Haberler

Çin'de Hükümet Reformları Kısa Dönemde Büyümeyi Azaltacak"

Commerzbank Gelişen Piyasalar Analisti Davies: "Çin'de hükümetin geçen yılın kasım ayında açıkladığı reformlar, ekonomiyi yavaşlatma potansiyeline sahip. Bu reformlar yakın dönemde GSYH büyümesini azaltacak ama uzun vadede ekonomiyi daha sürdürülebilir bir kalkınma yoluna sokacak" RBS Group Çin Başekonomisti.

BELGİN YAKIŞAN - Commerzbank Gelişen Piyasalar Analisti Ashley Davies, Çin'de hükümetinin 2013 yılı kasım ayında açıkladığı reformların, ekonomiyi yavaşlatma potansiyeline sahip olduğunu belirterek, "Bu reformlar yakın dönemde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesini azaltacak. Ancak uzun vadede ekonomiyi daha sürdürülebilir bir kalkınma yoluna sokacak" dedi.

Çin ekonomisinin 2013 yılı son çeyreğinde yüzde 7,7 büyüme kaydetmesinin ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ashley Davies, ekonominin geçen yılın son çeyreğinde biraz ivme kaybettiğini, Çin Merkez Bankası (PBoC) tarafından uygulanan sıkı para politikalarının henüz daha zayıf ekonomik büyümeye dahil olmadığını kaydetti.

Hükümetin geçen yılın kasım ayında açıkladığı reformların ekonomiyi yavaşlatma potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Davies, "Bu reformlar yakın dönemde GSYH büyümesini azaltacak. Ancak uzun vadede ekonomiyi daha sürdürülebilir bir kalkınma yoluna sokacak" ifadelerinin kullandı.

Davies, 2014 Mart ayında gerçekleştirilecek Ulusal Halk Kongresi'nde ortaya konulacak büyüme hedeflerinin, yakın vadedeki sancılı reformlar için hükümetin kararlılığının sinyal olacağına dikkati çekerek, şunları aktardı:

"Biz, GSYH hedefinin yüzde 7,5'de sabit tutularak değiştirilmemesini bekliyoruz. Fakat yapısal reformların hızlandırılması için kararlılık sinyali verilecektir. Daha liberal bir finansal sistem ile kamuya ait firma ve gayrimenkul geliştiriciler hesabından, daha fazla krediye erişim elde eden küçük işletmeler görülecek. Yerel yönetimler ise kendi bilançolarını iyileştirmek için baskı altında. Gerçekte, hükümetin büyüme hedefleri Sovyet tarzı ekonomi modeliyle uyumlu."

"Çin büyüme riskleri 2014 yılı için aşağı yönlü"

RBS Group Çin Başekonomisti Louis Kuijs de konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, geçen yılın son çeyreğinde Çin'de ekonomik büyümenin, yatırımların hız kesmesi nedeniyle yavaşladığını ancak kısmen güçlü ihracat artışı ile bunun telafi edildiğini söyledi.

Yıllık rakamların bazı alanlarda dengenin sağlandığını gösterdiğini belirten Kuijs, iç talebin 2013 yılında GSYH büyümesine büyük ölçüde öncü olduğunu ve hizmet sektörü rolünün yükseldiğini ifade etti.

Hizmetler sektöründeki reel büyümenin, sanayi ve inşaat sektöründeki reel büyümeden daha iyi olduğuna işaret eden Kuijs, şunları kaydetti:

"Fabrika çıkış fiyatlarındaki düşüşün devam etmesiyle hizmet sektöründeki daha olumlu çıktı fiyatları, bu durumu destekledi. Bunun sonucunda ekonomide üçüncül sektör olan hizmet sektörünün payı yüzde 46,1'e kadar çıktı ve 1961 yılından bu yana ilk kez ikincil sektör olan sanayi ve inşaatı geride bıraktı. Bizim tahminimiz geçen yıl büyümeye net dış ticaretin katkısının nötr olması yönündeydi. İthalat artışı reel ihracat artışını aştı ama büyümeye katkı açısından ihracattaki daha geniş taban tarafından dengelendi. Bununla birlikte esnek işgücü piyasasında düzenli hanehalkı geliri artışı ile desteklenen hanehalkı tüketimi, 2014 yılının 4. çeyreğinde sabit kaldı."

Kuijs, henüz olgunlaşmayan küresel toparlanmadan faydalanan ihracat büyümesi, nispeten istikrarlı tüketimdeki ivme ve daha sıkı para politikalarından etkilenen kredi bazlı yatırım büyümesi gibi nedenlerden dolayı gelecek aylarda büyüme çizgisinin 2013 yılı son çeyreğindekine paralel doğrultuda olacağı öngörüsünde bulundu.

Çin'in bu yıl küresel büyümedeki iyileşmeden yararlanacağı yönündeki düşüncelerini dile getiren Kuijs, "2014 yılında Çin'de büyümenin yüzde 8,2 düzeyinde gerçekleşeceği tahminimizi koruyoruz. Ayrıca 2014 yılında büyümenin, daha iyi bir küresel görünüm ve reformların olumlu etkisi ve kısmen daha sıkı bir parasal duruşun olumsuz etkileri ile dengeleneceğini tahmin ediyoruz" görüşünü paylaştı.

Commerzbank Kıdemli Asya Ekonomisti Charlie Lay ise Çin ekonomisinin geçen yılın son çeyreğinde kendi beklentileri olan yıllık yüzde 7,6'nın hafif üzerinde geldiğini belirterek, bu rakamın yüzde 7,8 olan önceki çeyreğe göre düşüş kaydettiğini hatırlattı.

Lay, PBoC'nin izlediği sıkı para politikaları ve yerel yönetimlerin kendi finansmanlarını geliştirmeleri için teşvik edilmesiyle ülke büyüme risklerinin bu yıl için aşağı yönlü olduğuna dikkati çekti. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Commerzbank Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title