Haberler

Bakan Işık, Malezya'da

KUALA Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye ve Malezya'nın yüksek teknolojili ürün üretiminde sahip olduğu kapasitenin birleştirilebileceğini belirterek, savunma sanayi alanındaki işbirliğinin de daha ileri noktaya taşınabileceğini ifade etti.

KUALA  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye ve Malezya'nın yüksek teknolojili ürün üretiminde sahip olduğu kapasitenin birleştirilebileceğini belirterek, savunma sanayi alanındaki işbirliğinin de daha ileri noktaya taşınabileceğini ifade etti.

Bakan Işık, Malezya temasları kapsamında Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Datuk Mustafa Mohamed ile görüştü. Bakanlıktaki görüşmede Işık, son dönemde Malezya'da meydana gelen uçak kazalarından dolayı üzüntüsünü dile getirerek, başsağlığı diledi.

Türkiye ve Malezya'nın ortak tarihi ve kültürel bağlara sahip olduğunu belirten Işık, ülkeler arasındaki güçlü bağlar sayesinde birçok alanda işbirliği yapıldığını kaydetti. Malezya'nın Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN ) Dönem Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Geçici Üyeliği dolayısıyla tebriklerini ileten Işık, Türkiye'nin de G-20 Dönem Başkanlığını üstlendiğine dikkati çekti.

"Türkiye-Malezya arasındaki ticaret hacmi yetersiz"

Işık, Malezya'nın başarılarından gurur duyduğunu ifade ederek, iki ülke arasındaki ilişkileri en üst düzeye çıkarmayı arzu ettiklerini dile getirdi. Türkiye-Malezya arasındaki ticaret hacminin yetersiz olduğuna işaret eden Işık, zaman içinde mevcut rakamların yükseltilmesini istediklerini vurguladı.

İki ülkenin yüksek teknolojili ürün üretiminde sahip olduğu kapasitenin birleştirilebileceğine değinen Işık, savunma sanayi alanındaki işbirliğinin de daha ileri noktaya taşınabileceğini kaydetti. KOBİ'lerin gelişimi için de birlikte çalışılabileceğinin altını çizen Işık, metroloji, standardizasyon ve helal gıda alanlarında İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) çatısı altında işbirliği yapılabileceğini ifade etti. Patent ve fikri sınai mülkiyetler konusunda iki ülkenin birlikte çalışabileceğini belirten Işık, Malezya'ya ziyaretlerinin iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirmesi temennisinde bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın selamlarını ileten Işık, gösterilen misafirperverlikten dolayı ev sahibi bakana teşekkür etti.

"Davutoğlu'nu, Malezya'da ağırlamak istiyoruz"

Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Datuk Mustafa Mohamed de Türkiye'nin başarılarını yakından takip ettiklerini ve gurur duyduklarını söyledi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması gerektiğini belirten Mohamed, geçen yıl nisan ayında Türkiye-Malezya arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmasının bir an önce yürürlüğe girmesini arzu ettiklerini ifade etti. Söz konusu anlaşmanın ticari ilişkilere iyi bir ivme sağlayacağına işaret eden Mohamed, son dönemde Türkiye'de önemli yatırımlar yaptıklarını dile getirdi.

Mohamed, Türkiye'nin stratejik konumu ve Avrupa'ya yakınlığı dolayısıyla, yatırım ilişkilerini daha fazla attırmayı hedeflediklerini kaydetti. Türkiye ile helal gıda, KOBİ'ler, sanayi ve teknoloji alanlarında daha fazla işbirlği yapmak istediklerini de belirten Mohamed, Başbakan Davutoğlu'nu tekrar Malezya'da ağırlamak istediklerini söyledi.

Bakan Işık, görüşmenin ardından Malezya Teknoloji Parkı içinde bulunan Bilgi İletişim Teknolojileri Ulusal Araştırma Merkezi (MIMOS) ve mikroçip üretim tesisini ziyaret  etti. Burada incelemelerde bulunan Işık, MIMOS Ceo'su ve Başkanı Datuk Abdul Wahab Abdullah ile görüştü. Işık, daha sonra Malezya Büyükelçisi Başak Türkoğlu'nun, residansında onuruna verdiği yemeğe katıldı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Fikri Işık Türkiye Malezya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title