Haberler

ABD'nin yaptırımları sona erdirmesi için tek bir şartı var: S-400'lerin Türkiye topraklarından tamamen çıkartılması

Güncelleme:

ABD, Rusya'dan S-400 alımı nedeniyle Türkiye'ye CAATSA kapsamında yaptırım uyguladı. ABD yönetimi 12 yaptırım seçeneğinden 5'ini seçti. ABD'nin yaptırımları sona erdirmesi için tek bir şartı var o da "S-400'lerin Türkiye topraklarından tamamen çıkartılması."

ABD'de 2021 yılı savunma bütçesi, Temsilciler Meclisi ve Senato'da yüksek çoğunlukla kabul edilmişti. Yasa tasarısı 3'te 2 çoğunlukla geçtiği için, ABD yasalarına göre Başkan'ın veto yetkisini de ortadan kaldırmıştı. Ancak Trump, bu yasa tasarısı "Çin'e yarayacak" diyerek, veto edeceğini belirtmişti. Bu gelişmenin ardından yasa tasarısının tekrar Senato'ya gelmesi ve tekrar 3'te 2 çoğunlukla kabul edilmesi bekleniyordu. Böylelikle, tasarı Başkan'a gitmeden yasalaşmış olacaktı ve Türkiye'ye yaptırımlar için yasal süreç başlatılacaktı. Ancak Trump yönetimi, Ankara'ya yaptırım için tasarıyı beklemedi ve yaptırımları açıkladı.

ABD TÜRKİYE'YE HANGİ YAPTIRIMLARI UYGULADI?

ABD, yönetimi, S-400 alımından dolayı CAATSA yasası uyarınca Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve Başkan İsmail Demir dahil dört yetkilisine yaptırım uygulama kararı aldı.

İşte o 5 yaptırım kararı:

1- SSB'ye her türlü ihracat lisansının yasaklanması,

2- SSB'ye ABD finans kurumları tarafından 10 milyon dolar üstü kredilerin 12 ay süreyle yasaklanması,

3- SSB'ye ABD Export-Import Bank desteklerinin yasaklanması,

4- ABD'nin tarafı olduğu uluslararası finans kuruluşlarının SSB'ye finans sağlamasının engellenmesi,

5- S-400 alım sürecine dahil olmuş SSB yetkilileri İsmail Demir, Faruk Yiğit, Serhat Gençoğlu ve Mustafa Alper Deniz'e yönelik yaptırımlar.

ABD'NİN TÜRKİYE'YE UYGULADIĞI YAPTIRIMLAR HANGİ ŞARTLA KALDIRILABİLİR?

ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı yaptırımların sona ermesi, CAATSA gereği tek bir şarta bağlı: "S-400'lerin Türkiye topraklarından tamamen çıkartılması."

CAATSA'da yer alan bilgiye göre; Türkiye S-400'leri topraklarından çıkarmadığı sürece yaptırımlar devam edecek. Eğer Ankara bu şartı kabul ederse, Türkiye'ye uygulanan yaptırımlar 1 sene sonra sona erecek.

Yaptırımların kaldırılmasının şartı, savunma bütçesinde şu cümlelerle açıklandı:

"Başkan yaptırım uyguladıktan sonra 1 yıl içinde Kongre'nin gerekli komitelerine, Türkiye'nin veya yaptırım uygulanan kişilerin artık S-400'leri veya bunların yerine herhangi bir Rus sistemini uhdesinde bulundurmadığını, Türk topraklarında Rus hükümeti veya şirketleri adına herhangi bir Rusya vatandaşının S-400'leri çalıştırmadığını teyit ettikten sonra; Türkiye'den Türk Hükümetinin veya hükümet adına başka bir tarafın S-400 veya onun yerini alabilecek bir sistemi tekrar edinmek için CAATSA'nın 231'inci bölümünün kapsamına girecek herhangi bir faaliyete girmeyeceğine dair taahhüt aldıktan sonra yaptırımları kaldırabilir."

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Rusya Haberler

Bakmadan Geçme

26 NİSAN TV YAYIN AKIŞI #128250 Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 26 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (93)

Adalet:

Bence siz çıkın artık topraklarımızdan

31
2
yanıtYanıtla
Bozkurt:

Ozaman yunanistan denilen ülke de S300 ü topraklarından çıkarsın ?

26
0
yanıtYanıtla
Wollff:

Avrupa birliğine üye olan kıbrıs rum kesimi ve Yunanistanda bildiğim kadarı ile S 300 var bunun adı çifte standarttır.

23
1
yanıtYanıtla
Kukari Badi:

S-400 hava savunma sistemidir. Taaruz sistemi değil. Amerika bize havadan saldırmayacaksa neden bu kadar ilgilendiriyor bizim savunma sistemimizle acaba.

23
0
yanıtYanıtla
TESPİT:

S400 SAVUNMA SISTEMİ ONLARIN HAYALET DİYE TABİR ETTİKLERİ F35 LERİ RADARA YAKALADAĞI İÇİN SATIŞ STRATEJİLERİNİ BOZMUŞ OLDUK . BÜTÜN MESELE BU . . .

21
2
yanıtYanıtla
s:

hoşşttt . . .

17
5
yanıtYanıtla
Aaa:

Hukumetin yerinde olsam bi s-400 daha siparis verirdim

21
1
yanıtYanıtla
Vlkn:

Çatısız evmi olur s400 şart olsa s 600 onuda alırız

19
1
yanıtYanıtla
CCC:

ABD egemenliğimizi ihlal ediyor.

18
0
yanıtYanıtla
hasan:

taviz tavizi getitir bence s 400 leri çıkarıp yerine s 500 alalım hatta s 500 üretimi için rusya ile ortak olalım

17
1
yanıtYanıtla
Tüm 93 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title