Haberler

Güneşte İkinci Yeka İçin Niğde-Bor Öne Çıkıyor"

GÜLŞEN ÇAĞATAY/FİRDEVS YÜKSEL - Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modellerinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de takdir gördüğünü belirterek, "Güneşte ikinci YEKA projesi ile...

GÜLŞEN ÇAĞATAY/FİRDEVS YÜKSEL - Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modellerinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de takdir gördüğünü belirterek, "Güneşte ikinci YEKA projesi ile ilgili detayları bu yılın ilk yarısında göreceğiz. Niğde-Bor veya Karaman bölgelerinden biri 600 megavatlık ikinci YEKA alanı olabilir. Niğde-Bor biraz daha öne çıkıyor. " dedi.

Kaleli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, YEKA projelerinde asıl amacın sadece santral inşaa etmek olmadığını, yenilenebilir enerjinin sürdürülebilir bir kaynak olarak kullanılmasının yanı sıra yerli teknoloji üretimi açısından da önem taşıdığını söyledi.

Güneş enerjisinde kullanılan mekanik taşıyıcı aksamlar, trafolar gibi bazı ekipmanların Türkiye'de üretilebilir olduğuna işaret eden Kaleli, "Yurt dışında güneş enerjisinin kullanımı yaygınlaşmadan önce bu alanda know-how için milyarlarca dolar harcandı. Türkiye'de ise daha yolun başındayız YEKA'larla beraber 'know-how'un Türkiye'ye getirilmesi önemli." diye konuştu.

Kaleli, yerli ve yenilenebilir enerji politikası çerçevesinde YEKA projeleri ile yerli ürün kalitesi ve panel imalatının da artacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Güneş enerjisi ülkemizde 2-3 yıldır ciddi şekilde yaygınlaşmaya başladı. Son 2,5 yılda güneş enerjisinde 3 bin 500 megavatın üzerinde santral kuruldu, bu kurulu güç için 3,5 milyar dolarlık yatırım yapıldı ve 6 milyar kilovatsaat elektrik üretilmesi bekleniyor. Çok rahatlıkla söyleyebilirim ki bundan sonra da sektörde kurulu güce her yıl bin megavat eklenebilir. Bu, başlangıç için hiç de fena bir rakam değil ancak yılda bin megavat aslında az, daha fazla olması lazım. Özellikle, YEKA projelerinde asıl amaç sadece santral inşaa etmek değil, oluşturulacak Ar-Ge merkezi ile hücre teknolojilerinin üretimini de Türkiye'ye kazandırmak. Bu çerçevede bakıldığında, güneşte ikinci YEKA projesi ile ilgili detayları bu yılın ilk yarısında göreceğiz. Niğde-Bor veya Karaman bölgelerinden biri 600 megavatlık ikinci YEKA alanı olabilir. Karapınar'ın devamı gelebilir. Güneş enerjisinde ikinci veya üçüncü YEKA projesinin hangisi olacağı şu anda belli değil, ancak Niğde-Bor biraz daha öne çıkıyor."

Güneşte yeni YEKA ihalesinde de yerli üretim ve Ar-Ge'nin şart olacağını aktaran Kaleli, "Belki artık şunu söyleyebilirim ki yerlilik oranı da biraz daha yukarıya çekilebilir. Ne kadar çekilebilir bilmiyorum ama çekilmesi gerektiğini de düşünüyoruz. Çünkü yeni yapılacak her Ar-Ge merkezinin bir öncekinden daha aktif, daha kapasiteli olması beklenir." ifadesini kullandı.

"Panel üretici sayımız 27'yi buldu"

Türkiye'de sayıları 27'yi bulan güneş paneli üreticilerinin yıllık üretim kapasitesinin de 3 bin 151 megavata ulaştığını belirten Kaleli, "Yılda 3 bin 151 megavatlık panel üreten bu tesisler, Türkiye'nin ihtiyacı olan kapasiteyi karşılamasının yanında çevre ülkelere ihracata da yöneliyor. Türkiye'de tamamı yerli üretimle son yıllarda ciddi bir panel endüstrisi doğdu. Bu durum güneş enerjisi sektörüne de ciddi katkı sağlamaya başladı." dedi.

3 bin megavatı aşan üretim kapasitesinin, bölge pazarlarına açılmanın yanında Türkiye içinde de rekabet ortamı oluşturacağına işaret eden Kaleli, "Türk panel üreticileri yurt içi pazarına erişebildikleri gibi artan kapasiteyi ihraç etmek zorundalar. İhraç edecekleri pazarlar öncelikle ABD pazarı. ABD'deki bir koruma gündemi şu anda bu piyasaya panel ihraç edebilme avantajı sağlıyor. Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu bölgesi ile İran ve Ukrayna pazarları da Türkiye açısından önem taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaleli, şu anda Türkiye'deki bazı panel üreticilerinin söz konusu ülkelerin bir kısmına ihracat yaptığını, bu sayının yakın gelecekte artmasını beklediklerini ifade etti.

İhracata yönelik teşvik beklentisi

Mevcut durumda güneş paneli üreticisine ihracatta kapsamlı bir teşvik uygulanmadığını dile getiren Kaleli, şunları kaydetti:

"Yerli üreticiler bugün hücre ithal ederken çok ciddi gümrük vergisi ödüyor, satarken ise ürünü KDV'siz satıyor. Yerli üründe KDV teşviği var. Panel üreticileri ürünü ithal ederken ödediği KDV'yi daha sonra iade almak için de sürece giriyorlar. İkincisi yine hücresini ithal ederken, ödediği KDV üzerlerinde ekstra bir finans yükü yaratıyor. Bu çok kabul edilebilir bir durum değil aslında, KDV'siz sattığı ürünü KDV'li kabul ediyor. Daha sonra iade almaya çalışıyor. Bu noktada üreticilerimizin belki ithal ettiği ürünlerde KDV muafiyeti gibi kalemler teşvik edilebilir. İkincisi ihracata yönelik çok büyük teşvikler yok. Ekonomi Bakanlığının yurt dışı fuar destekleri, yurt dışında şubeleşmelerle ilgili destekler var, ama gelecek dönemde ürün ihracına yönelik olarak da birtakım teşviklerle ilgili çalışmamız gerekiyor."

Kaleli, Türkiye'de güneş paneli için hücre fabrikası inşaatlarının da devam ettiğini belirterek, "Güneş enerjisi sistemlerinin en değerli komponenti olan hücre üretimine ait ilk fabrika şu anda Nevşehir'de kuruluyor. Yakın tarihte ikincisi, üçüncüsü ve dördüncüsünün de geleceğini biliyorum. Çünkü satın almalarını, pazarlıklarını yapan firmalar var." dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Karaman Niğde Ekonomi Haberler

Netanyahu'dan masum bebeklerin diri diri yandığı katliama skandal yorum: Trajik hata

Netanyahu'dan masum bebeklerin diri diri yandığı katliama skandal yorum: Trajik hata

Kılıçdaroğlu'ndan emeklilere yönelik çok konuşulacak sözler: Hak ediyorlar, yan kardeşim o zaman

Kılıçdaroğlu'ndan emeklilere yönelik çok konuşulacak sözler: Hak ediyorlar, yan kardeşim o zaman

Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde İstiklal Marşı'na saygısızlık yapan araştırma görevlisi açığa alındı

Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde İstiklal Marşı'na saygısızlık yapan araştırma görevlisi açığa alındı

Bakmadan Geçme

GELİNİM MUTFAKTA 28 MAYIS 2024 CANLI İZLE #128250 Gelinim Mutfakta yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? MÜGE ANLI CANLI İZLE! #128250 28 Mayıs Müge Anlı canlı izleme linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? #128250 BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? #9917 28 Mayıs günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Adalet Bakanlığı atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de yayımlandı! Bugünün (28 Mayıs) kararları neler? Galatasaray Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılacak mı? #9917 Okan Buruk boşandı mı, ayrıldı mı? 28 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 28 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 28 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 28 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 28 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680
Deniz Akkaya'dan kızıyla ilgili ağızları açık bırakan sözler: Önce dövdü sonra balkona kilitledi

Deniz Akkaya'dan kızıyla ilgili ağızları açık bırakan sözler: Önce dövdü sonra balkona kilitledi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title