Haberler

Ocak Ayın Enflasyonunu En Çok Yükselten Su Zammı Oldu

Güncelleme:

Merkez Bankası, Ocak ayı enflasyonunu yükselten kalemler arasında saydığı belediye su fiyatlarında tarihin en yüksek artışlarından birinin yaşandığını vurguladı.

Tüketici fiyatları Ocak ayında yüzde 1.1 arttı ve yıllık enflasyon, yıl sonundaki yüzde 8.17'den yüzde 7.24 düzeyine geriledi.

BELEDİYELERİN SU ZAMMI EN ÖNEMLİ SEBEP

Merkez Bankası, dün açıklanan enflasyon verilerine ilişkin olarak yayımladığı "Aylık Enflasyon Gelişmeleri" raporunda, "Belediyelerce belirlenen su tarifeleri endeks tarihinin en yüksek artışlarından birini kaydederek Ocak ayında yüzde 6.98 arttı" dedi.

İŞLENMİŞ GIDA FİYATINDAKİ ARTIŞDA ETKİLEDİ

Merkez Bankası açıklamasında, başta gıda ve enerji olmak üzere hizmet grubu dışında kalan tüm alt kalemlerin enflasyona düşüş yönünde katkı yaptığı belirtilirken, "Mevsimsellikten arındırılmış verilerle işlenmemiş gıda fiyatlarının önceki dört aylık düşüşün ardından Ocak ayında yükseldiği gözlendi. Yükselişte, olumsuz hava koşullarına bağlı olarak taze meyve-sebze fiyatlarında görülen artışlar belirleyici oldu" denildi.

DÖVİZ KURU ENFLASYONU TETİKLEDİ

Temel mal grubu yıllık enflasyonunun yaklaşık 0.3 puanlık bir azalışla yüzde 8.57'ye gerilediğine de işaret edilen raporda, "Grup yıllık enflasyonundaki düşüşün sınırlı kalmasında başta giyim fiyatları olmak üzere, döviz kuru baskılarının alt kalemler genelinde hissedildiği dayanıklı mal grubu fiyatları etkili oldu. Bu dönemde mobilya, elektrikli/elektriksiz ev aletleri ve otomobil fiyatlarında yüksek oranlı artışlar gözlendi" saptaması yapıldı.

DÜŞEN PETROL FİYATLARI ENFLASYONU DİZGİNLEDİ

Ocak ayında yüzde 0.78 azalan enerji fiyatlarının son iki aydaki düşüş eğilimini sürdürdüğüne de işaret edilen Merkez bankası raporunda, "Bu gelişmede, uluslararası petrol fiyatlarındaki seyre bağlı olarak sırasıyla yüzde 5.73 ve 4.95 gerileyen akaryakıt ve tüpgaz fiyatları belirleyici oldu" denildi.

DÖVİZ ÇİBANIN BAŞI

Buna karşılık, yurtiçi üretici fiyatlarında uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüş etkisinin döviz kuru gelişmeleriyle sınırlandığına da işaret edildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Merkez Bankası Ekonomi Güncel Haberler

Eskişehir'de skandal olay! Alkol alıp camilere girdi, Kur'an-ı Kerimleri yırttı

Eskişehir'de skandal olay! Alkol alıp camilere girdi, Kur'an-ı Kerimleri yırttı

Suriyeli öğrencinin mezuniyet töreninde yaptığı konuşma sosyal medyayı ikiye böldü

Suriyeli öğrencinin mezuniyet töreninde yaptığı konuşma sosyal medyayı ikiye böldü

Cumhurbaşkanlığı'ndan AYM kararları sonrası ilk yorum: Cumhurbaşkanı'nın yetkileri iptal edilmedi

Cumhurbaşkanlığı'ndan AYM kararları sonrası ilk yorum: Cumhurbaşkanı'nın yetkileri iptal edilmedi

Bakmadan Geçme

Kurbanlık vekalet nasıl verilir, nasıl alınır, ne söylenir 2024? Dybala Galatasaray'a mı gelecek? 5 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 5 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 5 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 5 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 5 Haziran 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 5 Haziran 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 5 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 5 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Portekiz Finlandiya maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Portekiz Finlandiya hazırlık maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
Anayasa Mahkemesi'nden dikkat çeken karar: Cumhurbaşkanı'nın rektör ataması anayasaya aykırı

Anayasa Mahkemesi'nden dikkat çeken karar: Cumhurbaşkanı'nın rektör ataması anayasaya aykırı

500

Yorumlar (4)

MHP LILER YUVAYA DÖNÜYORMobil-ANDROID:

DOVIZI DUSURUN BAK NASIL ENFLASYON KENDILIGINDEN DUSECEK

1
0
yanıtYanıtla
POLAT:

AKP SON 10 YILDA YAPTIKLARINI SON 2 YILDA KENDİ KENDİNE BİTİRDİ. . AMA HALKTA HALA KREDİSİ VAR AMA BU KREDİ GÜNDEN GÜNE ERİYOR. . USTALIK DÖNEMİ YARAMADI AKPYE. .

1
0
yanıtYanıtla
ibrahim:

bu sefer akp yi sandığa gömeceğiz şok yaşıyacaklar emekliyle işçiyl ehalkla dalga geçmeyi görecekler ved ehalkı soymayı hırsızları korumanın bedelini akp bu seçimde ağır ödeyecek

0
0
yanıtYanıtla
vatandaş:

bunlar vatandaşın halini ya görmüyorlar yada bakar körler. . . ey akp çıkta halkın neler çektiğini gör. . . milletin cebinde parası kalmadı

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title