Haberler

Maden İşçileri Zorunlu Ferdi Sigorta Teminatının Artırılmasını Talep Ediyor

Güncelleme:

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil ile Sigorta Eksperleri İşveren Sendikası (SEİS) Genel Başkanı Mesut Cemil Boyner, maden işçilerinin zorunlu ferdi sigorta teminatının artırılmasını talep etti.

Maden çalışanları, Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası'nın 2015 yılından beri güncellenmeyen prim ve teminatlarının günümüz ekonomik şartlarına göre yeniden düzenlenmesini istiyor.

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil ile Türkiye Sigorta Eksperleri İşveren Sendikası (TSEİS) Genel Başkanı M. Cemil Boyner, düzenledikleri basın toplantısında Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası teminat ödemelerinin günümüz ekonomik şartları dikkate alındığında kabul edilebilir olmadığını belirterek, arttırılması çağrısında bulundu. Yeşil, 2015 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konan Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası teminatlarının o tarihten bugüne 150 bin TL olarak kaldığına dikkat çekerek, "Teminat miktarı aradan geçen 8 yıllık süreç içinde güncellenmemiştir. Biz ve bizim gibi Türkiye'nin dört bir yanında yüksek riskli meslek icra eden madenciler adına buradan haykırıyoruz; Maden Çalışanları Ferdi Kaza Sigortası teminatları bakanlık nezdinde tekrar değerlendirilmeli ve yeniden düzenlenmelidir" dedi.

Yeşil şöyle konuştu:

"Maden alanlarının özellikle yeraltında çalışmak zorunda olan çalışanlar için emniyet tedbirinin alındığı gelişmiş ülkelerde bile tehlikeli olduğu bilinmektedir. Maden alanlarının yüksek riskli alanlar olması ve madencilerin yüksek riskli bir meslekte çalışıyor olmaları bu konuda uzmanlık gerektiren özel bir sigorta branşının doğmasına yol açmıştır. Bildiğiniz gibi ülkemizde Maden Çalışanları Ferdi Kaza Sigortası, 2015 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulmuştur. Tebliğ gereği sigorta eksperleri maden işletmelerinde risk değerlendirmesi yaparak iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasına katkı vermektedirler. Yer altı ve yer üstü kömür madenciliği ya da kömür madenciliği haricindeki yer altı madenciliği faaliyetlerinde bulunan bir tesiste çalışanlar, üretim ve üretim hazırlığı faaliyetinde başlarına gelebilecek kazalara karşı kişi başı yıllık yaklaşık 750 TL prim karşılığında sigorta güvencesi altına alınarak, 2015 yılında yönetmelikle belirlenen sakatlık veya ölüm halinde ödenecek teminat miktarı 150 bin TL olarak belirlenmiştir. Bu teminat miktarı aradan geçen 8 yıllık süreç içinde güncellenmemiştir. Dünyanın en zor ve en riskli işini yapan madencilerin zorunlu ferdi kaza sigortası teminatları günümüz ekonomik şartlarında çok düşük kalmıştır. Teminat ödemeleri kat'i şekilde kabul edilebilir değildir. Bizler maden işçilerinin temsilcileri olarak bu teminatların güncellenerek günümüz ekonomik şartlarına uygun hale getirilmesini talep ediyoruz. Biz ve bizim gibi Türkiye'nin dört bir yanında yüksek riskli meslek icra eden madenciler adına buradan haykırıyoruz; Maden Çalışanları Ferdi Kaza Sigortası teminatları Bakanlık nezdinde tekrar değerlendirilmeli ve yeniden düzenlenmelidir."

TSEİS Genel Başkanı Boyner de Maden Çalışanları Ferdi Kaza Sigortası prim ve teminatlarının 2015 yılından beri değişmediğine dikkat çekerek, "Sigorta primi yıllık 2 bin TL, teminatı ise 2 milyon TL olmalı" dedi. Boyner şöyle konuştu:

"2015 yılında Bakanlar Kurulu yayınladığı yönetmelikle Türkiye'de yeraltı ve yerüstü madenlerinde çalışan düz işçiden mühendislere kadar koordinatlar içerisinde tüm madencilere zorunlu ferdi kaza sigortası yapılması yönünde çok önemli karar aldı. Biz de Sigorta Eksperleri Sendikası olarak Hacettepe Üniversitesi, Zonguldak Maden Fakültesi, İstanbul Maden Fakültesi, Çalışma ve Enerji Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı ile birlikte o tarihte Ankara'da çok önemli hizmet içi eğitim düzenledik. 21 gün süren bu eğitim sonunda zaten tecrübeli olan maden eksperlerimiz yeraltı madenlerinde de tecrübe kazandılar ve şu anda yürürlükte olan 63 tane önemli maddenin uygulanmasıyla ilgili bir komite başkanı, bir komite başkan yardımcısı, bir maden mühendisi, yine iş güvenliği uzmanı havuzdan atanmak suretiyle 1 Haziran 2015 tarihinde bütün Türkiye'deki yeraltı, yerüstü madenlerinin risk incelemesini sigorta açısından incelemeye başladık. Bugüne geldiğimizde kısaca faydası ocaklardaki çalışma düzeni disipline edildi. İşçi ve işveren güvenliği çok önemli mesafeler kat etti. Önemli olan da üretimde verimlilik ve artış gözlendi. Dolayısıyla maden işverenleri ve sendikalar bu işten fevkalade memnun kaldılar. Bunun yanında 750 lira prim karşılığında 150 bin lira ölüm veya yaralanma teminatı da Bakanlar Kurulu tarafından tesis edildi. Gelin görün ki sene 2023. Biliyorsunuz Bartın'da büyük bir kaza oldu, 43 kardeşimiz Hakk'ın rahmetine kavuştu. Geçenlerde de bir işçimiz göçük altında kaldı. 2015 ile 2023'e kadar dünyadaki yeraltı, yerüstü madenlerindeki kaza istatiksel oranlarına bakıldığında dünyada en düşük Türkiye'de. Demek ki bu verimli çalışmanın sonucunda ortaya çıkan sevindirici bir haber. 2023 yılında prim 750 lira. Ölüm tazminatı 150 bin lira. Olacak iş değil. 150 bin liranın 2015 yılında meydana getireceği mali menfaatler ile 2023 yılının mali menfaatleri göz önüne alındığında bu işin önemi ortaya çıkıyor."

GMİS Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısına GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, TSEİS Genel Başkanı Mesut Cemil Boyner, GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Yener Arslanbuğa, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir ile GMİS'e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri, iş yeri temsilcileri katıldı. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Hakan Yeşil Mesut Cemil Sigorta Boyner Maden Yerel Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title