Haberler

"Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası"

"Bu, bize ilave bir sorumluluk yüklemektedir."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ekmeğin ana hammaddesi olan buğdayın, ana vatanının Türkiye olduğunu belirterek,

"Bu, bize ilave bir sorumluluk yüklemektedir. Gıdaya erişim konusunda dünyanın diğer ülkelerindeki insanlardan daha avantajlı durumda olmamız, bize onları israf etme hakkını vermemektedir" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası"nın başlaması dolayısıyla TOBB İkiz Kuleler'de tören düzenlendi.

Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Toprak Mahsulleri Ofisi

(TMO) Genel Müdürü Mesut Köse ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek katıldı.

Eker, burada yaptığı konuşmada, dünyanın gıda fiyatlarının dalgalandığı, yılda yaklaşık 10 milyon insanın açlıktan öldüğü bir dönem yaşadığını dile getirerek, "1 milyar civarında insanın açlıktan ızdırap çektiği ve 1 milyar 300 bin ton gıdanın da çöpe atıldığı bir dünyada yaşıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de ise hükümetin uygulamakta olduğu ticaret politikalarının, halkın gıda fiyatlarındaki dalgalanmalardan ve gıdaya erişimde olumsuzluklar yaşamasına fırsat vermediğine dikkati çeken Eker, Türkiye'nin ürettiği gıda ürünlerinin halkını doyurduğunu, ayrıca 186 ülkeye 1536 gıda ve tarım ürününden oluşan geniş ürün grubunu 19 milyar doların üzerindeki bir değerle ihraç ettiğini belirtti.

Türkiye'nin dünyanın neresinde olursa olsun felaketle karşı karşıya kalan insanlara Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla gıda yardımı yaptığını da anımsatan Eker, "En son Suriye için geçen hafta 50 bin ton buğday karşılığı unun oraya sevkıyatına başlanmıştır" dedi.

-"Araştırma sonuçları, kampanyaya neden oldu"-

Türkiye'de yılda ortalama 35 milyon ton civarında hububat üretildiğini, bunun 20 milyon tonundan fazlasını buğday, 7,5 milyon tonunu arpa, 4-5 milyon tonunu mısır, 900 bin tonunu çeltik, çavdar ve yulafın oluşturduğunu kaydetti.

Ekmeğin ana hammaddesi olan buğdayın, ana vatanının Türkiye olduğunu belirten Eker, besin bakımından en kıymetli hububatın buğday olduğuna işaret etti. Eker, "Bu bize ilave bir sorumluluk yüklemektedir. Medeniyet değerlerimize baktığımızda israfla ilgili değerleri, şifreleri dikkate aldığımızda bu sorumluluk biraz daha artmaktadır. Ne yazık ki biz giderek bu şifrelerin iyi oturmadığı ve bu şifrelere uygun hareket etmediğimiz gerçeğiyle karşı karşıyayız" değerlendirmesinde bulundu.

Eker, kampanyanın, 7 binin üzerinde kişi ve kuruluşla gerçekleştirilen sonucunda ekmek israfına ilişkin araştırma sonucunda başlatıldığını kaydetti.

Hükümetleri döneminde ihracatın desteklenmesiyle Türkiye'nin un ihracatında dünyada birinci veya ikinci sıraya yerleştiğini, makarna ihracatında ise ikinci sıraya geçtiğini bildiren Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gıdaya erişim konusunda dünyanın diğer ülkelerindeki insanlardan daha avantajlı durumda olmamız bize onları israf etme hakkını vermemektedir. Bayatlamış ekmeklerin çöpe atılması veya hayvanlara verilmesini israf olarak değerlendiriyoruz. İsraf ekmeğin üretim veya tüketim sürecinin herhangi bir aşamasında meydana gelebilir. Üretilen ekmeğin bir bölümünün daha satılmadan fırınlarda, bir bölümünün de evlerde veya tolu yemek yenilen yerlerde satın alındıktan sonra tüketilemeyerek israf edildiği, temel gıda ekmeğin israf edilmesinin hoşgörülemez davranışlardan biri olduğu, ancak bu durumun kötü niyetten ziyade ihmal ve bilgisizlikten kaynaklandığı, yaptırdığımız araştırma sonucuyla da tespit edilmiştir."

-"Bayat Ekmekli Yemek Tarifleri"-

Bakan Eker, kampanya ile toplumsal katılım sağlanması ve farkındalık yaratılması için hazırlanan kamu spotlarının yıl boyunca radyo ve televizyon kanallarında yayınlanacağını, "www.ekmekisrafetme.com" internet sitesinin devreye gireceğini, belediye ve valiliklerin işbirliğiyle yurdun dört bir yanında vatandaşların bilgilendirileceğini, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve TRT Genel Müdürlüğü'nün işbirliğinde kamuoyu bilinci oluşturulacağını bildirdi.

Bayat ekmeğin değerlendirilmesi için Türkiye Aşçılar Federasyonu'nca hazırlanan bir tarif kitabının da dağıtılacağını bildiren Eker, "İsraf belki kelime olarak bu işin ağır yükünü tarif etmekte hafif kalır. Çok daha etkili sözlerle bu işin anlatılması, ifadelendirilmesi gerekir" dedi.

Eker, ekmeğin içeriği konusunda geçen yıl önemli çalışmalara imza attıklarını belirterek, ekmekte tuz ve kepek oranlarının ve satış noktalarında tam buğday ekmeği bulundurma zorunluluğu getirilmesinin bu düzenlemeler arasında yer aldığını söyledi.

-"TMO'nun 75. kuruluş yıldönümü"-

TMO Genel Müdürü Köse, kampanyanın, TMO'nun 75. kuruluş yılı nedeniyle başlatıldığını söyledi.

Ekmeğin israf edilmesinden üzüntü duyduklarını belirten Köse, bunu önlemek için kampanya başlatmaya karar verdiklerini ifade etti. "Kutsal" bir değer ifade eden ekmeğin, ciddi bir ekonomik kayıp oluşturacak şekilde israf edilmesini önleyerek katkı sağlamak istediklerini anlatan Köse, ilki 2008, ikincisi 2012 yılında tamamlanan "Ekmek İsrafı Araştırması"nda ekmek üretimi, tüketimi ve israf miktarının ortaya konulduğunu söyledi.

Kampanyanın bu yıl boyunca bir dizi etkinlikle sürdürüleceğini bildiren Köse, kampanyanın, halkın aktif katılımıyla ve alınacak tedbirlerle başarılı olmasını temenni etti.

Bu arada toplantının ardından bayat ekmeklerle hazırlanan yiyecekler ikram edildi.

Muhabir: Seval Ocak Adıyaman

Yayıncı: Hamdi Ateş - ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi

Diyanet İşleri Başkanlığı Recep Tayyip Erdoğan Mehmet Mehdi Eker Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title