Haberler

Son Dakika: Merkez Bankası, politika faizini yüzde 14'te sabit bıraktı

Güncelleme:

Son dakika: Merkez Bankası, piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. 2021 Eylül'de başladığı seri faiz indirimlerine yeni yılla birlikte ara veren Merkez Bankası, geçen ay olduğu gibi bu ay da faizi yüzde 14'te sabit bıraktı.

2021 yılının Eylül ayında seri faiz indirimlerine başlayan Merkez Bankası, 4 ayda 500 baz puan indirim yaparak faizi yüzde 14'e çekmişti. 2022 yılıyla birlikte faiz indirimine ara veren banka, ocak ayında faizi sabit bırakmıştı. 2022 yılının ikinci faiz kararını açıklayan Merkez, bu ay da faize müdahale etmedi ve piyasa beklentisi doğrultusunda yüzde 14'te sabit bıraktı. Merkez'den yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 14 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir." denildi.

Merkez'den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Salgında varyantlar ve artan jeopolitik riskler, küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmakta ve belirsizliklerin artmasına yol açmaktadır. Küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, enerji başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seviye uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet, işgücü piyasası ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasında farklılaşan görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası iletişimlerinde ayrışma gözlenmekle birlikte, merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını halen sürdürmekte, varlık alım programlarına devam etmektedir.

"ÖNCÜ GÖSTERGELER GÜÇLÜ SEYREDİYOR"

Kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin, dış talebin de olumlu etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vermesi öngörülmektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin güçlenerek devam etmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kurul, bu hedefe ulaşmak için uzun vadeli Türk lirası yatırım kredilerinin önemli bir rol oynayacağını değerlendirmektedir.

"LİRALAŞMAYI TEŞVİK EDEN POLİTİKA"

Enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte; ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumları, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan ve kararlılıkla sürdürülmekte olan adımlar ile birlikte, enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Alınmış olan kararların birikimli etkileri yakından takip edilmekte ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla TCMB'nin tüm politika araçlarında kalıcı liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülmektedir.

"ENFLASYONDA HEDEF YÜZDE 5"

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır. Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir."

Mesut Şahin
Haberler.com - Ekonomi

Merkez Bankası Finans Ekonomi Güncel Haberler Son Dakika

500

Yorumlar (11)

Hüseyin özgür SAVAŞ:

Faiz sebeb enflasyon netice :)

97
6
yanıtYanıtla
Gerçekçi Olalım:

Cumhurbaşkanımızın; faiz sebep enflasyon sonuç açıklaması ne olacak şimdi. Faizi düşürmediklerine göre enflasyon nasıl düşecek.

66
4
yanıtYanıtla
Ali uğur Bardakçı:

300 milyar tl'lik kur koruma hesaplarının vadesi geliyor. hangi birikimle ödenecek bu faizler?dün MB 3 MİLYAR dolara ihaleye çıktı dubaililer 11 milyar dolara aldı.ödeyeceğimiz faize bakın yazık

63
5
yanıtYanıtla
Mustafa :

Yahu bu faiz haram değil mi. Yoksa 14 den fazlası mı haram. Nas orda dururken nasıl sıfırlamazsınız faizi.

57
1
yanıtYanıtla
Umit Cetin:

faizci cehape bu faiz düşecek göreceksiniz

5
51
yanıtYanıtla
Ali uğur Bardakçı:

merkez bankası o kadar işlevsiz hale geldiki.faiz kararında bile piyasalarda heyecan kalmadı.doları 13.400 -13500 de tutamadılar 13.620 ye saldılar.mart ayının başında dolar 14.500-15.000 arası hareketlenir.fedin faiz kararı sonrası gerilen yaydan fırlayan ok gibi 18.50 tl falan hatıra kalır bize.

31
3
yanıtYanıtla
HASAN1906:

bankalar neden yüzde 1.80 le faiz alıyor bu nasıl iş hani faiz inecekti

30
2
yanıtYanıtla
Cemil Özcan:

sakın olun baylar bayanalar bıraz sabredın hele

3
16
yanıtYanıtla
zübükzade:

Dinimiz nas ne oldu komik

7
1
yanıtYanıtla
Bsvz Zbx:

Madem faiz sebep enflasyon sonuç, o zaman neden faiz son süratle indirilmeye devam edilmiyor Zaten cok büyük bir enflasyon var faizi direk 1 e çekin biraz enflasyon düşsün.

4
0
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title