Haberler

Ceviz Üreticisine "Cep"Ten Kolaylık

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ziraat Fakültesince akıllı telefonlar için geliştirilen android uygulama, ceviz üreticisine, çeşit seçiminden dikimine, budamadan ilaçlamaya kadar birçok konuda bilgiler vererek kolaylık sağlıyor.

ABDULLAH YILDIZ - Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ziraat Fakültesince akıllı telefonlar için geliştirilen android uygulama, ceviz üreticisine, çeşit seçiminden dikimine, budamadan ilaçlamaya kadar birçok konuda bilgiler vererek kolaylık sağlıyor.

Cep telefonu ve internetin köylere kadar yaygınlaşmasından yola çıkılarak geliştirilen ceviz üretimi android uygulaması, üretimin yoğun olarak yapıldığı Kırşehir'de ve Kaman ilçesinde çiftçiler tarafından kullanılmaya başlandı.

AEÜ Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sabahattin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, android uygulamayı öğrencisi Hasan Kurtay ile tasarladıklarını söyledi.

Uygulamada cevizin çeşitleri, bölgelere göre dikimi, budanması, aşılanması ve diğer üretim aşamalarıyla ilgili bilgilerin yer aldığını belirten Yılmaz, cep telefonuna bu uygulamayı ücretsiz olarak indiren çiftçinin, bahçesindeki ağaçlara yapacağı işlemlere anında ulaşma imkanı bulacağını dile getirdi.

Uygulamanın tasarımını tamamladıktan sonra bilgilerin uygulamaya yüklendiğini aktaran Yılmaz, şöyle konuştu:

"Cevizle ilgili bilgi kaynaklarında karışıklık, düzensizlik veya internet üzerinden ulaşımda zorluklar olduğunu fark ettik. Bu konuda çok fazla bilgi talebi gelince herkes tarafından ulaşılabilecek bir platform üzerinden bilgi verilmesinin daha iyi olacağını düşündük. Mobil telefonlar üzerinden erişilebilecek bir uygulama ile üretim bilgilerini aktardık. Bilgisayar programları konusunda bilgili ve tecrübeli bir arkadaşımızla android uygulamayı tasarladık. Bugün itibarıyla Türkiye'nin her tarafından, kırsal kesimlerde de cevizle ilgili merak sahibi olan, yeni bir şeyler öğrenmek isteyenlerin ulaşabileceği bir uygulama geliştirdik."

Türkiye'nin her yerinden bu uygulamanın cep telefonlarına indirilerek kullanılabileceğini aktaran Yılmaz, "Cep telefonu ve internet altyapısının köylere kadar ulaştığı bir dönemde ceviz üreticilerine daha faydalı olabilmek adına böyle bir uygulama geliştirdik. Çiftçilerimiz ceviz ağaçlarının budanması, ilaçlanması, gübrelenmesi ve üretim aşamalarına ilişkin olarak bilgi edinebilecekleri bu uygulamadan yararlanabilirler." dedi.

Uygulamayı tasarlayan Ziraat Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Hasan Kurtay da ceviz hakkında bilgi edinmeye yarayacak android uygulamayı geliştirerek Google Play'de kullanıma sunduklarını belirtti.

Uygulamanın ek içeriklerle geliştirilebilir olduğuna vurgulayan Kurtay, "Üreticilerin ceviz yetiştiriciliği ile ilgili genel ve ayrıntılı bilgilere cep telefonlarından rahatlıkla ulaşabilmeleri için geliştirilen android uygulamada, cevizin dikim, budama, ilaçlama, gübreleme ve diğer üretim aşamalarına ilişkin faydalı bilgiler yer alıyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Sabahattin Yılmaz Kırşehir Kaman Ekonomi Haberler

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden skandal karar! AK Parti İl Başkanı'nı ziyaret eden Avrupa Şampiyonu Sude Nur Çakır'ın sözleşmesi feshedildi

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden skandal karar! AK Parti İl Başkanı'nı ziyaret eden Avrupa Şampiyonu Sude Nur Çakır'ın sözleşmesi feshedildi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Bakmadan Geçme

Sırbistan bayan voleybol milli takım kadrosu ve instagram hesapları ne 2024? 16-17 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Antalyaspor Adana Demirspor maçı CANLI izle! 17 Mayıs Antalyaspor ADS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Ateş Kuşları yok mu, Ateş Kuşları final mi yaptı? Indiana Pacers New York Knicks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 18 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! 17-18 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? İstanbulspor Sivasspor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İstanbulspor Sivasspor maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Kemerburgaz son hali nasıl, Galatasaray antrenman tesisi bitti mi 2024? Gaddar 18. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 17 Mayıs Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 675. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 17 Mayıs Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İstanbulspor Sivasspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! İstanbulspor Sivasspor maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Karaağaç Destanı 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 8 Mayıs Karaağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İstanbulspor Sivasspor maçı CANLI izle! 17 Mayıs İstanbulspor Sivasspor maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Survivor kaptan kim oldu? Mavi Takım Kırmızı Takım kaptanları kim oldu 17 Mayıs Cuma 2024? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı 17 Mayıs Cuma 2024?
İsrail'in soykırım yapmadığını savunuyordu, arkadan gelen 'Yalancılar' sesiyle irkildi

İsrail'in soykırım yapmadığını savunuyordu, arkadan gelen "Yalancılar" sesiyle irkildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title