Haberler

Petkim, Star Rafineri'ye Ortak Olacak

SOCAR Türkiye’nin iştiraki Petkim, 6,3 milyar dolarlık yatırım değeri olan STAR Rafineri’ye ortak oluyor.

SOCAR Türkiye'nin iştiraki Petkim, 6,3 milyar dolarlık yatırım değeri olan STAR Rafineri'ye ortak oluyor.

Türkiye'nin ilk ve tek entegre petrokimya tesisi olan Petkim, 9 Ocak 2018 tarihinde STAR Rafineri'nin sahibi olan Rafineri Holding A.Ş.'nin yüzde 30 hissesini 720 milyon dolar karşılığında almak üzere anlaşma imzaladı. Bu satın almayla Petkim, STAR Rafineri'nin dolaylı olarak yüzde 18 payına sahip olacak. 240'ar milyon dolarlık 3 taksitten oluşacak ödeme planına göre son taksit, STAR Rafineri tamamlandığında ödenecek.

2008 yılından beri SOCAR Türkiye'nin iştiraki olarak faaliyetlerini sürdüren Petkim, petrokimya piyasasında yaşanan olumlu konjonktürden en iyi şekilde yararlanarak, son dönemde rekor karlılık seviyelerine ulaştı. Rafineri-petrokimya entegrasyonunu; yine Petkim Yarımadasında inşa edilen ve 6,3 milyar dolarlık yatırım değeriyle Türkiye'de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük proje olan STAR Rafineri ile sağlama vizyonunda olan SOCAR, Petkim'in gerçekleştirdiği bu satın alma ile entegrasyonu, pay sahipliği boyutuna taşıdı. STAR Rafineri'nin faaliyete geçmesinin ardından hammaddesi olan naftanın tamamını, lojistik maliyetlerini minimuma indirerek STAR Rafineri'den avantajlı koşullarla sağlayacak olan Petkim, satın almayla rafinerinin aynı zamanda paydaşı da olacak.

STAR Rafineri'nin satın alma bedeli, alanında dünya çapında saygınlığı olan bir değerleme firması tarafından yapılan çalışma sonucunda oluşturuldu. Yapılan değerlemede, şirket değerinden yüzde 15'lik azınlık iskontosu yapılarak nihai değere ulaşılması da Petkim için avantaj sağladı.

Petkim, 55 milyon Euro'luk Petkim Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) yatırımı, 400 milyon dolarlık Petlim Konteyner Terminali yatırımı ve şimdi de 720 milyon dolarlık STAR Rafineri ortaklığı ile petrokimya piyasası dışındaki alanlarda da gelir çeşitliliğini artırma stratejisini sürdürüyor. Yakaladığı karlılık ve düşük borçluluk seviyesinin olumlu getirisi olarak yatırımlarını hızlandıran Petkim, bu çeşitlilik sayesinde önemli ve düzenli nakit akışını da sağlayabilecek. Art arda açıkladığı güçlü finansal sonuçları ile yatırımcıların güvenini pekiştiren Petkim bu satın almayı, yakın zamanda gerçekleştirilecek ve yüksek miktarda talep gelmesi beklenen Eurobond ihracı ve kendi kaynakları ile finanse edecek. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye Petkim Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Hıdırellezde dilek dilemek günah mı? Hıdırellez kutlamak caiz mi, haram mı? Buca Belediyesi hangi parti? Buca Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Benzin ve Motorine indirim var mı? Benzin ve Motorine indirim gelecek mi, yapılacak mı? 5 Mayıs akaryakıt fiyatları! 5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title