Haberler

Türkiye ve Çekya, 10 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşmayı hedefliyor

Güncelleme:

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ve Çekya arasında gerçekleştirilen toplantıda, iki ülkenin önümüzdeki 3-4 yıl içinde 10 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine ulaşma taahhüdünde bulunduklarını açıkladı. Bolat, ayrıca Türkiye ile Çekya arasında turizm, otomotiv ve yenilenebilir enerji gibi alanlarda işbirliği fırsatları olduğunu belirtti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ve Çekya'nın birbiriyle hem rekabetçi hem de tamamlayıcı sektörlerinin olduğunu belirterek, "İki ülkenin ticaret bakanları olarak Türkiye ve Çekya'nın önümüzdeki 3-4 yıl içinde 10 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine ulaşması taahhüdünde bulunduk." dedi.

Türkiye ile Çekya arasında Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi (ETOK/JETCO) ikinci dönem toplantısı başkent Prag'da gerçekleştirildi.

Toplantıya Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela, Türkiye'nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, Çekya'nın Ankara Büyükelçisi Pavel Vacek ve iki ülkenin yetkilileri katıldı. Heyetler arası görüşme sonrasında iki ülke bakanları Türkiye-Çekya JETCO anlaşmasını imzaladı.

Bakan Bolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başkent Prag'da Türkiye ile Çekya arasında kurulan JETCO mekanizmasının ikinci toplantısı için Çekya Ticaret ve Sanayi Bakanı Jozef Sikela'nın misafiri olarak heyetiyle birlikte burada bulunduklarını söyledi.

Ziyaret kapsamında gerçekleştirilen programlardan bahseden Bolat, iki ülkenin ticaret bakanları, resmi heyetleri ve büyükelçileri olarak JETCO toplantısında ülkeler arasındaki konuları ilgilendiren meselelerde görüş alışverişinde bulunduklarını anlattı.

Bolat, "Fikir alışverişinde bulunduk ve hazırlanan Türkiye-Çekya ETOK anlaşmasını, Çekya Ticaret ve Sanayi Bakanı ile birlikte imzaladık. Şimdi iki ülke arasında siyasi alanda son derece yapıcı ve dostça ilişkiler söz konusu. Askeri alanda ve savunma alanında her iki ülke NATO üyesi ve birbirlerini destekliyor." diye konuştu.

"Yenilenebilir enerji noktasında işbirliği için önemli fırsatlar var"

Bakan Bolat, Türkiye ile Çekya arasındaki dış ticaret hacminin 2002'den bu yana 13 katına çıktığını belirterek, bu rakamın 450 milyon dolardan 5,8 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

Bu ticarette Türkiye'nin yaklaşık 2 milyar dolarlık hacme sahip olduğunu, Çekya'nın Türkiye'ye ihracatının ise 3,8 milyar dolara ulaştığını dile getiren Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çek şirketlerinin Türkiye'de 660 milyon dolarlık yatırımı söz konusu. Buna karşılık bizim yatırımcılarımızın da Çekya'da 40 milyon dolarlık yatırımları söz konusu. Son yıllarda Çekya'ya gelen Türk iş insanları da burada şirketler kuruyor, ticaret ve yatırım yapıyor. Çekya; otomotiv, enerji, porselen, kristal ve makine sektöründe tecrübeli ve güçlü bir ekonomiye sahip. Türkiye'de hidrolik barajlar ve santraller noktasında çok sayıda yatırımları var veya mevcut bizim hidrolik santrallerimizde Çek türbinlerinin ve makinelerinin kullanılmışlığı var."

Bakan Bolat, yenilenebilir enerji noktasında işbirliği için önemli fırsatlar olduğuna dikkati çekerek, "Çünkü yenilenebilir enerji Türkiye'de hızla yükseliyor. Şu anda toplam enerji üretimimizin yüzde 42'sini yenilenebilir kaynaklar, su, rüzgar ve güneşten elde ediyoruz ama almamız gereken daha çok mesafe var. Çünkü 2053'e kadar karbonsuz bir ekonomiye ulaşma hedefimiz var." ifadelerini kullandı.

"3-4 yılda 10 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşmayı hedefliyoruz"

Ticaret Bakanı Bolat, ülkeler arasında turizmde de iyiye gidişin devam ettiğini belirterek, yıllık yaklaşık 100 bine yakın Türk vatandaşı Çekya'yı ziyaret ederken, Çek tarafından Türkiye'ye gelen turist sayısının 400 bin civarında olduğunu bildirdi.

Bu rakamların artması için büyük fırsatlar bulunduğunu, Türkiye'nin hizmetler sektöründe çok başarılı ve rekabetçi bir ekonomiye sahip olduğunu anlatan Bolat, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Turizm, lojistik, sağlık turizmi, eğitim turizmi ve kültür turizmi alanında büyük fırsatlar var. Bunun yanında Çekya tabii otomotiv sektöründe güçlü bir ekonomiye ve sanayiye sahip. İhracatçı, rekabetçi bir sektörü var. Türkiye de bu alanda Avrupa'da üçüncü büyük ülke. 1,5 milyon adet yıllık otomotiv üretimimiz var. İki ülkenin birbiriyle hem rekabetçi hem tamamlayıcı sektörleri var. İki ülkenin ticaret bakanları olarak Türkiye ve Çekya'nın önümüzdeki 3-4 yıl içinde 10 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine ulaşması taahhüdünde bulunduk. Özel sektörle birlikte bunu gerçekleştireceğiz. Türkiye ile Çekya'daki iş insanları arasındaki temasları daha sık yapacağız. Uluslararası fuarlara katılımı ve iş forumu toplantılarını sıklaştıracağız."

"AB ve Gümrük Birliği'nde Çekya'nın desteğini bekliyoruz"

Bakan Bolat, Avrupa Birliği ile ilişkiler noktasında Çekya'nın desteğini beklediklerinin altını çizerek, "Gümrük Birliği'nin modernleştirilmesi, hizmetler sektörünün kapsam altına alınması ve Avrupa Birliği'ne kara yoluyla ihracatımızda transit kotalarının artırılması ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize kolaylığı sağlanması konularında Çek hükümetinden destek talebimizi ilettik." diye konuştu.

Çekya'nın Türkiye'nin güçlenen ve istikrarlı ekonomisinin devamını istediğini aktaran Bolat, bu ülkenin Türkiye'de daha fazla iş ve yatırım yapmak istediğini söyledi.

Bolat, Avrupa Birliği ilişkilerinde Çekya'nın desteğine sahip olunduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Türkiye Diplomasi Ekonomi Haberler

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

Kariye Camii'nde 79 yıl aradan sonra ilk bayram namazı kılındı

Kariye Camii'nde 79 yıl aradan sonra ilk bayram namazı kılındı

Bakmadan Geçme

Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu? Kurban Bayramı'nda nereler kapalı? 16-17-18-19 Haziran'da kargo, eczane, bankalar kapalı mı, açık mı? Kurban Bayramı'nda nereler kapalı? 16-17-18-19 Haziran'da kargo, eczane, bankalar kapalı mı, açık mı? Kurban Bayramında Toplu Taşıma Ücretsiz 2024 | 16-17-18-19 Haziran toplu taşıma bedava mı? Bayramda metro, otobüs, vapurlar kaç gün ücretsiz? Kurban Bayramında Toplu Taşıma Ücretsiz 2024 | 16-17-18-19 Haziran toplu taşıma bedava mı? Bayramda metro, otobüs, vapurlar kaç gün ücretsiz? YUMUŞAK KURBAN ETİ KAVURMASI TARİFİ | Lezzetli kavurma nasıl yapılır? Kurban eti mangalda nasıl yumuşak olur? Kurban eti hemen yenir mi, kaç saat dinlenmeli? Diyanete göre kurban eti ne kadar sürede tüketilmeli? YUMUŞAK KURBAN ETİ KAVURMASI TARİFİ | Lezzetli kavurma nasıl yapılır? Kurban eti mangalda nasıl yumuşak olur? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 16 Haziran günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Kurban kesilirken okunacak dua nedir? Kurban kesilirken niyet nasıl edilir, hangi salavat getirilir? Kurban eti hemen yenir mi, kaç saat dinlenmeli? Diyanete göre kurban eti ne kadar sürede tüketilmeli? Kurban kesmeden önce ne söylenir, nasıl tekbir getirilir? Kurbanlık keserken nelere dikkat edilmelidir? KURBAN BAYRAMI NAMAZI KILINIŞI | Kurban Bayramı namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Bayram namazına nasıl niyet edilir, kaç tekbir alınır? Kurban kesilirken okunacak dua nedir? Kurban kesilirken niyet nasıl edilir, hangi salavat getirilir? Kurban Bayramı özel sektöre 9 gün tatil mi? Kurban Bayramı tatili toplam kaç gün, 9 gün tatil kimleri kapsıyor?
Özel'den Erdoğan'ın 'İadeiziyareti hazmedemediler' sözlerine sert yanıt

Özel'den Erdoğan'ın "İadeiziyareti hazmedemediler" sözlerine sert yanıt

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title