Haberler

TESK Genel Başkanı: Perakende Yasası Düzenlemeleri Hayata Geçirilmeli

Güncelleme:

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ulusal zincir marketlerin haksız rekabet ortamı oluşturduğunu belirterek, Perakende Yasası düzenlemelerinin bir an evvel hayata geçirilmesini istedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, zincir marketlerin 415 meslek dalını olumsuz etkilediğini belirterek, fiyat istikrarının sağlanarak enflasyonun düşürülmesi ve esnafın korunması için yıl başına kadar Perakende Yasası'nı Meclis'ten geçirilmesi çağrısında bulundu.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bugün yaptığı açıklamada, her türlü ürünü satan zincir marketlerin piyasada haksız rekabete yol açtığını, bunun da birçok meslek erbabını olumsuz etkilediğini belirterek şunları söyledi:

"TÜKETİCİ MAĞDUR OLURKEN DİĞER SATICILAR OLUMSUZ ETKİLENİYOR: Ulusal zincir marketler temel gıda ürünleri dışında unlu mamullerin tamamını, teknoloji, tekstil, ayakkabı, kozmetik, beyaz eşya, mobilya, halı, küçük ev aletleri, kırtasiye ürünleri, hırdavat malzemeleri, bijuteri, oyuncak, kontör vb. gibi 415 meslek dalındaki ürünleri satarak piyasada haksız rekabet ortamı oluşturuyor. Pazar onların eline geçmiş durumda. Açma kapama saatlerinin belli olmaması, haftanın 1gün bile kapanmasına müsaade etmemeleri sebebiyle piyasadaki boşluktan istifa edip hayatın pahalanmasına, esnafın yok olmasına ve çalışanların mağdur olmasına sebebiyet veriyorlar. Oysa dünyada bu iş nasıl yürütülüyorsa bizde de aynısının yapılması lazım.

ZİNCİR MARKETLER YALNIZCA GIDA ÜRÜNLERİ SATABİLMELİ: Zincir marketlerin sattıkları ürünlere sınırlama getirilmesi şart. Zincir marketlerde cep telefonu, beyaz eşya, elektrikli ev aletleri gibi yüksek meblağlı ve garanti kapsamına alınması gereken ürünlerin bile satışı var. Bu ürünlerin bakımı, servisi olup olmadığı, yabancı menşeli olup olmadığı kontrol edilmiyor. Çoğunlukla piyasada rağbet görmeyen ve düşük kaliteli ürünler satılıyor. Bu ürünler arızalandığında tüketiciler muhatap bulamadığı gibi garanti servisine ulaşamayan ya da ulaştığı halde istediği geri dönüşü alamayan çok sayıda tüketici var. Bu tarz durumlarda zincir marketler konunun muhatabı olmadığı gibi sorunun çözümü noktasında da işlevsiz kalıyor. Sattığı ürüne sahip çıkamayanlar o ürünü satmamalı. Perakende Yasası'nda yapılacak değişiklikle zincir marketler yalnızca gıda ürünlerini satabilmeli.

HAKSIZ REKABET SANAYİ SEKTÖRÜNÜ BİLE ETKİLİYOR: Haksız rekabetin önlenmesi için zincir marketlere birtakım yasal zorunluluklar getirilmesi gerekiyor. Zincir marketlerin açma-kapama saatleri, koşullanma yerleri, nüfusa göre açılma oranları, haftada 1 gün tatil ve çalışanların da haklarının korunacağı bir düzenlemenin yapılması lazım. Örneğin; belli nüfusun altındaki ve belirtilen mesafe aralığına uymayan yerlerde işletme açılmamalı. Yoksa piyasada fiyat istikrarı sağlanamaz. Birinde farklı diğerinde farklı fiyat var. Sadece cazip olsun diye müşteri portföylerini genişletebilmek adına kendi aralarındaki paylaşımla vatandaş da mağdur oluyor. Sadece perakende sektöründeki esnafı değil sanayi sektöründeki esnafı bile etkiliyor."

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Bendevi Palandöken Tesk Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title