Haberler

Değerlenen Dövize Rağmen Yurtdışı Türk Yatırımları Devam Ediyor

Kadir Has Üniversitesi (KHÜ), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve New York, ABD merkezli Columbia Üniversitesi, The Earth Institute’a bağlı Vale Columbia Center on Sustainable International Investment (VCC) işbirliğinde sürdürülen 'Çok Uluslu Türk Şirketleri (ÇUŞ)' araştırması üçüncü raporu yayınlandı.

Kadir Has Üniversitesi (KHÜ), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve New York, ABD merkezli Columbia Üniversitesi, The Earth Institute'a bağlı Vale Columbia Center on Sustainable International Investment (VCC) işbirliğinde sürdürülen 'Çok Uluslu Türk Şirketleri (ÇUŞ)' araştırması üçüncü raporu yayınlandı.

DEİK Başkan Yardımcısı Ayhan Zeytinoğlu ve Kadir Has Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr Sedat Aybar'ın düzenlenen basın toplantısında açıkladıkları, 2010 - 2012 yıllarını kapsayan rapor, finans sektörü haricinde, uluslararası doğrudan yatırımları 100 milyon Amerikan dolarını aşan 29 Türk çok uluslu şirketi saptandı ve yabancı varlıklarının büyüklüğüne göre sıralandı. Rapora göre 2013 yılı sonu itibariyle saptanan 29 Türk şirketi; 37 Milyar Amerikan dolarlık yurtdışı özvarlık, 23 Milyar Amerikan dolarlık yurtdışı satış, 6 kıtada 426 yurtdışı iştirake sahip ve 116,000 kişiyi yurtdışında istihdam etti.

Raporda şu ifadelere yerverildi; "Önceki yıllarda gerçekleştirilen çalışmalarla karşılaştırıldığında, 2013 sonu itibariyle Türk yatırımlarında artış sözkonusudur. Rapor ayrıca şirketlerin toplam varlıkları (yurtiçi ve yurtdışı), satış, istihdam ve yatırım yapılan ülke sayısındaki artışları da göstermektedir. Doğrudan yurtdışı yatırımların önemli bir bölümü kısıtlı sayıda şirket tarafından yapılırken 100 milyon Amerikan doları üzerinde yatırım yapan şirket sayısı artmıştır. Yatırım miktarı en fazla olan ilk on şirket 26,4 Milyar Amerikan doları ile rapor toplamı olan yurtdışı yatırımların yüzde 70'ine sahiptir. Ana grup şirketlerin yanında da son yıllarda sayıları gittikçe artan ikinci grup yatırımcı şirketler ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Bir önceki rapordaki (2011) şirket sayısı 19 iken; 2013 sonu itibariyle bu sayı 29'a yükselmiştir". - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu New York Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title