Haberler

Dolardaki Artış Asgari Ücreti Eritti, Memur ve Emekliler Mağdur

Güncelleme:

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, doların değer artışı nedeniyle asgari ücretin yüzde 10 azaldığını ve memur ile emeklilerin düşük gösterilen enflasyon nedeniyle hak ettiklerinin altında maaş alacaklarını belirtti. İlgezdi, TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerini eleştirerek, memur ve emeklilerin haklarının gasp edildiğini ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, "Dolardaki değer artışı yüzünden asgari ücret, daha alınmadan yüzde 10 azaldı. Emekli ve memur ise iktidarın makyajlı rakamlarla düşük gösterdiği enflasyon yüzünden hak ettiğinin çok altında maaş alacak" dedi.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), yıllık enflasyonu yüzde 108,58 açıklamıştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise yıllık enflasyonu yüzde 38,21 olarak duyurdu.

Gamze Akkuş İlgezdi, bugün yaptığı açıklamada, TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerini değerlendirdi. TÜİK'in açıkladığı enflasyona göre memur ve emeklilerin zam oranının refah payı hariç yüzde 19,77 olduğunu hatırlatan İlgezdi, "ENAG'a göre enflasyonu yüzde 70 az açıklayan TUİK, tüm memur ve emeklilerin haklarını gasp etmektedir" dedi.

"Dolardaki değer artışı yüzünden asgari ücret, daha alınmadan yüzde 10 azaldı. Emekli ve memur ise iktidarın makyajlı rakamlarla düşük gösterdiği enflasyon yüzünden hak ettiğinin çok altında maaş alacak" diye İlgezdi, açıklamasında şunları kaydetti:

"Asgari ücretli çalışanlar daha zamlı maaşlarını almadılar, ama şimdiden doların artışı yüzünden maaşları yüzde 10 eridi. Gelen zamları ise saymıyorum bile. Dolar kurundaki sert yükseliş, zamlı asgari ücreti eritti. Asgari ücretli vatandaşlarımız daha maaşını alamamışken eline geçecek para, dolar karşısında yüzde 10 kayıp yaşadı. Sene başında 455 dolar olan ve sonrasında 360 dolara kadar gerileyen net asgari ücret, yeni rakamın açıklandığı 20 Haziran tarihindeki kurla 482 dolara yükselmişti.

Ancak 20 Haziran tarihinde 23,57 olan dolar/TL kuru bugün itibariyle 26 seviyesine çıkınca asgari ücret, dolar bazında 438,5 seviyesine kadar geriledi. Oysaki eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, seçim öncesinde katıldığı bir televizyon programında, 'Asgari ücreti temmuzda reel alım gücünü koruyacak şekilde düzenleyeceğiz, aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak. Çalışmalarımız hazır' ifadelerini kullanmıştı. Ancak sonuç maalesef ki ortada.

Şimdi ise enflasyonu 38,21 açıklayan iktidarın memur ve emeklilere açıklayacağı maaş artışının endişesindeyiz. Dolar kurundaki yükselişin, bu maaş zamlarını da daha vatandaşın cebine girmeden eriteceği ortadadır. Böyle giderse ne asgari ücretli vatandaşlarımız ne de memur ve emeklilerimiz yine nefes alamayacak."

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Gamze Akkuş İlgezdi Milletvekili İstanbul Memur Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! 5 Mayıs Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 5 Mayıs burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (REAL MADRİD-CADİZ) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 4 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Vanspor çekildi mi neden çekildi? Vanspor - Bursaspor maçında ne oldu? İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title