Haberler

Son Dakika: Merkez Bankası, son 5 ayda olduğu gibi haziran ayında da faizi yüzde 14'te sabit bıraktı

Güncelleme:

Son dakika: 2022'nin altınca faiz kararını açıklayan Merkez Bankası, piyasa beklentisi doğrultusunda faizi yüzde 14'te sabit tuttu. Böylece Merkez Bankası son 5 ayda olduğu gibi faizi sabit bırakmış oldu.

2021 yılının Eylül ayında seri faiz indirimlerine başlayan Merkez Bankası, 5 ayda 500 baz puan indirim yaparak faizi yüzde 14'e çekmişti. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) beklendiği gibi politika faizini haziran ayında da yüzde 14 seviyesinde sabit tuttu. Böylece son 6 toplantıda faize dokunulmadı.

Merkez'den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Etkisi artarak sürmekte olan jeopolitik riskler yılın ilk yarısında olumsuz yönde gerçekleşmiş, dünyada iktisadi faaliyetin zayıflamasına sebep olmuştur. Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmektedir. Küresel gıda güvenliğindeki ticaret yasakları ile artan belirsizlikler, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, temel gıda ve enerji başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının sürmesi ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seviye uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar. Bu çerçevede, ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma artmaktadır. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin arttığı gözlenmektedir.

"ENERJİ FİYATLARINDAN KAYNAKLANAN RİSKLER DEVAM EDİYOR"

Kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergeler yılın başındaki güçlü büyümenin dış talebin de olumlu etkisiyle ikinci çeyrekte sürdüğüne işaret etmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinde turizm kaynaklı iyileşmelerin yanında enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler devam etmektedir. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. Kurul, güçlendirdiği makroihtiyati politika setini kararlılıkla uygulayarak gerekmesi durumunda ilave tedbirleri uygulamaya alacaktır.

ENFLASYONDAKİ YÜKSELİŞTE ETKİLİ OLAN UNSURLAR

Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB'nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir.

"YÜZDE 5 HEDEFİNE ULAŞANA KADAR TÜM ARAÇLARI KULLANACAĞIZ"

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır. Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

Erdem Aksoy
Haberler.com - Ekonomi

Merkez Bankası Ekonomi Ekonomi Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur?
500

Yorumlar (11)

ÖZGÜR KARDEŞ:

DOLARLA MAAŞ ALMAYAN KİMSENİN ENDİŞELENMESİNE GEREK YOK. DOLAR AMERİKA İŞİ. BİZ İSE TÜRKİYEDEYİZ. TLMİZ BİZE YETER. BOŞ BELEŞ MUHABETTERLE YÖNETİMİ SÖZDE KÖTÜ EKONOMİ ADI ALTINDA KARALAMAYA ÇALIŞANLAR İSE AMAÇLARINA ULAŞAMAYACAK

16
235
yanıtYanıtla
Teo Yüksel:

Dolar Türkiye'nin işi değil Amerika'nın işi diyorsun. TÜRKİYE merkez bankası neden dolar rezervi bulunduruyor amacı nedir neden dolarla iş yapıyor amaçları nedir kime hizmet ediyor bir cevapla bakalım.

yanıt51
yanıt2
RoeM Tv:

Çok mantıklı konuştun lütfen bidaha konuşma

yanıt36
yanıt2
Cüneyt Usta:

akaryakıt doğalgaz buğday ve tüm ithalat ürünlerini dolarla almada göreyim seni hadi.

yanıt41
yanıt1
GÖBEĞİNİ KAŞIYAN ADAM :

Özgür kardeş gerçekten adın gibi her şeyden özgürsün anlaşılan.

yanıt26
yanıt0
Gerçekçi Olalım:

çok güzel yorum yapmışsın özgür; akaryakıtı, doğalgazı ve üretim yetersizliği olan ürünleri TL ile ithal ediyoruz. faiz yerinde durunca hem alım gücümüz arttı hem de akaryakıt çok ucuzladı...

yanıt11
yanıt0
Çınar Saraç:

Faiz iyi değildi neden düşürmüyorsun hani inecekti faiz , dünya faiz arttırıyor enflasyon düzelsin diye bizimkiler ülkeyi ne hale getirdi faiz düşürüp doları 7 den 18 e çıkarttı

187
13
yanıtYanıtla
Güray Dilli :

Enflasyonla mücadele edilseydi , faizlerin kurları baskılayacak düzeye getirilmesi gerekirdi. Neden Abd ve Ab ülkeleri gibi faiz arttırmıyoruz ,anlamadım. Kkm ve Ges ile hazine garantili yol,köprü vb lere olan ödemeler için ek bütçe istenmiş. ...

84
3
yanıtYanıtla
Cüneyt Usta:

YÜZDE 5 HEDEFİNE ULAŞANA KADAR TÜM ARAÇLARI KULLANACAĞIZ mı? BİZ YÜZDE 50 YEDE RAZIYIZ ARTIK

61
8
yanıtYanıtla
Hakan Soyadi:

faiz haramdı nas vardı düşürsene ne oldu 5 aydır yerinde sayıyo

41
1
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title