından bu yana hastalıkla mücadele ettiğini söyleyen Musa Gök, iltihaplı romatizma nedeniyle 2004 yılında sağ gözünde görme kaybı olduğunu belirtti. Bu süreçte çok sıkıntılar yaşadığını anlatan Gök, "Bir an önce ağrılardan kurtulmak istiyorum. Diğer gözüme de atlama riski var. Ondan da korkuyorum. Bir an önce ameliyat olup sağlığıma kavuşmak istiyorum. Ameliyattan sonra evimde ailemle hayatımı normal bir şekilde geçirmek istiyorum. Çünkü yatalak oldum, güneşe ve ışığa bakamadım. Güneşe baktığım zaman ağrı, kızarıklık, sulanma oluyor. O yüzden dışarı çıkamıyorum" dedi.

Musa'nın ameliyatını gerçekleştiren Dünya Göz Hastanesi Op. Dr. Levent Ölmez ise, bu tarz 'üveit' hastalarının takibinin sürekli yapılması gereken ciddi hastalar kategorisinde olduğunu belirtti. Op. Dr. Ölmez, şunları söyledi:

"Vücut özelliğini kaybeden her bir uzva karşı tepki verir ve onu tehdit olarak algılar. Bu durum, aynı işi yapan uzuvlar için de tehdit olarak görülür ve diğer uzuvların da zaman zaman kaybedilmesi ile sonuçlanan vakalar meydana gelir. Bu nedenle alınmayan, işlevselliğini kaybeden gözün ağrı yapması çok normaldir. Burada esas amacımız, Musa'nın ameliyat sürecinden sonra tedavi ve kontrollerinin devam etmesi ve diğer gözün aşırı yorulmadan dolayı sağlıklı kalabilmesini sağlamak olacaktır."

Toplumun yüzde 1'lik bölümünde ve özellikle kadınlarda daha çok görülen romotaid artirit hastalarının çoğunun 'üveit' hastası adayı olduğunu vurgulayan Op. Dr. Ölmez, ciddi romatizmal hastalıkları olanların ve Behçet hastalığı gibi viral hastalığa yakalanmış olan kişilerin gözlerini kaybetmemeleri için düzenli olarak kontrollerinin yapılması gerektiğini kaydetti. Üveit hastalığında başarılı sonuç alınabilmesinin mümkün olduğunu da ekleyen Op. Dr. Ölmez, "Diğer bir nokta da aslında göz doktoru ile romotoloji biriminin etkileşimli, ortak çalışmasıdır. Böylece hastanın ortak bir takiple, daha kısa sürede daha efektif bir sonuç almasında etkili olacaktır" dedi.

Göz kaslarını koruyarak yapılan ve bir saat süren ameliyat sonrası Gök'ün uvea kısmında ağrıya sebep olan bölüm alınarak, mobil implant takıldığını anlatan Op. Dr. Ölmez, "Bu implantasyonun özelliği ise ameliyatın beyindeki göz merkezine bağlı olarak yapılması nedeniyle her iki gözün de hareketi estetik bir probleme sebep olmayacak şekilde sağlanacak" diye konuştu. Türkiye'de birçok hastanede ve göz merkezinde takılan implantların beyne entegre şekilde göz kasları üzerinden yapılmadığını vurgulayan Op. Dr. Ölmez, "Biz Dünya Göz Antalya olarak hastanın konforu ve bize erişebilmesinin oldukça önemli olduğunu düşünüyorum ve hastanın bu tarz vakalarda rahatlamasında estetiğin de önemli bir faktör olduğunun farkındayım. Musa artık bize gelip düzenli tedavilerini yaptıracak olan bir arkadaşımız. Kendisinin romotoloji doktoru ile de ortak istişarelerle onun daha konforlu bir yaşam sürdürmesini sağlayacak önlemleri beraber alacağız" diye konuştu.

Anne Arife Gök, oğluna yardım edenlere teşekkür ederek, "Allah razı olsun. Sevinçliyim. 13 yaşından bu yana hasta, çok acılar çekti. Devamlı ıstırap içerisinde oldu. İçimizden geçenleri anlatamıyorum" dedi.

Baba Fahri Gök ise, oğlunu 17 yıldır hastane hastane gezdirdiğini ama bir çare bulamadıklarını söyledi. Maddi durumlarının iyi olmadığını anlatan baba Gök, "Dışarı çıkamıyordu, şimdi ameliyattan sonra çıkarsa çok memnun kalırız" şeklinde konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hüseyin Samani Ak Parti Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title