Haberler

İşçi bulamayan çiftçi isyan etti: Bizimkiler iş beğenmiyor, iyi ki mülteciler var

Güncelleme:

Kırıkkale'de sebze ve meyve üreticileri, hasat döneminde çalışacak işçi bulamamaktan yakınıyor. Delice ilçesinde domates üretimi yapan bir çiftçi günlük 220 lira yevmiye karşılığında ilçedeki vatandaşları çalıştıramadığını söyledi. Çiftçi, "Mülteciler iyi ki var. 300 lira da versem Delice'den çalışan adam çıkmaz. Söylüyorlar işte onlar gitsin diye. Gitsin de onun yerini kim dolduracak? Tarımda, sanayide onlar çalışıyor. Bizimkiler beğenmiyor" dedi.

Kırıkkale'de çiftçiler, tarım arazilerinde çalıştıracak işçi bulmakta güçlük çekiyor. Üreticiler, tarım arazisinde çalıştıracak yerli işçiye ulaşmakta zorluk çektiklerini ve bu sebeple mültecileri çalıştırdıklarını söyledi. Delice ilçesinde de çalışanların büyük kısmını Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gelen tarım işçileri oluşturuyor. Kendi imkanlarıyla kurdukları çadırlarda kalan aileler, evlerinden yüzlerce kilometre uzakta "gurbet mesaisini" sürdürüyor. Mülteciler de tarım arazilerinde çalışıyor.

BELEDİYE BAŞKANI ÇAĞRI YAPTI

Delice Belediye Başkanı Turgut Özdem yaptığı açıklamada, ilçede işçi problemi yaşadıklarını ifade ederek çalışmak isteyen kişilere çağrıda bulundu.

İşçi bulamayan üreticiden tepki çekecek açıklama: Bizimkiler iş beğenmiyor, iyi ki mülteciler var

"ÇALIŞACAK ELEMAN NOKTASINDA SIKINTI VAR"

İş arayan vatandaşları ilçeye davet eden Özdem, "İşçi sıkıntısı yaşıyoruz. Yani iş bol, çalışacak eleman noktasında sıkıntı var. Kamyonu yükleyen burada çalışan arkadaşlar Urfa'dan geldi. Bizim kendi ilçemizde işsizlik sıfır derecesinde. Yani 'benim işim yok' diyen kimse yok. Bu manada da gerek tarım anlamında gerekse de diğer sektörlerde iş arayan çalışmak isteyen hemşerilerimizi Delice'ye bekliyoruz" dedi.

İşçi bulamayan üreticiden tepki çekecek açıklama: Bizimkiler iş beğenmiyor, iyi ki mülteciler var

"MÜLTECİLER ÇALIŞIYOR, İLÇEDEKİLERE 300 TL DE VERSEM ÇALIŞMAZ"

Domates üreticisi Mustafa Demiray, işçi bulamadıklarını belirterek, "İşçileri dışarıdan getirtiyoruz. Mülteciler gelip çalışıyor. Delice'de işçi bulamıyoruz. Devlete sırtını dayamışlar, geçinip gidiyorlar. Biz burada 220 liraya çalıştırıyoruz. 300 lira da versem Delice'den çalışan adam çıkmaz. 'Çalışmıyorsunuz' diyorum, 'ne yapıyorsunuz' diyorum, 'yatmayın kalkın' diyorum. Ağzı dolu sana lafı söyler sonra da çeker gider" diye konuştu.

İşçi bulamayan üreticiden tepki çekecek açıklama: Bizimkiler iş beğenmiyor, iyi ki mülteciler var

"MÜLTECİLER İYİ Kİ VAR, ONLAR GİDERSE KİM ÇALIŞACAK?"

Tarımda en çok mültecilerin çalıştığını ifade eden Demiray, "Dışarıdan gelen işçi olmasa kendi memleketimizde çalışan adam bulamayız. İyi ki onlar var. Eğer onlar olmasa bu insanlar daha fazla paraya bu ürünü satın alır. Şimdi 4 liraya veriyorum. Yevmiye 500 lira olunca ne yapacağım? Ben de üstüne koyacağım. Bu da halka yansıyacak gerçekten. Söylüyorlar işte, 'Suriyeliler Afganlılar gitsin' diye. Gitsin de onun yerini kim dolduracak? Tarımda, sanayide onlar çalışıyor. Bizimkiler beğenmiyor" diye konuştu.

"VERİMDEN DE PARADAN DA MEMNUNUZ"

Domatesin kilosunu 4 liraya sattığını anlatan Demiray, "Masa istiyorlar. 'Z' kuşağı mıdır 'B' kuşağı mıdır nedir, onlar da bir garip insan. Çalışma nedir, bilmiyorlar. İnanın yerli karpuzu dahi bilmiyorlar. Aşılı karpuzdan zevk alıyorlar. 'Z' kuşağı bomboş, onlar hazıra alışmış. Şu anda verimden memnunum. 4 lira iyi para bugün, en az 5 ton üretirsen 20 bin lira para yapar. Bunun 10 bini masrafa gider, 10 bini de yanımıza kalır. Şu an veriminden de parasından da memnunuz. Şu anda 12 ton sattım. En az 15 ton daha çıkar" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Kırıkkale Haberler

500

Yorumlar (20)

polat tatar:

Asgari ücret düzeyinde sigortasız insanları eşek gibi çalıştırıp, mültecilerin çaresizliğinden faydalanıp, bir de Türk insanını kötülemek senin haddin mi??!!.

78
17
yanıtYanıtla
mehmet can:

günü birlik işçiye sigorta mı yapacak? bir de sigorta yapsın o domatesi 8 liraya satar sonra dersin hokomot ostofoooo!

yanıt17
yanıt45
DELİ KADİR:

mehmet can ne boşsun ya aracıları çıkart aradan bak bakalım ne oluyor hem daha ucuza yersin hem köylüde üretende fazla kazanır. sen halcilik mi yapıyorsun.

yanıt28
yanıt7
VATANDAŞ:

Yazık yazık. Alın evinizde besleyin.Allah sizi bildiği gibi yapsın.

59
31
yanıtYanıtla
mehmet can:

o kadar haklı ki sonuna kadar katılıyorum. 200tl tatilde olan öğrenci, köyde yaşayan insanlar ve işsiz olanlar... herkes icin iyi para. yoklukta kim kime verir o parayi. mültecilerde olmasa adam işçi bulmak icin 400tl vermek zorunda kalacak. hal boyle olursa domates 8 lira tarlada. Tr yangın yerine doner.

31
50
yanıtYanıtla
KARLI DAĞLAR:

Adam doğru söylüyor. Bizim buradaki seralara da çalışacak işçi bulunmuyor. Hep Suriyeliler çalışıyor. Bizimkiler sanırsın ki kral. Yerlerinden kalkmıyorlar. Bu bir Türkiye gerçeği...

25
50
yanıtYanıtla
millet yorumu:

adam haklı turk mileti hazıra alısmış

22
34
yanıtYanıtla
ÖNDER ÇELİK:

ÖZELLİKLE SON 21 SENEDE

yanıt8
yanıt3
seyfullah aydın:

bir gün gelecek türkiyede kimse bir işçiyi sigortasız güvencesiz kafasına göre çalıştıramayacak işçilere insanca çalışma şartları güvence sağlayamayan iş yapmasın mültecileri türklere karşı koz olarak kullanıp sömürmeğe kalkmasın zaten millet zorda

49
6
yanıtYanıtla
Engin Çakıcı:

Haftaya da yazar. Tarlamı hasat edip , hayvanlarımı çalıp gitmişler. Sosyal medyada gruplarda görüyoruz. Medyada çıkmaz ama!

43
12
yanıtYanıtla
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title