Haberler

Giresun: Giresun Kalite Fındığının Kalitesinin Korunması Ve Aflatoksin Oluşumunun Önlenmesi

Giresun Ticaret Borsası (GTB) Meclis Başkanı Mustafa Demirci, lezzet, nefaset ve ihtiva ettiği yağ oranı itibariyle özel öneme sahip Giresun kalite fındığın kalitesinin korunması ve fındıkta aflatoksin oluşumunun önlenmesi için üreticilerin hassasiyet göstermelerini istedi.

Giresun Ticaret Borsası (GTB) Meclis Başkanı Mustafa Demirci, lezzet, nefaset ve ihtiva ettiği yağ oranı itibariyle özel öneme sahip Giresun kalite fındığın kalitesinin korunması ve fındıkta aflatoksin oluşumunun önlenmesi için üreticilerin hassasiyet göstermelerini istedi.

Giresun ve yöresinde fındık hasadının devam ettiğini belirten Demirci, bu yörede üretilen fındığın sahip olduğu bazı özellikler nedeniyle ayrı ve özel bir yeri bulunduğunu kaydetti. Giresun kalite fındık olarak tanınan yöre fındığının sahip olduğu bu özelliklerin korunması için üreticilere de büyük görev düştüğünü dile getiren Demirci, "Giresun kalite fındık, lezzet, nefaset ve ihtiva ettiği yağ oranı itibariyle özel bir önem taşımaktadır. Bu kalitenin korunması için azami titizlik gösterilmelidir. Öyle ki, bilinçli yapılan hasat, kurutma ve depolama aflatoksin oluşumunu sıfıra kadar indirecektir. Erken hasat, yanlış yapılan kurutma, bilinçsiz yapılan depolama fındık kalitesinin düşmesine ve fındıkta aflatoksin oluşumuna neden olur ki, bu da ürünün değerini ve kalitesini düşürür. Sağlık yönünden vereceği zarar ve dış piyasada oluşturacağı güvensizlik ise ayrıca düşünülmesi gereken konulardır. Üretim ve dünya pazar dengesinin ülkemiz aleyhine değişmemesi için üreticilerimizin bu konularda gerekli hassasiyet ve titizliği göstermesi gerekmektedir" diye konuştu.

GTB Başkanı Mustafa Demirci, Giresun kalite fındığın kalitesinin korunması ve fındıkta aflatoksin oluşumunun engellenmesi için hasattan depolamaya kadar geçen sürede yapılması gerekenleri ise şu şekilde sıraladı:

"Bahçede bulunan ve farklı zamanlarda hasat olgunluğuna gelen farklı fındık çeşitleri hasat olgunluğuna göre ayrı ayrı hasat edilmelidir. Hasat yerden ve fındıklar tam olgunlaştıktan sonra yapılmalıdır. Hasat olgunluğuna gelip kendiliğinden yere dökülen fındıklar yerde bekletilmeden toplanılmalıdır. Hasat edilen fındıklar jüt çuvallar içerisinde, aynı gün harmana getirilmeli, kesinlikle naylon çuvallar içinde ve sıkışık bir vaziyette bahçede bekletilmemelidir. Çünkü bunun sonucunda küflenme ve çürüme başlar. Zuruflu fındıklar toprakla temas ettirilmemeli ve yağmurdan korunmalıdır. Üzerine örtülen naylon örtü çardak şeklinde olmalı, zuruflu fındıklar, beton harmanda 15-20 santimetre kalınlığında serilerek güneşte 1-2 gün soldurulduktan sonra patoza verilmelidir. Zurufundan ayrılmış tane fındıkları hafif meyilli ve temiz beton harmanda kurutulmalıdır. Eğer harman beton değilse fındığın toprakla teması önlemek için jüt tente veya bez kullanılmalıdır. Tam olarak kuruyan kabuklu tane fındıkların içinde patozun kırdığı iç fındıklarla yabancı maddeler seçilmelidir. Çünkü bu maddelerin dayanıklılık süresi az olduğu için küflenerek aflatoksin oluşturabilmektedir. Kuruyan fındıklar iyice soğuduktan sonra, sabah erken veya akşam geç saatte jüt çuvallara koyulmalıdır. Naylon çuvallarda fındıklar kızışmakta, bunun sonucunda da küflenme oluşması ihtimali nedeniyle jüt çuval kullanılmalıdır. Kuruyan kabuklu fındıklar hemen pazara götürülmeyecekse, temiz, rutubetsiz ve havalandırma özelliğine sahip bir depoda muhafaza edilmelidir."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title