Haberler

Türk-İş'ten "Asgari ücret 500 dolar olmamalı" diyen TİM Başkanı Gültepe'ye tepki: Kendine işçi değil köle arıyor

Güncelleme:

Milyonlarca vatandaş asgari ücrete yapılacak zamma kilitlenirken, komisyon ilk toplantısını dün gerçekleştirdi. Asgari ücretin belirlenmesi için gerçekleştirilen zirvenin olumlu bir havada geçtiğini kaydeden Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, "Asgari ücret 500 dolar olmamalı" çıkışında bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe'ye sert tepki gösterdi. Kavlak, "O kendine işçi değil köle arıyor" ifadesini kullandı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını dün gerçekleştirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlığında toplanan komisyonda, işveren heyetine TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine ise TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak başkanlık yaptı.

ORTAK BEKLENTİNİN 7 BİN 845 LİRA OLDUĞU BİLGİSİNE YER VERİLDİ

Basına kapalı gerçekleşen toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının asgari ücret anketinin sonuçları komisyonla paylaşıldı. Ankette, yeni yılda kamuoyunun ortak beklentisinin 7 bin 845 lira olduğu bilgisine yer verildi. Toplantıda ayrıca işçi ve işveren tarafı ekonomik veriler doğrultusunda görüş ve taleplerini dile getirdi.

KAVLAK'TAN GÜLTEPE'YE SERT TEPKİ: O KENDİNE KÖLE ARIYOR

Dün gerçekleşen zirve sonrası açıklamalarda bulunan Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, ilk görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini kaydetti. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe'nin önceki gün yaptığı "(Asgari ücret) 2023 yılında eğer üretici ve ihracatçı 500-600 dolar gibi rakamlarla karşılaşırsa rekabetçiliğimizi çok daha fazla kaybederiz. 2023 yılında ortaya koyduğumuz 275 milyar dolar ihracat hedefimizi yakalama şansımız kalmaz" açıklamasına da sert tepki gösteren Kavlak, "O kendine işçi değil köle arıyor" ifadesini kullandı.

"ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞAN SAYISI DÜŞÜRÜLMELİ"

Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak açıklamalarına şu şekilde devam etti; "Türkiye'de ücretli çalışanlar üzerinde ağır bir vergi yükümlülüğü var. Yılbaşında alınan net ücret vergiler nedeniyle giderek azalmaktadır. Asgari ücretliler başta olmak üzere milyonlarca çalışanın gelir vergileri kaynağından kesilerek ödenmektedir. Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. Türkiye, ne yazık ki asgari ücret ülkesi haline gelmiştir. Asgari ücretin yükseltilmesi kadar önemli olan konu asgari ücretli çalışan sayısının düşürülmesidir. Bizim gerçeğimiz bir yandan ülkemizin büyümesi, çarkların dönmesi olması kadar mutlu insanların yaşadığı Türkiye'de birlikte kazanmak umududur. Alacağımız kararın asgari ücretlilere hayırlı olmasını diliyorum.

"HERKES KENDİ YERİNİ BİLECEK"

Bugün ihracat rakamlarında bu rakamlara ulaştıysa bunda emekçinin büyük payı var. Asgari ücretle ilgili konuşmayan bir tek biziz. İhracatçılar Birliği ayrı konuşuyor. Herkes kendi yerini bilecek. Eğer onlar bugün ihracat şampiyonu oldularsa işletmelerde çalışan emekçiler sayesinde olmuştur. Bugün eğer asgari ücret 400-500 dolar olursa biz ihracat yapamayız diye bir tehdit savuruyorsa o kendine işçi değil köle arıyor demektir.

BAKANLIĞIN ANKET ÇALIŞMASI HAKKINDA

Son 20 yılda asgari ücrete 29.8 kat yani 30 kat zam yapılmış. Aynı zaman diliminde ortalama memur maaşları 16 kat artmış, kamu işçisi maaşı 14 kat artmış, ortalama işçi emekli maaşları 16 kat artmış, memur emekli maaşları 13 kat artmış. Asgari ücreti çok artırmak, 30 kat artırmasına rağmen bugün Türkiye niye asgari ücreti konuşuyor. Yetmediği için konuşuyor. Türkiye'de bu işin çözümü sendikalı olmaktır. Asgari ücreti artırıyorsunuz gelen zamlarla 2-3 sonra alım gücünü yitiriyor. Sendikalı örgütlerde böyle değil. TÜİK rakamlarının üzerine basılmasına rağmen bizim yaptığımız toplu sözleşmeyi biliyorsunuz. Bir yıl içerisinde yüzde 139 zam aldılar.

VERGİ ÜCRETLERİ HAKKINDA

Vergi düzenlemesi yaklaşık 14 milyonu ilgilendiriyor. Biz geçen yıl asgari ücret kadar olanı vergi dışında bıraktık. Bunu bu sene hissedebildiniz mi? Hissedemediniz verginin birinci matrahı gerektiği kadar yükselmediği için hissedilmedi. Bu sene ortalama bir ücretten bahsedelim saatlik ücreti 50 lira brüt 16 bin lira olan birinin ücreti. Yılbaşında 13 bin 544 lira net alıyor. 12. Ayda 12 bin 100 liraya düşüyor 1400 lira kaybı oluyor. Netten bahsediyorum. Üstelik 6. ayda asgari ücrete düzenleme yapıldığı için bu kadar düşük. Asgari ücrete düzenleme yapılmamış olsaydı bu 1450 lira 1800 lira net olacaktı. Brütü 2 bin 700 liradır. 14 milyon insan 1. ayda aldığı ile yılsonunda aldığı arasında 1500 lira fark ediyor. Vergi çalışanların üzerinde inanılmaz bir yük. Çalışan vergi ödüyor birde pazarda vergi ödüyor, taşıt vergisi ödüyor. Bunun mutlaka düzenlenmesi gerekir. Bu vergi yükü sürdürülebilir değildir. Ergün başkanın söylemek istediği budur. Bunu TÜRK İŞ yönetim kurulu olarak gündeme getirdik. Meclis'teki tüm yetkililere kapsamlı bir mektup yazacağız."

Erdem Aksoy
Haberler.com - Ekonomi

Türkiye İhracatçılar Meclisi Asgari Ücret Haberler

500

Yorumlar (20)

Orcun Yazicioglu:

son kararı sandık verir. no more land for akp anymore.

47
105
yanıtYanıtla
Ütopik Yorumcu:

aynen öyle senede 1 defa bir araya gelip gün yapar gibi çay kahve yemek yiyen tipler memlekete hiç bir faydası olmayan tipler

85
4
yanıtYanıtla
Cetin İcli:

Bu sendikalar işverenler ne boş konuşup duruyor çene yormayın son kararın kimin vereceği ne kadar vereceği belli olan bir konuda siz niye yorum yapıp kendinize pirim çıkarıyorsunuz 20 bin istesen ne olacak vereceklermi yine kendi bildiğini verecek hükumet

73
8
yanıtYanıtla
Mustafa Akça:

Bıktık bunlardan zatten köle olarak görmeyi kendilerine görev edinmiş patronlar.

77
4
yanıtYanıtla
ferfer:

boş haber sendika bunu dedi işveren şunu söyledi son kararı kimin vereceği belli olan bir şeyden kendinize primmi çıkarıyorsunuz hadi ordan:))

75
1
yanıtYanıtla
Samet Aslan:

Yakında bütün çalışanlar asgari ücretli olacak. Paranın kıymeti zaten yokkk. Alım gücü artmadıktan sonra ücret artsa ne olur

74
2
yanıtYanıtla
juzen sari:

Toplantılar canlı olarak yayınlansın kapılı kapılar arkasında konusulmasin görelim kim kimi ne kadar savunuyor

71
2
yanıtYanıtla
Vatan Daş:

Fakiri hakir görmek işverenin ve siyasetçilerin normali olmuş artık. Biz ne dersek diyelim ipleri ellerine almışlar vatandaşları işçileri emekçileri kukla gibi oynatıyorlar. Allah ıslah etsin bunları.

51
2
yanıtYanıtla
Burhan Korkmaz:

bu bir zülümdür. niyeki mhp ye kafa tutu diye bunlar yapılıyor bu güne kadar nerdeydiniz...

35
16
yanıtYanıtla
Hayri :

bunu belirleyecek olan turkiş başkanı falan değil o orada konu mankeni iktidar verecek bi rakam bunlarda tamam dicek hep olan o değilmi yalandan sendika ne sendikası 20 yılda sendikalı işçi sayısı erirken bu ağalardan bir kelam duydunuzmu

46
4
yanıtYanıtla
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title