Haberler

Vatan Sana Minnettar! Güle Güle Cep Herkülü

Güncelleme:

Milli halterci Naim Süleymanoğlu son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze töreninde Fatih Camii İmamı "Onun bir kahraman olarak bu millete madalyalar kazandırdığına şahitlik eder misiniz?" sözleriyle helallik istedi.

28 Eylül'den bu yana tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Türk sporunun efsane ismi Naim Süleymanoğlu (50) için bugün Fatih Camii'nde cenaze töreni düzenlendi.

Öğle namazını müteakip düzenlenecek tören öncesi Süleymanoğlu'nun Türk bayrağına sarılı tabutu camiye getirildi. Törene Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu ile çok sayıda kişi katıldı.

LEONİDİS DE GELDİ, TABUTUNA ÖPEREK VEDA ETTİ

Cenaze törenine çok özel bir isim de katıldı. Naim Süleymanoğlu'nun aktif sporculuğunda en büyük rakibi olan Yunan Halterci Valerios Leonidis de oradaydı. Leonidis, Naim Süleymanoğlu'nun Türk bayrağına sarılı tabutu öperek saygısını gösterdi. Leonidis'e Dünya Şampiyonu Milli halterciler Sunay Bulut ve Halil Mutlu eşlik etti.

DOKTORU DA CENAZEDEYDİ

Cenaze törenine katılan isimler arasında Naim Süleymanoğlu'na Karaciğer Naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat da vardı. Polat Naim cenaze namazında ön sıralarda saf tuttu.

BAKAN OSMAN BAK: O BİR EFSANEYDİ

Naim Süleymanoğlu'nun cenaze törenine katılan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, "O bir efsaneydi. Milletimizin başı sağ olsun" dedi.

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu ise, "Spor dünyası için çok değerli bir insandı. Hepimizin başı sağolsun. Ailesine sabırlar diliyoruz. Mekanı cennet olsun" diye konuştu.

(Naim Süleymanoğlu'nun annesi gözyaşlarını tutamadı.)

İMAMIN SÖZLERİ TÖRENE DAMGA VURDU

Milli haltercimiz Naim Süleymanoğlu'nun cenaze namazı Fatih Camii'nde kılındı. Namaza imamın sözleri damga vurdu.

Fatih Camii İmamı, efsane sporcu Naim Süleymanoğlu'nu şu sözlerle sonsuzluğa uğurladı:

"Bugün bir millet kahramanını ebediyete yolcu etmek üzere burada toplandık. Naim Süleymanoğlu gerçekten bir millet kahramanıydı. O bileğindeki ve pazusundaki gücü yüreğindeki aşk, azim, iman ve heyecanla buluşturarak bu millete yüzlerce madalya armağan etmiş ve alanında dünya rekorları kırarak başımızın dik olmasına göğsümüzün kabarmasına vesile olmuş bir kahramandır.'MİLLET ENERJİSİNİ HİSSEDEREK SAHNEYE ÇIKARDI'

Son zamanlarda yaşadığı hastalıkları, çektiği acıları inşallah onun ahirette de terfi-i derecatına vesile olmuştur. Biz şahidiz ki Naim Süleymanoğlu milletimizin değerlerine gönülden inanan ve bu inançla arkasındaki millet enerjisini hissederek sahneye çıkan ve kaldırışını o aşkla yapan bir insandı.

Ve sonuna kadar da en üstün başarıyı muhafaza etti. Biz onu millet olarak gururla sevgiyle ebediyete yolcu ediyoruz.

Ve bu son görevimizi, ifa ettiğimiz sırada ona bir kere daha millet aşığı, millet sevdalısı, bayrak sevdalısı olduğuna hep birlikte şahitlik ediyoruz.'O BİR MİLLET SEVDALISI'

Onun bir millet sevdalısı olduğuna ve onun bir kahraman olarak bu millete madalyalar kazandırdığına bu ülkeye madalyalar kazandırdığına şahitlik eder misiniz? Biz de şahitlik ediyoruz Allah-u teâla şahitliklerinizi kabul etsin."

"MANEVİ ABİSİYİM"

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal Naim Süleymanoğlu'nun babasının manevi oğlu olduğunu hatırlatarak, "Ben de onun manevi ağabeyi oluyorum. İlk günlerini hatırlıyorum. Pırıl pırıl bir insandı. Hiçbir zaman kimseyi üzmedi. Dünyada hala onun kırdığı rekor kırılamadı. Kimsenin de kırabileceğini sanmıyorum" dedi.


(Başbakan, Süleymanoğlu'nun tabutunu omuzladı.)

"HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYACAĞIZ"

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi de cenazeye katılan isimler arasında yer aldı. Naim Süleymanoğlu'nun göçmen kuşağının temsilcilerinden olduğunu söyleyen Hamzaçebi, "Şampiyonlukların başlangıcını ateşlemişti. Müthiş bir insandı. 'Cep Herkülü' boşuna denmedi. Çok güzel harika bir insandı. Hiçbir zaman unutmayacağız" ifadesini kullandı.

TOPRAĞA VERİLDİ

Naim Süleymanoğlu'nun cenazesi Fatih Camii'nde öğle namazına mateakip kılnan cenaze namazının ardından Edirnekapı Mezarlığı'nda toprağa verildi. Mezarlıktaki törene, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Süleymanoğlu'nun ailesi, yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Süleymanoğlu'nun Türk bayrağına sarılı naaşı cenaze aracından alınarak kendisine ayrılan mezara konuldu. Bakan Osman Aşkın Bak da, Naim Süleymanoğlu'nun mezarına toprak attı. Ayazağa Spor Kulübü'nün küçük oyuncuları da Süleymanoğlu'nu son yolculuğunda yalnız bırakmadı. Sporcular aldıkları galibiyeti Süleymanoğlu'na armağan etmek istediklerini dile getirdi.

MÜTHİŞ KARİYERDE İLK 10

1-) Kırcaali doğumlu Naim Süleymanoğlu'nun boyu 1 metre 47 cm idi. Buna karşın kariyeri boyunca girdiği şampiyonalarda kendisinden çok daha iri, uzun kollu onlarca halterciyi yendi.

2-) İlk dünya rekorunu henüz 16 yaşında kırdı.

3-) Koparmada kendi ağırlığının 2.5 katını kaldıran ilk ve tek halterci.

4-) Silkmede kendi ağırlığının üç katından 10 kilo fazlasını kaldıran ilk ve tek halterci.

5-) Bulgaristan'daki Komünist rejimin politik uygulamaları nedeniyle 1980'lerde resmi kayıtlara "Naum Şalamanov" diye girdi.

6-) 1986'da Avustralya'daki Dünya Halter Şampiyonası sırasında Bulgar kampından kaçıp Türkiye'ye sığındı. Bulgar hükümeti Süleymanoğlu'nun Türkiye adına Seul Olimpiyatları'nda yarışmasına izin vermek için 1.2 milyon dolar istedi. Turgut Özal'ın çabalarıyla sorun çözüldü.

7-) Seul'de "tüy sıklet"te altın madalyayı kazanan Naim Süleymanoğlu'nun kaldırdığı ağırlık, üst sıkletteki sporculardan bile fazlaydı!

8-) 1989'daki Dünya Şampiyonası'nı da kazanıp henüz 22 yaşında emekli oldu.

9-) Ama halterden fazla uzak kalamadı. 1992'de emeklilikten dönüp Barselona'da ikinci Olimpik altınını kaptı.

10-) 1996 Atlanta Olimpiyatları'nda üçüncü altını da kazandıktan sonra tekrar emekliye ayrıldı. Sunucu Lynn Jones, "Az önce tarihin en büyük halter müsabakasına tanıklık ettiniz" diyerek finale son noktayı koymuştu. Naim o finalde, Türk ve Yunan sporseverler önünde, Yunanistan'ın efsanevi haltercilerinden Valerios Leonidis'i, 187.5 kiloyu kaldırarak yenmişti. 190 kiloyu kaldıramayınca gözyaşlarına boğulan Leonidis'i teselli eden de yine Naim olmuştu.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Naim Süleymanoğlu Spor Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title