Haberler

Tarım Makineleri Yangınlara Neden Olabilir

Güncelleme:

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyrettiği günlerde tarım makinelerinin ısınması sonucu çıkan kıvılcımlar yangınlara neden olabiliyor. Tarım makine üreticileri, çiftçilere makine bakımlarına dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulundu.

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmeye devam ettiği bu günlerde tarlada traktöre bağlı olarak yüksek devirde çalışan tarım makinelerinin ısınması sonrası çıkan kıvılcımların yangınlara neden olabildiğini belirten tarım makine üreticileri, olumsuzluklara karşı makine bakımlarına dikkat çekti.

Yurt genelinde mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarında tarım arazilerinde üretim yapan çiftçilere muhtemel yangınlara karşı uyarı geldi. Hava sıcaklıklarının artışından dolayı aşırı ısınan tarım makinelerinden çıkan kıvılcımlar tehlike saçıyor. Büyük yangınlar sonrası ovada ve ova çevresinde bulunan ormanlık alanların zarar görebileceğini belirten tarım makineleri üreticisi İbrahim Onur Karalar, "Tahıl ambarı olarak bilinen Konya da Türkiye'nin etkisi altında kaldığı kavurucu sıcaklardan en fazla etkilenen bölgelerden diyebiliriz. Çiftçilerimizin dikkat edebileceği bir takım hususlar var. Özellikle arazide çalışırken sigara izmariti, cam şişe, soda şişesi gibi bunların hepsi güneşin etkisiyle beraber çok fazla yangına sebep olabiliyor. Ayrıca bunun dışında çalışan makinelerde özellikle biçerdöverlerde, elektrik tesisatı ve rulman yatakları gibi malzemelerin değişmesi ve bakımlarının düzenli olarak yapılması lazım. Çünkü çok fazla ısındığı zaman rulman yataklarında dağılma sonucunda alev ve kıvılcım atabiliyor. Bu da yangınlara sebep verebiliyor" dedi.

"Ufak bir detay gibi görünüyor ama büyük yangınlara sebep verebiliyor"

Tarım arazilerinde kullanılan makinelerin bakımının önemine değinen İbrahim Onur Karalar, "Biçerdöverler çok fazla ısıya dayanıklı rulmanlar kullanılıyor. Bunlar da yangınlara sebep olabiliyor. Malzemelerin bakımları yapılmadığı zaman büyük zararlar meydana gelebiliyor. Rulmanların belli aralıklarla değiştirilmesi gerekiyor. Bizim makinelerin yine belli periyotlarla bakımları, yağlamaları yapılması gerekiyor. Örneğin şanzımanlı ürünlerde değişecek parçalara bakılması gerekiyor ama asıl husus araçta bitiyor. Araçta eğer elektrik tesisatı veya herhangi bir sorun varsa bunlar alev atabiliyor. Yani çiftçilerimizden asıl istediğimiz traktör içerisindeki veya herhangi bir araç içerisinde sigara izmaritlerini kül tablalarına atmaları ve içtikleri herhangi bir camlı ürünleri de bir yere biriktirip daha sonra çöp kutularına atmaları. Çünkü bunların hepsi yangına sebep olan ana sebeplerden. Ufak bir detay gibi görünüyor ama büyük yangınlara sebep verebiliyor" şeklinde konuştu.

Ovada bulunan arazideki trafoların da çevresinde yanıcı madde bulundurulmamasına dikkat çeken Karalar, "Trafo etraflarındaki otlar mesela trafodan en ufak bir kıvılcım atması sonucu büyük yangınlara sebep olabiliyor. Özellikle hat başlarında daha fazla yaşanıyor. Bunun için bu tarafa bakımları ve trafo etrafının temiz olmasını tavsiye ediyoruz" diye konuştu. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Real Betis Sevilla maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Real Betis Sevilla maçı şifresiz mi? Lyon Monaco maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Lyon Monaco maçı şifresiz mi? Ç.Rizespor Ankaragücü maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Ç.Rizespor Ankaragücü maçı şifresiz mi? Trabzonspor Gaziantep FK maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Trabzonspor Gaziantep FK maçı şifresiz mi? Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz nereden izlenir? Canlı maç izleme linki CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 28 Nisan Pazar günün maçları nereden izlenir? Göztepe Süper Lig'e çıktı mı 2024? Furkan sakatlandı mı? 28 Nisan Pazar Survivor Furkan'a ne oldu? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 28 Nisan Pazar 2024? Survivor kim kazandı? 28 Nisan Pazar Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 28 Nisan Pazar TV8 Survivor HD izleme linki! Kirli Sepeti 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Kirli Sepeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Teşkilat 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Teşkilat yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title