Haberler

Gesiad'dan "2007 Kobi Yılı Olsun" Teklifi

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Türkiye'nin Sosyal ve Ekonomik Dokusunda Önemli Yer İşgal Ettiğini Belirten Bursa Genç İşadamları ve Yöneticileri Derneği (Gesiad) Yönetim Kurulu Başkanı Denizhan Sezgin, 2007 Yılının "Kobi Yılı" İlan Edilmesini ve Kobi'lerle İlgili Yeni Yapılanmalara Gidilmesi Gerektiğini Belirtti.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin Türkiye'nin sosyal ve ekonomik dokusunda önemli yer işgal ettiğini belirten Bursa Genç İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Denizhan Sezgin, 2007 yılının "KOBİ Yılı" ilan edilmesini ve KOBİ'lerle ilgili yeni yapılanmalara gidilmesi gerektiğini belirtti.

1996'nın "KOBİ Yılı" ilan edildiğini hatırlatan Sezgin, "AB ile müzakere sürecinde bundan sonra atılacak adımlar çok daha büyük önem kazanmıştır. 2007 yılını vakit kaybetmeksizin 'KOBİ Yılı' ilan ederek, KOBİ'lerimizi geleceğe hazırlayacak yapının bir an evvel oluşturulmasını sağlamalıyız. Aksi takdirde AB karşısında Türk KOBİ'lerinin rekabet şansı olmayacaktır. KOBİ'lere hizmet veren kamu ve sivil toplum örgütleri yakın işbirliği yaparak, koordineli çalışmalar için biraraya gelmelidir" açıklamasını yaptı.

Sezgin, imalat sanayisinde faaliyet gösteren işletmelerin yüzde 99.5'ini KOBİ'lerin oluşturduğunu vurgulayarak, üretilen katma değerde ise Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmeleri'nin payının ise yüzde 27.3 olduğunu ifade etti. Küçük olmanın kendilerine sağladığı esneklik ve uyum kabiliyetini en iyi şekilde değerlendirerek rekabet avantajı sağlayabilen işletmelerin, varlıklarını gelişerek sürdürebileceklerinin altına çizen Sezgin, "Bunu sağlayamayan işletmeler ise gittikçe büyüyen sorunlarla uğraşmak zorunda kalacaklar" dedi.

GESİAD Başkanı Sezgin, sağlıklı bir KOBİ politikası olmayan bir sürecin sürdürülemeyeceğini, bu nedenle 2007 yılının özellikle istihdam üreten, ithal bağımlılığı düşük, buna karşılık ihracata yönelebilen sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ'lerin önünün açıldığı bir yıl olması gerektiğine inandıklarını anlattı.

Ekonominin lokomotifi olan KOBİ'lerin daha etkili bir rekabet gücüne sahip olmalarının bu dönem GESİAD'ın öncelikleri arasında olacağını da belirten Sezgin, "2008'de uygulamaya geçecek Basel 2 kriterleri, KOBİ'lere yönelik AB Destekleri, AR-GE, Stratejik Planlama, İnovasyon, sağlıklı bir üretim ortamı ve ihracat gibi KOBİ'lere direkt muhatap olan bu kriterlere yönelik makro projeler ve etkinliklerin uygulanma noktasına kadar sürdürülmesini hedefliyoruz. Dinamik bir girişimciliğe sahip Türk KOBİ'lerini küresel kültür ve imkanlarla buluşturduğumuzda yüksek miktarda olan ara malın ithalatına ve dolayısıyla da yaklaşık 32 milyar dolarlık cari açığa en önemli katkıyı sağlayacaklarını düşünmekteyiz" şeklinde konuştu.

Küçük ve orta ölçekli firmaların sorunlarının olduğuna da temas eden Denizhan Sezgin, "Ülkemizin ekonomik ve sosyal yapısında çok önemli bir yeri olan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmeleri'nin birçok sorunları bulunmaktadır. Kredi temininde güçlük çeken ve bankaların kredilerinden aldıkları pay yüzde 4 civarında olan KOBİ'ler teşviklerden hemen hemen hiç yararlanamamaktadırlar. Ayrıca teknoloji düzeyleri genellikle düşecektir ve yurt içi ile yurtdışı teknik ve ticari gelişmeleri izleyememektedirler. Bu da pazarın daralmasına sebep olmaktadır. Bunca sorunun yanı sıra KOBİ'ler bir de kalifiye eleman sıkıntısı çekmektedirler" dedi.

(İHS-SN-SN-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title