Haberler

'Grev Silahını Çekeriz' Tehdidi

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hükümetin İşçileri Bu Eylemle de Anlamaması Halinde Greve Çıkacaklarını Kaydetti.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hükümetin işçileri bu eylemle de anlamaması halinde greve çıkacaklarını bildirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Ya yüzde 3'ü, yüzde 4'ü alın, almazsanız da greve gidin" dediğini hatırlatan Kumlu, "Madem müzakere olmayacak, niçin sendikalar var? Madem sözleşme masalarında 'Nuh' denip 'peygamber' denmeyecek o zaman niçin toplu iş sözleşmesi düzeni var?" diye sordu.

Kamu işçilerinin 81 il'de saat 8.30'da başlayan "Bir Saat Çalışmama Hakkını Kullanma Eylemi"ne Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ve konfederasyonun yönetim kurulu üyeleri Ankara'da TEDAŞ Genel Müdürlüğü önünde katıldı. Buradaki eyleme Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Hak-Sen Genel Başkanı Ayhan Çivi, DİSK, KESK, BASK ve Hak-İş'e bağlı sendikaların yöneticileri de destek verdi. Eyleme katılan işçiler, "Vur vur inlesin, Hükümet dinlesin", "Hükümet şaşırma, sabrımızı taşırma", "Direne direne kazanacağız", "Tayyip zammını al başına çal", "İş, ekmek yoksa barış da yok" sloganları attılar.

Burada yaptığı konuşmasında Kumlu, kendilerine destek veren işçi ve memur konfederasyonlarına teşekkür etti. Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun yarın toplanacağını belirten Kumlu, "Bundan sonra yeni eylemlerimizi belirleyeceğiz. Bu eylemimizle de bizi anlamazlarsa, yeni eylemlerimizle kendimizi anlatmaya çalışacağız. Ya sonra? Vermediler mi? Elbette ki greve çıkacağız arkadaşlar, elbette ki greve çıkacağız" dedi.

-"SENDİKALAR NEDEN VAR?"-

Türk-İş'in ilgili bakanlarla görüşmelerinin sürdüğünü, Çalışma Bakanı'nın kendileriyle diyalogu koparmadığını anlatan Kumlu, "Ama Başbakan çıkıyor diyor ki, "ya yüzde 3'ü, dördü alın almazsanız da greve gidin.' Evet Sayın Başbakan böyle diyor. Madem müzakere olmayacak, niçin sendikalar var? Maden sözleşme masalarında nuh denip peygamber denmeyecek o zaman niçin toplu iş sözleşmesi düzeni var?" diye sordu. Kumlu şöyle devam etti:

"Grev bizim son silahımız. Ben Başbakanın taleplerimiz konusunda doğru bilgilendirilmediğini düşünüyorum. Biz bu eylemlerimizi kendimizi daha iyi anlatabilmek için yapıyoruz. Daha dün Türkiye'nin dört bir yanında yüzbinlerce kişi iktidar partisine yürüdük. Bugün yüzbinlerce işçi, Türkiye'nin dört bir yanında bir saat süreyle çalışmama hakkımızı kullanıyoruz."

Kamu sözleşmeleri döneminde eğer uzlaşma olmamışsa ve eylem süreci başladıysa Türk-İş aleyhine yalan haberler yaptırıldığını, eski haberlerin yeniden devreye sokulduğunu belirten Kumlu, "Ama sımsıkı sarılacağız. Onlar üzerimize gelecek, biz dimdik duracağız. Bu ekmek mücadelesi, başka hiçbir mücadeleye benzemez. Gücümüzü, birliğimizi, bütünlüğümüzü dost düşman herkese göstereceğiz. Gözünüz kulağınız bizden gelecek haberde olsun. Biz sizlerin haklarını korumaya mecburuz. Başka seçeneğimiz yok. Siz bize destek oldukça siz aldığımız kararları böyle kararlılıkla, coşkuyla hayata geçirdikçe, açamayacağımız hiçbir kapı yok" dedi.

"Yat, kat, han, hamam" mücadelesi yapmadıklarını, eve giren paranın, sofraya konan yemeğin mücadelesini verdiklerini bildiren Kumlu "Bu saydıklarım insanın temel ihtiyaçlarıdır. Ama ne yazık ki, bugünün Türkiyesi'nde, temel ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek bir gelire sahip olmak için mücadele etmek gerekmektedir. Milyonlarda gözümüz yok. Kayıplarımızın telafisini istiyoruz o kadar. Vergiyle sigortayla enflasyonla kaybettiklerimizi istiyoruz. Bu mu istismar Sayın Başbakan?" diye konuştu.

Kumlu, Hükümetin birinci altı ay için yüzde 3, ikinci altı ay için yüzde 4 önerdiğini, işçilerin sigorta, vergi kayıpları dururken bu orana imza atamayacaklarını anlatırken şöyle devam etti:

"Başbakan Cumartesi günü Sakarya'da konuştu. Bizim için neler yapmış neler. Onlar için en önemlisi bizimle diyalog içinde sorunları çözmekmiş. Bize danışmadan hiçbir şey yapmıyorlarmış. Çalışanlarla sosyal diyalog onlar için çok önemliymiş. Değerli arkadaşlarım, 25 Haziran gecesi saat 3'te bir yasa geçirdiler meclisten. Ne getiriyor biliyor musunuz? Hani o kölelik düzenindeki kiralık işçilik var ya, onu getiriyor. Esir pazarı kuruyorlar esir pazarı! Halbuki Çalışma Bakanı ile yaptığımız toplantıda biz böyle bir düzenlemeye karşı çıkmıştık. Düşünün biz bakanlıkta bu konuyu tartışıyoruz, ama aynı gün Meclisten bizden habersiz bu yasa çıkıyor. Sayın Başbakan'a soruyorum bu mu sosyal diyalog?"

-"İŞSİZLİK FONUNU GAP'A, İŞVERENE DEVRETTİLER"-

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, işsizlik sigortası fonuna el atıldığını, paranın bir el atıp GAP'a ve işverenlere aktarıldığını belirtirken, "Neymiş, işverenlerin sigorta primini devlet ödeyecekmiş? Kaynak neresi? Sonradan ortaya çıktı ki, işsizlik sigortası fonu. Bunu da bizden habersiz yaptılar. Bunu da bir gece yarısı operasyonu ile yaptılar. Sayın Başbakana soruyorum, bu mu sosyal diyalog" dedi.

Mustafa Kumlu, sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortasına ilişkin hükümetle yaptıkları görüşmelerde bir dizi talep öne sürdüklerini, bunlardan birinin "hastalardan katkı payı alınmaması" olduğunu belirtirken, "Buna da "tamam almayacağız' dediler. Ama ne yaptılar? Yine geçtiğimiz günlerde, alelacele ve gece yarısı çıkardıkları bir yasayla hastalardan katılım payı alınmasını yasalaştırdılar" dedi. Cumhurbaşkanından bu düzenlemeleri veto etmesini istediklerini anlatan Kumlu, "Kölelik düzeni ortadan kalkıncaya kadar, ellerini işsizlik sigortası fonundan çekinceye kadar, sağlık hizmetleri parasız oluncaya kadar, mücadelemiz sürecek."

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu'nun konuşmasına da alkışlarıyla ve sloganlarıyla destek veren işçiler, saat 9.30'da eylemlerini sona erdirerek olaysız dağıldılar.

(ANKA) (SON)

(ORH/HH/BÜN)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title