Haberler

Vişnede Üretici Değil, İşçi Kazanıyor

Kütahya’nın Şaphane ilçesinde, vişnenin kilogram fiyatının 1.5 lira olması üreticiye zarar ettiriyor.

Kütahya'nın Şaphane ilçesinde, vişnenin kilogram fiyatının 1.5 lira olması üreticiye zarar ettiriyor.

Yıllık 15 bin tonun üzerinde vişne üretilen ilçede işçilere günlük 60 ile 80 lira arası yevmiye ödeyen üreticiler, vişne fiyatlarının 1.5 lira olmasından oldukça rahatsız. Üreticiler, bir işçinin günlük 70 ile 80 kilogram arası vişne topladığını ve bunun neredeyse tamamının işçi yevmiyesini karşılamaya zor yettiğini ve yıl boyunca kullanılan ilaç ve mazot giderlerinin üreticinin cebinden çıktığını belirttiler. İşçi maliyetinden kurtulmak için titreşimli vişne hasat makinası ile hasat yapmak zorunda kalan üreticiler, bu durumun ürün kalitesini düşürdüğünü ve ağaca zarar verdiğini kaydetti. Geçen yıl 3 lira olan vişne fiyatlarının bu yıl tarım kredi kooperatifinin fiyat uygulaması yüzünden 1.5 lira gibi, üreticiye tamamen zarar ettiren fiyatlardan alındığını ve devletin bu konuda üreticiye destek olmasını istediler.

Şaphane Ziraat Odası Başkanı Talat Bilaloğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Geçen sene 3.5 lira olan vişnemiz bu sene 1.5 liraya düştü. Nedenini bilmiyoruz. Bir kooperatif lafı çıktı. Biz kooperatiften daha çok emindik ama kooperatif bizi çok hayal kırıklığına uğrattı. Kooperatif 1 lira 60 kuruştan liradan başladı bugün de 1.5 liraya düşürmüş. Kooperatif istikrarlı davranması lazım. Başladığı fiyattan devam etmesi lazım. Bu kararlar nerede ne şekil alınıyor bunu bilmiyoruz. Üreticiye sorulmadan alınan kararlar. Bu kararlar alınırken mutlaka üreticilere sorulmalıydı. Bugün ilacı, sürmesi, budaması bir tarafa, işçi parasına dahi yetmiyor satılan ürün. Bir işçimiz 60 lira yevmiye alıyor. Zaten ancak günlük 60 veya 70 kilogram vişne toplayabiliyor. Bu yönden vişne üreticimiz şuanda çok mağdur" ifadelerini kullandı.

Şaphane vişne alım merkezinde vatandaşların ürünlerini satarken yüksek sesle tepki göstermesi gözlerden kaçmadı. - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Kütahya Şaphane Ekonomi Haberler

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi: Lüks aracın Gençlik ve Spor Bakanlığı'yla hiçbir ilgisi yok

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi: Lüks aracın Gençlik ve Spor Bakanlığı'yla hiçbir ilgisi yok

Bakmadan Geçme

Ergin Ataman kimdir? Ergin Ataman kaç yaşında, nereli? Ergin Ataman hayatı ve biyografisi! LoL çöktü mü? 23 Mayıs LoL giriş ekranı neden açılmıyor? Vedat Zorba kimdir? Şehit Piyade Sözleşmeli Er Vedat Zorba nereli, memleketi neresi? Valorant Gece Pazarı ne zaman? Gece Pazarı başladı mı? 23 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 23 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 23 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 23 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 23 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 23 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 23 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 23 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! UEFA Avrupa Ligi kupasını kim kazandı 2024? Atalanta Bayer Leverkusen maçı ne oldu, UEFA'yı kim aldı?
Bir bomba hizmet daha! Kaza tespit tutanakları artık e-Devlet'ten oluşturulacak

Bir bomba hizmet daha! Kaza tespit tutanakları artık e-Devlet'ten oluşturulacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title