Haberler

Kayseri'de Çerkez peyniri üretim tesisi bölgedeki besiciler için gelir kapısı oldu

Güncelleme:

Orta Anadolu Kalkınma Ajansının desteğiyle kurulan Pınarbaşı Uzunyayla Çerkez peyniri üretim tesisi, bölgedeki besiciler için gelir kapısı oldu. Günlük 1 ton sütten coğrafi işaret belgesine sahip peynir üretilen tesis, peynir satışından elde edilen gelirle 300 öğrenciye burs veriyor.

Kayseri'de, Orta Anadolu (ORAN) Kalkınma Ajansının desteğiyle kurulan tescilli Pınarbaşı Uzunyayla Çerkez peyniri üretim tesisi, yöredeki besiciler için gelir kapısı oldu.

Pınarbaşı ilçesi Örenşehir Mahallesi'nde yer alan eski jandarma karakol binasının Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Pınarbaşı Belediyesinin girişimiyle işletme tesisine çevrilmesiyle günlük 1 ton sütten coğrafi işaret belgesine sahip Çerkez peyniri üretilmeye başlandı.

Kafkasya'dan göç eden Çerkezler tarafından geleneksel peynirin üretildiği tesis sayesinde hem bölgedeki besiciler süt satarak kazanç sağlıyor hem de peynir satışından elde edilen gelirle 300 öğrenciye burs veriliyor.

İşletme tesisi koordinatörü Mahir Tok, AA muhabirine, tesisin kurulmasına Birleşik Kafkasya Derneğinin öncülük ettiğini söyledi.

İşletme kurulumunda önemli destekler aldıklarını belirten Tok, şunları kaydetti:

"Bu tesis, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyet gösteren ORAN Kalkınma Ajansı tarafından 4 milyon lira hibe desteğiyle kuruldu. Daha önce burası karakol binasıydı. Karakol taşındıktan sonra burası için Büyükşehir Belediyesi, Pınarbaşı Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğiyle bir proje gerçekleştirdik. Projemizi ORAN Kalkınma Ajansı'na sunduk. Neticesinde 4 milyon lira hibe aldık. Bu projeyi, kendi kültürümüze ait olan Çerkez peynirimizin unutulmaması adına ve bu bölgedeki hayvancılığa destek olması amacıyla gerçekleştirdik."

Tok, işletme kurulmadan önce bölgedeki çiftçilerin sütlerini değerlendiremediğini ancak bu işletmenin onlara da gelir kapısı olduğunu dile getirdi.

"300 öğrencimize burs veriyoruz"

Günlük 1 ton sütü işlediklerini aktaran Tok, şöyle devam etti:

"Biz bu işletmeyle sütçülük yapanların sütlerini alıyoruz ve işletmemizde peynir haline dönüştürüp ayrıca bölge hayvancılığına katkı sunuyoruz. 1 ton sütten, 1 kilo 600 gram gelen 45 paket peynir üretiyoruz. İşletmemizde 500 gramlık paketler halinde de peynir üretimi yapıyoruz. Peynir satışından elde edilen gelirle 300 öğrencimize burs veriyoruz. Bunun yanında ihtiyaç sahibi ailelere de destek oluyoruz."

Kaynak: AA / Ekonomi

Pınarbaşı Kayseri Burs Ekonomi Haberler

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Bakmadan Geçme

Usyk kimdir? Boksör Usyk kaç yaşında, nereli? #129351 Tyson Fury kim, kaç yaşında, nereli? #127942 18 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Fury Usyk maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda 2024? Tyson Fury Usyk maçı ne zaman #129351 18 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Yeni Angola Büyükelçisi Muhammet Mustafa Çelik kimdir? Muhammet Mustafa Çelik hayatı ve biyografisi nedir? 18 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! 18 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 18 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! #9889 #127919 18 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 18 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 18 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 18 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title