İthalat Bizi Bitiriyor!!!
22 Aralık 2010 Tarihinde 27793 Sayılı Resmi Gazete De Yayınlanan Kasaplık Ve Besilik Canlı Hayvan İle Et İthalatı Hakkında Bakanlar Kurulunun Aldığı Kararlar Gerçekten Çok Üzücüdür.
22 aralık 2010 tarihinde 27793 sayılı resmi gazete de yayınlanan kasaplık ve besilik canlı hayvan ile et ithalatı hakkında bakanlar kurulunun aldığı kararlar gerçekten çok üzücüdür. Biz Damızlık ve en kötü ihtimalle Besilik materyal hariç tüm diğer ithalatların 2010 yılı sonu itibariyle kaldırılacağını bekliyorduk.
Bu yeni karar hayvancılığımız için gerçekten öldürücü bir darbe olacaktır.
Bilindiği üzere 29.06.2010 tarih ve 27626 sayılı Resmi Gazete'de Et Balık Kurumu (EBK)'na 100.000 ton canlı sığırı gümrük vergisi ödemeden ithalat hakkı verilmişti. Süresi 31.12.2010 tarihine kadardı. 22 Aralık 2010 tarih ve 27793 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan karar ile bu süre 31.12.2011 tarihine kadar uzatıldı.
Özel sektörün ithal ettiği canlı sığırdan %40 gümrük vergisi %1 KDV alınırken EBK için gümrük vergisi sıfırdır. Esas görevleri hayvancılığımızın gelişmesi ve piyasadaki fiyat istikrarını sağlamak olan EBK tamamen amaçlarının dışında yanlış politikalara alet edilmektedir. Burada EBK'da kazanmakta, ithal eden toptancı kazanmakta, perakende satan kazanmakta, ithal et ve kasaplık hayvan ile pastırma, salam, sosis ve sucuk gibi et ürünleri imalatını büyük tonajda yapan firmalar kazanmakta, acaba kimler kaybetmektedir.
Kararda canlı sığır, canlı koyun, kuzu ile taze soğutulmuş ve dondurulmuş sığır eti ile koyun, kuzu eti ithalatı tamamen serbest bırakılmıştır.
Besiye alınacak canlı sığırlarda gümrük vergisi oranı yine sıfırdır.
Canlı koyun – kuzu gümrük vergisi oranı %20, kasaplık canlı sığırda gümrük vergisi %40 olarak belirlenmiştir.
Sığır eti, kuzu eti gümrük vergisi oranı %30 olarak süresiz uzatılmıştır.
22 Aralık 2010 tarihinde yayınlanan 2010/1155 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yukarıda belirtilen oranlarda canlı sığır, canlı kuzu ile taze soğutulmuş ve dondurulmuş sığır ve koyun eti ithali gümrük vergi oranları yükseltilene kadar aynen devam edeceği anlaşılmaktadır.
Bu durumda küçük ölçekte besi yapan çiftçi üretimini devam ettiremez. Entansif besi yapan büyük işletmeler besi hayvanı bulmakta, besi materyallerinde maliyeti düşürmekte çok zorlanacaktır.
Her seviyedeki üretici zarardadır, tüketiciye ucuzluk ne kadar yansıyor tartışılır.
Besihaneler boş, mezbahalar atıldır.
Veteriner Hekimlere iş yoktur.
Sadece ithalat yapanlar, pazarlama ağında yer alanlar ile ithal ete ve kasaplık hayvana dayalı et ürünü işleyen bazı sanayiciler kazanıyor.
Ülkemizin hayvancılığı bitiyor.
Aynı şekilde bugünden itibaren Türkiye toprak mahsülleri ofisi de 2011 yılı sonuna kadar gümrük vergisi ödemeden bir milyon ton buğday ithal edecektir. Bakanlar Kurulu tarafından alınarak, bugün resmi gazete de yayınlanan kararın gerekçesi de artan buğday fiyatlarına karşı piyasayı düzenlemek olarak açıklanmaktadır.
Yani resmen türk çiftçisine para kazandırmamak için buğday ithali ediyoruz denilmektedir. "Hem 2010 yılı içersinde benzine sessiz sedasız tam 115 kez zam yapacaksın hem de bu çiftçi buğdayın fiyatını çok artıyor ben buğdayı ithal edeyim de görün gününüzü diyeceksin."