Haberler

'Garanti Anadolu Sohbetleri'

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Sadece Turizmin Başkenti Antalya Değil, Ülkenin Diğer Birçok Değerini Marka Haline Getirmek İçin Ortak Akıl Kullanmak Gerektiğini Söyledi

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, sadece turizmin başkenti Antalya değil, ülkenin diğer birçok değerini marka haline getirmek için ortak akıl kullanmak gerektiğini söyledi.

Antalya'da düzenlenen 'Turizmde 2010 ve Sonrası' konulu 'Anadolu Sohbetleri' toplantısında konuşan Ergun Özen, birkaç yıldır yaşanan finansal küresel krizin 2009'da tüm dünyada ekonomik durgunluğa dönüştüğünü, kimi sektörlerin büyük sıkıntılar yaşarken, kimi sektörlerin ise süreci göreceli olarak daha az hasarlı atlattığını ifade etti.

Türk turizminin ise Avrupa ülkelerinde yaşanan adetsel düşüşten etkilenmediğini belirten Özen, '2010'la birlikte turizmde işler iyiye gitmeye başladı. Bu yılın ilk ayında ülkemize gelen turist sayısı yüzde 6.85 artarak, 1.76 milyona ulaştı' dedi.

Bu ve benzeri olumlu sinyallerin yıl sonuna kadar artarak sürmesini umduklarını söyleyen Özen, şöyle devam etti:

'Garanti Bankası olarak turizm sektörüne uzun zamandır destek veriyor, turizmci müşterilerimiz ve sektörle birlikte yaşıyor, onları düzenli biçimde dinliyoruz. Ekibimiz sürekli sahada. Arkadaşlarımızın görüştüğü turizmci dostlarımız, işlerin iyiye gittiğini söylüyor. Yetkili ağızlardan iyimser mesajlar gelmeye başladı.' Turizmde katma değer yaratılması için nasıl bir yatırım yapılması gerektiğinin sorgulanması gerektiğini bildiren Özen, "Her şey dahil sistemine nasıl bir alternatif bulacağımız yönündeki arayışımıza devam etmeliyiz. Sadece turizmin başkenti Antalya değil, ülkemizin diğer birçok değerini marka haline getirmek için ortak akıl kullanmalıyız. Dünyayı yakından izleyerek, geleceğin trendlerini farklı açılardan değerlendirmeliyiz' diye konuştu.

- VALİ YÜKSEL-

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel de en büyük gelişim gösteren sektör olan turizmi, bugün bütün dünyanın konuştuğunu ve bu yüzyılın en gözde sektörü olduğunu belirterek, 'Geçtiğimiz yıl 835 milyar dolar turizm geliriyle sezonu kapatan bir dünyada yaşıyoruz. 1,5 milyardan fazla insanın dünyada seyahat edeceği konuşuluyor. Rekabet avantajımızı asla elden kaçırmayacağız' dedi.

Antalya'nın yörelerinin tamamında turizm destinasyon kalitesinin yerleşmesi gerektiğini, çevrenin de 2 yıldız yerine oteller gibi 5 yıldızlı olması gerektiğini vurgulayan Yüksel, çevre, kültür, sosyal yapının tanıtımı ve güvenlik konularının turizmin öncelikleri olduğunu bildirdi.

Yüksel, son 25 yıldaki en zor yılın dünyada finansal ekonomik kriz ve çeşitli virüslerin etkisiyle 2009'da yaşandığını ifade ederek, turizmcilere ve toplantı katılımcılarına, şöyle seslendi:

'Şartları ağır, insanları ürküten korkutan, zalim bir yıl yaşandı. Dünyayı kasıp kavuran H1-N1 virüsü ile finansal krizlere rağmen dünyada, Avrupa'da turizmi Türkiye başarıyla tamamladı. Akıllı yapılan son birkaç yıldaki çalışmaların semeresi alınmıştır. 2010 yılı çok önemli. Bu büyük bir yarış, nefeslerimizi tutarak koşacağız. Kendisini tüketiciye kabul ettirmiş bir destinasyonuz. Çevre, kültür, sosyal yapıyı, tanıtımı kadar sürdürülebilir turizmin olmazsa olmazı güvenlik meselesidir. İnsanlar güvenli alanları tercih edecektir. Oteli tanıtmak hiçbir şey ifade etmez. Nazlı bir tüketiciyle karşı karşıyayız. 'Cebinde parası olan tüketici alemin kralıdır.' Özel birimler oluşturarak insanların yeni tercihlerine yönelik özenli çalışmalar yapacağız. Tüketici kendisinin fark edilmesini istiyor. 3 yıldır Türkiye'ye gelmeyen kişiye, 'Sayın Hans buyurun gelin' diyeceğiz. Adam adama yakın markaj harekatını gerçekleştireceksiniz. Hangi kitleye yöneliyorsanız yakın markajla bu işi götüreceksiniz. Türkiye'nin pazarlama ve tanıtım faaliyetleri son yılların en başarılı çalışmalarıdır. Biz artık bu işi biliyoruz.'

- BAŞKAN AKAYDIN-

Antalya Büyükşehir Belediye Mustafa Akaydın da Türk turizminin geçmişten bu güne kadar, çeşitli krizlerle karşı karşıya kaldığını, krizlerin etkilediği bir numaralı sektörün de turizm olduğunu söyledi.

Turizmcileri krizlere karşın yüksek ölçüdeki dayanıklılıkları nedeniyle kutlayan Akaydın, sektör temsilcileri ve çalışanlarına 53 sektörü harekete geçirdikleri, ayrıca Antalya'yı farklı kültürlerle buluşturdukları için teşekkür etti.

Büyükşehir Belediyesi olarak turizm sektörüyle işbirliğine her yönüyle hazır olduklarını, doğa, sağlık ve çevreye odaklanarak tüketicinin sadece beden değil, ruhsal gereksinimlerine cevap verilmesi gerektiğini ifade eden Akaydın, 'Turizm tarihinde ilk kez ATSO ve meslek birlikleriyle Turizm Tanıtın Şirketi kurmayı planlıyoruz. Garanti Bankası'nı da birlikte hareket etmeye çağırıyorum. Güçlerimizi birleştirerek Antalya turizmini 12 aya yaymalıyız. Vizyonumuzu genişleterek dünyaya daha fazla açılmamız gerekli' diye konuştu.

Fütürist Global Change LTD Kurucusu ve Başkanı Dr. Patrick Dixon da turizmde deneyim, duygu ve döviz kuru gibi üç d'nin önem taşıdığını belirterek, 'Uluslararası turizminin değeri para birimizin değeriyle yapılan bir bahistir' dedi.

Turizmin geleceği için imar ve rant kaygılarından uzakta huzurlu yerlerin bulunması, Türkiye'nin de sahip olduğu bu alanları koruması gerektiğini ifade eden Dixon, 'Türkiye'de öyle yerler var ki zaman kavramı da saat durmuştur. Gelecek için huzurlu yerler bulmalıyız. Vahşi doğanın olduğu, kimsenin ayak basmadığı dağlar olmalı. Ruhsal olarak kendimizi yansıtabileceğimiz yerler olmalı. Kentleşme ve betonlaşmayı yeni duyduk ama çok büyük bir tehdittir. Türkiye turizmi için de çok büyük bir tehdittir' diye konuştu.

Gelecekte dünyada genç nüfusun seyahate önderlik edeceğini, gelişen orta sınıfların da Avrupa, Türkiye ve başka ülkeleri keşfedeceğini kaydeden Dixon, bu potansiyelin değerlendirilmesinde tarihi, çevresel ve doğal dokuların korunmasıyla tanıtılmasının önem taşıyacağını vurguladı. (SEY-DE-GLZ-BER) - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title