Haberler

Erzincan: Güneş Çarpmasına Dikkat

Uzmanlar, sıcak havaların ülke genelinde iyice hissedildiği bugünlerde vatandaşları güneş çarpmalarına karşı uyardı.

Uzmanlar, sıcak havaların ülke genelinde iyice hissedildiği bugünlerde vatandaşları güneş çarpmalarına karşı uyardı.

Aşırı sıcaklara karşı koruyucu tedbir alınmadığı takdirde önemli sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini ifade eden Kızılay Erzincan Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Yavuz Selim Güler, özellikle güneş çarpmasının, gerekli müdahale yapılmadığı ve tedavi edilmediği durumlarda ölümle sonuçlanabileceğini söyledi. Hayat ve enerji kaynağı olan güneşin, bazı durumlarda insan hayatını tehdit edebileceğine dikkat çeken Dr. Yavuz Selim Güler, "Sıcağa maruz kalan insanlarda, 'sıcak krampları', 'sıcak bitkinliği' ve 'sıcak çarpması' gibi hayatı tehdit eden durumlar gözlenebiliyor. Sıcak kramplarının nedeni tam olarak saptanamamışsa da, vücudun su-tuz dağılım dengesi bozukluğu sonucu, egzersiz sonrası duyarlı kasların etkilenmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir" dedi.

Sıcak krampları olan bir hastanın önce bulunduğu ortamdan uzaklaştırılması gerektiğini kaydeden Dr. Güler, şunları söyledi:

"Rahatsızlanan kişi mümkünse serin bir ortama alınmalıdır. Hasta, yatırılarak veya oturtularak dinlendirilmelidir. Hastanın bilinci açıksa ağızdan sıvı verilmelidir. Sıcak bitkinliği ve baygınlığı ise, aşırı sıcağa maruz kalma sonucu en sık karşılaşılan rahatsızlıklardandır. Aşırı terleme sonucu su-tuz kaybı ve sonuçta kan hacminin azalmasıyla şok gelişir. Genellikle, güneş altında kat kat elbiselerle maç seyreden kişilerde görülür. Bu durumda terleme fazladır, ancak ısı kaybı azdır. Kan hacminin azlığıyla seyreden şok tipi gelişir. Cilt soğuk-nemli ve yüz gri-soluk bir hal alır. Baş dönmesi, göz kararması, çarpıntı ve bayılma hissi görülebilir. Bazen de bu belirtilere baş ağrısı ve bulantı eşlik edebilir."

Sıcak bitkinliği veya baygınlığı belirtileri olan hastanın serin bir ortama götürülmesi ve üzerindeki sıkı giysilerin çıkartılması gerektiğini anlatan Dr. Güler, "Hasta sırtüstü yatırılmalı ve ayakları vücut seviyesinden 30 santimetre yükseltilmelidir. Şuuru açıksa ağızdan sıvı verilmelidir. Bilinci kapalı hastaya ağızdan sıvı veya katı herhangi bir şey verilmemeli. Hemen en yakındaki sağlık kuruluşuna götürülmelidir" ifadelerini kullandı.

Aşırı ısının, vücudun ısıdan korunma mekanizmalarını bozacağını hatırlatan Dr. Yavuz Selim Güler, "Sıcak çarpmalarında vücut ısısı 40 santigrat derecenin üzerine çıkar, metabolizma durur ve hızlı doku zararı gelişir. Sıklıkla aşırı sıcak dalgaları sırasında, iyi havalanamayan ve nemli binalarda yaşayan yaşlı hastalarda, yoğun fiziki aktivite sırasında görülür. Ayrıca, sıcak yaz gününde, arabada kilitli olarak bırakılan çocuklarda da sıcak çarpması görülür. Sıcak çarpması olan kişilerde terleme mekanizmaları bozulduğu için terleme olmaz ve cilt kuru bir hal alır. Tedavi edilmemiş sıcak bitkinliği sıcak çarpmasına ilerlemişse aksine cilt nemli olur. Sıcak çarpmalarında hastanın şuuru giderek kapanır, nabız sayısı ve dolgunluğu azalır. Tedavi edilmezse daima ölümle sonuçlanır. Sıcak çarpması belirtileri olan hastanın önce hızlıca sıcak ortamdan uzaklaştırılması, giysilerinin çıkartılması ve üzerine ıslak havlular konulması gereklidir, ayrıca hastanın en kısa sürede hastaneye götürülmesi gerekir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title