Haberler

Tekstil Zor Durumda

Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Düşük Kur, Enerji ve İstihdam Gibi Artan Maliyetler Karşısında Rekabet Etmekte Zorlanıyor.

Tekstil ve hazır giyim sektörü düşük kur, enerji ve istihdam gibi artan maliyetler karşısında rekabet etmekte zorlanıyor.

Bu durumdan yola çıkarak İzmir’de bir araya gelen Tekstil ve Hazır Giyim İhracatçı Birlikleri ortak yönetim kurulu taleplerini bir bildiri ile açıkladı. Bildiride tekstil ve hazır giyimin hassas sektör ilan edilmesi istendi. Tekstilciler tarafından İzmir’de dile getirilen öneriler arasında, ’bölgesel asgari ücret uygulanması, hatta asgari ücretin toptan kaldırılması isteği’ öne çıktı.

Bu fiyatlarla rekabet zor

Ege İhracatçı Birlikleri binasında, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi tarafından okunan bildiride, mevcut şartlar içinde üretim ve ihracat yapan birisinin sabah işine gitmesine gerek olmadığı belirtilerek, "Çünkü ne üretirseniz üretin, üstüne rekabet edecek fiyat yazmanız mümkün değil" denildi. İhracat yapmaya gerek olmadığını belirtilen bildiride bir ay sonra ele geçen paranın kur farkı yüzünden vergi ve kullanılan elektriği karşılamaya yetmediği ifade edildi.

Acil birşeyler yapmalı

Bildiride, "İş yerlerini bir gecede kapatıp sahil kasabasına yerleşmeniz mümkün değil. Yüzlerce hatta binlerce çalışanın gözünün içine bakılarak, ’Ben ithalatçı oldum’ hadi size kolay gelsin" denilemez. Yıllardır mal verilen müşterilere de ’Elektrik parasını ödeyemiyorum, kusura bakmayın’ demek mümkün değil" denildi. Sektör olarak doğru bildiklerini söylemeye devam etmeye kararlı olduklarının belirtildiği bildiride, "Sorunun tekstil olmadığı ortaya çıktı. Türkiye’nin sanayi üretimi, ayağını gazdan çekti. Acil bir şeyler yapılmazsa biraz daha gidip tamamen duracak" ifadelerine yer verildi.

Sadece destek istiyoruz

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in İtalya’yı örnek göstermesine karşı çıkılan açıklamada, "İtalya bu noktaya gelirken benzeri görülmemiş mevzuat kolaylıkları ve teşvik programlarıyla desteklendi. İtalya’nın her kenti bir sanayi şehri ise o bölgeler belli bir planlama sonucuydu" denildi.

Çözüm önerileri

Tekstil sektörü hassas sektör ilan edilmeli.

Ekonomik program gözden geçirilsin.

Anadolu’daki üretim havzaları desteklenmeli. İllerden gelecek işletmelerin taşınma maliyetleri desteklenmeli.

Asgari ücret kaldırılmalı ya da bölgesel asgari ücret uygulaması kaçınılmaz hale geldi.

Üretimin üzerindeki enerji maliyetleri bir an önce dünya standardına çekilmeli.

İşçilek üzerindeki vergi yükleri dünya standartlarına çekilmeli.

Eximbank’la ilgili düzenlemeler yapılarak etkin olması sağlanmalı.

1 dolar 1 YTL çok tehlikeli bir hayal

TEKSTİL ve Hazır Giyim İhracatçı Birlikleri ortak bildirisinin açıklanmasının ardından söz alan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, AKP’e açılan kapatma davasından sonra Türkiye’nin akıl tutulmasının gündemden uzaklaştığını belirtti. Satıcı, "Fakat hemen arkasında akıl dışı başka bir duruma doğru sürüklenmeye başladı. Kurlardaki hareket aşağıya doğru serbest düşüş bir takım hayal perestlerin 1 doların 1 YTL olacağına ilişkin hayali hedefleri gündeme getirdi. Bu çok tehlikeli bir hayal" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title