Haberler

Edirne'de ekim alanı yaygınlaşan safranın hasadı yapıldı

Güncelleme:

Edirne'de ekim alanı yaygınlaşan safranın hasadı yapıldı Sadece Safranbolu'nda yetişen safran, Edirne'de de üretiliyor Özellikle insan sağlığı, ilaç ve gıda sanayiinde kullanımı sebebiyle günümüzde önemi giderek artan tarım ürünleri arasında yer alan şifalı bitki safranın hasadı düzenlenen...

Edirne'de ekim alanı yaygınlaşan safranın hasadı yapıldı

Sadece Safranbolu'nda yetişen safran, Edirne'de de üretiliyor

EDİRNE - Özellikle insan sağlığı, ilaç ve gıda sanayiinde kullanımı sebebiyle günümüzde önemi giderek artan tarım ürünleri arasında yer alan şifalı bitki safranın hasadı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Safran bitkisinin hasadı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Tarla Günü Etkinlikleri kapsamında Edirne merkez Karaağaç Mahallesindeki Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazisinde eczacılık fakültesi öğrencilerinin de katılımıyla yapıldı. Mor, sarı ve kırmızı renkleriyle güzel bir görüntüsü olan safran, görünüşüyle olduğu gibi faydalarıyla da yoğun ilgi görüyor. Şifalı bitki olarak anılan ve ilaç sanayiinden, boya sanayi ve kozmetiğe kadar birçok alanda kullanılan safran bitkisinin ekim alanları her geçen gün genişliyor. Bu kapsamda Edirne'de ekilen safran, tanıtılarak hasat edildi.

Edirne'nin üretim bakımından oldukça yüksek potansiyele sahip olduğunu belirten Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, enstitü bünyesinde mevcut çalışmalarımız olan ayçiçeği, buğday, yem bitkileri, çeltik, ıslah çalışmalarının yanında tıbbi ve aromatik bitkiler üzerinde de araştırmalar yaptıklarını aktardı.

Bu kapsamda Karaağaç'taki arazide 2021 yılında 55 civarında tıbbi aromatik bitki bulunduğunu aktaran Tülek, bölgeye uyum sağlayan ve ekonomik öneme sahip olan türlerin belirlenerek bu sayının daha da arttırılmasının planlandığını söyledi. Tıbbi bitkilerin geniş kapsamlı çalışmalar içerdiğini belirten Tülek, bu tür etkinliklerin paydaşların bir araya gelip bilgi ve tecrübelerini paylaşması açısından önemli olduğunu ifade etti.

Safran hasadının ekim ortasından Kasım ortasına kadar devam ettiğini, her gün toplama yapıldığını söyleyen Tülek, "Safran çok özel bir bitki. Antik çağlardan bu yana tarımı yapılan ve değişik amaçlarla kullanılan kadim bir bitkidir. Safranın çiçeklerinden faydalanıyoruz. Çalışmalarımız hızlı şekilde devam ediyor. Enstitü olarak değişik kurumlarla işbirliği içerisindeyiz" dedi.

Avrupa kuşağında özellikle İspanya ve İtalya civarında üretim olduğunu aktaran Tülek, ülkemizde de üretiminin yaygınlaştırılmasının planlandığını ifade etti.

Ekim alanları genişliyor

3 yıl önce çok az deneme amaçlı ekmeye başladığını söyleyen Saftan üreticisi Hasan Artan, verim arttıkça üretimi de arttırdığını şimdi ise 500 metrekarelik alanda ekim yaptığını dile getirdi. Edirne iklimine uygun olduğunu ve ekimin yaygınlaştığını belirten kentin ilk safran üreticisi Artan, talebin her geçen gün arttığını ve en az 3 yıl muhafaza edilebildiğini söyledi.

"Tedavi alanlarında da kullanılıyor"

Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencilerinden Edanur Adıyaman, "Buraya safran bitkilerinin hasadı için geldik. Bu bitki bizim bölümümüz için çok önemli. İlaç yapımı olsun sağlık konusunda olsun oldukça öneme sahip. Zor bulunan bir bitki bu yüzden fiyatı da yüksek. Tedavi alanlarında da kullanılıyor. Sindirim sistemi bozuklukları, iltihap, yaşa bağlı zihinsel gerilik gibi hastalıklara iyi geliyor. Biz de bölümümüz dolayısıyla bu bitkiyi ileride kullanacağız. Bu bitkinin bu şekilde yaygınlaşması çok güzel. Bu durum ülkeye ekonomik olarak da katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencilerinden Azranur Bulan ise, "Safran bitkisini ilk defa gördük. Burada bizim için çok faydalı olacak bilgiler öğrendik. Hocamız bizi böyle bir etkinliğe getirdi. Bu bitkinin çok faydaları olduğunu öğrendik" dedi.

Gıda, tekstil, parfüm ve ilaç sanayinde kullanılan kurutulmuş safranın kilosu 50 bin liradan, soğanlarının kilosu ise 200 liradan satılıyor. Hasat sonrası katılımcılara safranlı irmik helvası ikram edildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Trakya Bölgesi Edirne Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Seferberlik ve Savaş Hâli Yönetmeliği'ni yayımladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Seferberlik ve Savaş Hâli Yönetmeliği"ni yayımladı

Bakmadan Geçme

Yeni seferberlik kanunu tam metni OKU İNDİR - PDF 2024! Seferberlik mi çıktı, seferberlik nedir? Sefer görev emri nedir? Sefer görev emri e-devlet üzerinden nasıl sorgulanır? Seferberlik Kararnamesi 22 Mayıs Salı 2024! Yeni seferberlik kararları neler? 22 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 22 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 22 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 22 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 22 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! HSK atama kararnamesi 22 Mayıs Çarşamba yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! 22 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 22 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 22 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title