Haberler

Merkez Bankası faizi yüzde 45'te sabit tuttu

Güncelleme:

Şubat ayı kararını açıklayan Merkez Bankası, politika faizini yüzde 45'te sabit tuttu. Alınan kararla Merkez'in Haziran 2023'ten itibaren sürdürdüğü 8 aylık faizde yükseliş serisi sona erdi.

Piyasaların merakla beklediği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı açıklandı. TCMB, şubat ayında piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizini yüzde 45'te sabit tuttu. Bu kararla Haziran 2023'te başlayan faiz artışı son bulmuş oldu.

8 TOPLANTI SONRASI FAİZ ARTIŞI SONLANDI

Yeni başkan Fatih Karahan başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu toplantısı sonrası Merkez Bankası 8 toplantının ardından faiz artırım sürecini sonlandırdı. Para Politikası Kurulu'nun karar metninde şu ifadeler kullanıldı:

"Ocak ayında aylık enflasyonun ana eğilimi yılın ilk ayına özgü zamana-bağlı fiyat ve ücret güncellemeleri sonucunda, enflasyon tahmin patikasında öngörülen şekilde yükselmiş ve manşet enflasyon sınırlı bir artış kaydetmiştir. Yakın döneme ilişkin göstergeler, yurt içi talepteki dengelenmenin sürdüğüne işaret etmektedir. Söz konusu dengelenme süreci, tüketim malı ve altın ithalatında güçlü, diğer tüketim harcamalarına ilişkin göstergelerde ise öngörülene kıyasla yavaş seyretmektedir. Buna ek olarak, hizmet fiyatlarındaki katılık, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu ve ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerini yakından takip edecektir.

Dış finansman koşulları, rezervlerin seviyesi, cari dengedeki iyileşme ve Türk lirası varlıklara talep, döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunmaya devam etmektedir. Para politikasındaki kararlı duruş, dezenflasyonun ana unsurlarından olan Türk lirası reel değerlenme sürecine katkı vermeyi sürdürecektir.

"FAİZİN MEVCUT SEVİYESİ ENFLASYONDA DÜŞÜŞ SAĞLANANA KADAR SÜRDÜRÜLECEK"

Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

Kurul, makroihtiyati politikaları piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulamayı sürdürecektir. Bu çerçevede, kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenecektir. Parasal sıkılığı desteklemek amacıyla likidite gelişmeleri yakından takip edilerek, sterilizasyon araçları etkin şekilde kullanılacaktır.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır."

Erdem Aksoy
Haberler.com - Ekonomi

Merkez Bankası Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (22)

mehmet mehmet:

Dolar A4 kağıdına basıp ülkeleri sömürmek için kullanılan en büyük enstrüman

79
17
yanıtYanıtla
Ercan cıftcı:

Kağıda bassalar iyi. %90 ı dijital para.. Yani sadece rakamdan ibaret.

yanıt57
yanıt6
Gerçekçi Olalım:

haklısınız da; neden herkes dolar kullanıyor bunu sorgulamak lazım.... Farklı para birimleri de ön plana çıkmaya başladı. ABD enflasyonun en fazla %9 lara kadar çıkmasına izin verdi. adamların yıllık enflasyonu bizim aylıktan az... paranın değeri ülkedeki enflasyonla ölçülür...

yanıt30
yanıt3
suleyman altıntaş:

Dostum herkes doları baz alıyor. Euro 33TL, Sterlin 39TL, kuveyt dinarı 100TL, Azerbaycan manatı 18TL doları ortadan kaldırdın diğerleri ne olacak ?

yanıt26
yanıt4
Muhalif:

Eğer doları 50 lira yaparsanız ev piyasası 10 milyon altı olmaz arabada 2 milyon altı olmaz maaş asgari 30 bin olur hiç birşey yapılmaz

47
5
yanıtYanıtla
Muhalif:

Doları yükseltip enflasyonumu önlüceniz anlamadım doları yükseltmeniz hiç birşeyi düzeltmez

28
7
yanıtYanıtla
Gerçekçi Olalım:

sorun doların baskılanması ve gerçek değerinde olmamasıdır... dolar serbest bırakılırsa gerçek olması gereken değerin üstüne çıkar.. ilk etapta enflasyon tabiki olacak.... ancak dolar gerçek değerine ulaştığında yatırım gelir... borçlanmak kolaylaşır... dolar rezervi artar.. MB rahatlar... sonra dolar uzun süre artmaz ve dolar baskısı ortadan kalkar.... üretimi artırarak 1-2 sene içinde normal 1 ekonomiye kavuşuruz. GERÇEKÇİ POLİTİKALAR UYGULARSAK VE ŞEFFAF OLURSAK....

yanıt19
yanıt7
Muhalif:

Güzel diyorsunda gerçekçi olalım sıkıntı harcamalar ve yönetim şeklimiz 2018 den beri sıkıntıdayız hukuksal göçsel herşeyde sıkıntı var dediğin şey olsa zaten bu duruma gelmezdi herşey satıldı özelleşti 2002 den beri herşey uygundu 45 bine denize sıfır ev alıyordun araba 3 4 bindi yani ozamanlar sıcak para girişi oldu . Şimdi herşeyi dışardan alıyoruz düzelmez.

yanıt3
yanıt1
Erhan Sarac:

Yüzde 100 yaparlar seçimden sonra devam ederler Eylül ayında faiz yüzde 100

24
10
yanıtYanıtla
umut acar:

aslında süpriz yaptı, yine artması bekleniyordu.

7
1
yanıtYanıtla
Tüm 22 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title