Haberler

17 Mayıs'ta Sahneye Çıkacaklar

Balıkesirli emekli İngilizce öğretmeni Tamer Çallıoğlu'nun eğitim verdiği 18 engelliden oluşan tiyatro grubu, 17 Mayıs Cuma günü 'Hayatın İçinden' adlı oyunla Salih Tozan Kültür ve Sanat Merkezi'nde sahneye çıkmaya hazırlanıyor.

Balıkesirli emekli İngilizce öğretmeni Tamer Çallıoğlu'nun eğitim verdiği 18 engelliden oluşan tiyatro grubu, 17 Mayıs Cuma günü 'Hayatın İçinden' adlı oyunla Salih Tozan Kültür ve Sanat Merkezi'nde sahneye çıkmaya hazırlanıyor. Oyuncular, güncel yaşamda karşılaştıkları zorlukları, bazen güldüren, bazen de duygulandıran skeçlerle sahneleyecek.

Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şube Başkanı Zeki Uslu, engelli dernek üyelerinin, sosyal ve kültürel yaşamlarına hareket getirmek için, Balıkesir'de ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde görev yaptığı 41 yıl boyunca tiyatro eserlerini sahneleyen İngilizce Öğretmeni Tamer Çallıoğlu'na engellilerden oluşan tiyatro gurubu kurmasını önerdi. Çallıoğlu, öneriyi kabul edip harekete geçti. Dernek lokali panosuna oyunculuk yapacak gönüllü arandığı ilanı asıldı. Daha önce öğrenim gördükleri okullarda küçük roller alan tiyatro tutkunu, Esin Kıran, Rukiye Çetinkayalar, Esra Şentürk, Saliha Güner, Fatma Var, Yıldız Ceylan Var, Perihan Durak, Suat Kuş, Murat Güner, İbrahim Çetinkayalar, Ramazan Onur, Muharrem Ateş, Koray Cangaza, Halil Özcan, Samet Caneral, Alper Şentürk, İsmail Karakazık ve Melih Eren, her koşulda çalışmaya hazır olduklarını söyleyince, engellilerden oluşan tiyatronun temeli atıldı. Ekip 2012 Kasım ayında Balıkesir Merkez Kız Teknik ve Meslek Lisesi Salonu'nda çalışmalarına başladı. Engellilerden oluşan tiyatro, provaları karda-kışta, yağmurda-çamurda aksatmadan sürdürdü.

41 yılda, 34 tiyatro yapıtını sahnelere aktaran Tamer Çallıoğlu, en büyük engelin engelsizlerden geldiğini vurguladı. Dekor ve giysi bulmakta zorlandığını, en sonunda kendi dekorlarını kullanmak zorunda kaldığını kaydeden Çallıoğlu, "Dernek başkanı Zeki Uslu'nun önerisi beni çok mutlu etti. Gönüllü öğretmenliği kabul ettim. Daha önceki yıllarda yetiştirme yurdu öğrencilerine tiyatro sevdasını aşılamıştım. Hedefim engelli arkadaşlarıma özgüven aşılamak, yapabilirimi öğretmek, engelleri aşmayı alışkınlık haline getirip diğer engellilere örnek oluşturmak. Grubum bir hayli hevesli, hevesli olduğu kadar da hırslı hiç bir çalışmayı kaçırmıyorlar. İyi bir oyun sergileyeceğimize inanıyorum. Sahneleyeceğimiz oyunda yaşamın her alanından skeçler var. Bir ailenin günlük hayatından, bir doktorun muayenehanesinde yaşanan trajikomik kesitler ve kısa kısa mesajlar var" dedi.

DUYGU SÖMÜRENLERE KARŞI TİYATRO

Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şube Başkanı Zeki Uslu, tiyatro grubu kurmalarındaki en büyük etkenin, engellileri daha sosyal, daha aktif, yaşama daha bağlı hale getirmek ve "Biz de varız" demek olduğunu kaydetti. Pek çok kişi, kurum ve kuruluşun sakatları kalkan ederek insanları sömürdüğünü, buna dur demek için tiyatroyu kurduklarını kaydeden Uslu, "Bir bakıyorsunuz, bir yerde ellerinde dergiler, makbuzlar, broşürler birileri dolaşıyor. İşte şu sakatlar derneği için, bu engelliler derneği için bir şeyler satıp, bizi kendilerine kalkan ederek haksız kazanç elde ediyorlar. Vatandaşı dolandırıyorlar. Bu kişilerden rahatsızız. Engelliler kendilerine öğretilirse her şeyi yapar. Biz yardım değil iş istiyoruz. Alın terimizle kazanmak istiyoruz. Bu oyuncularımız kendilerine görev verilirse ne kadar iyi yapacaklarını kanıtlamak için gece gündüz çalışıyor. Tiyatromuza engelsiz tiyatro adını koydular. Ben buna karşıyım. Biz engelliyiz. Tiyatromuza oyun sergilenene kadar güzel bir isim bulacağız. 17 Mayıs'ta tüm Balıkesirlileri oyunumuza bekliyoruz" diye konuştu. - Balıkesir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Alper Şentürk Salih Tozan Zeki Uslu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title