Haberler

Milli Eğitim Bakanı Dinçer."Üye Ülkeler Arasındaki Enerji, Ulaştırma ve Ticareti Düzenleyen Altyapı...

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, üye ülkeler arasında enerji, ulaştırma ve ticareti düzenleyen altyapı ağının kurulmasıyla önümüzdeki dönemde Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (EİT)küresel düzeyde önemli bir bölgesel örgüt olacağına inandığını...

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, üye ülkeler arasında enerji, ulaştırma ve ticareti düzenleyen altyapı ağının kurulmasıyla önümüzdeki dönemde Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (EİT)küresel düzeyde önemli bir bölgesel örgüt olacağına inandığını söyledi.

EİT Eğitim Enstitüsü eğitim bakanları düzeyindeki 1. Mütevelli Heyeti toplantısı, Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı.

Bakan Dinçer, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, teşkilatın bölgede oynadığı role Türkiye olarak büyük önem atfettiklerini söyledi.

EİT ülkeleri arasındaki ekonomik, ticari ve teknik alanlardaki işbirliğinin, kültür ve eğitim alanlarına da teşmil edilerek, üye ülke halklarının birbirlerini daha yakından tanımalarına imkan sağlanmasının, teşkilat içindeki bütünleşmeyi pekiştireceğini ifade eden Dinçer, bu amaçla EİT bünyesinde Pakistan'da oluşturulan bilim vakfı, İran'da oluşturulan kültür enstitüsünden sonra Türkiye'de de eğitim enstitüsünün kurulmasının önemli bir ihtiyacı karşılayacağını belirtti.

Dinçer, üye ülkeler arasında enerji, ulaştırma ve ticareti düzenleyen altyapı ağının kurulmasıyla önümüzdeki dönemde EİT'nin küresel düzeyde önemli bir bölgesel örgüt olacağına inandığına dikkati çekti. Bu kapsamda Türkiye'de eğitim enstitüsünün kurulmasının, ülkeler arasında eğitim deneyimlerinin paylaşılmasına önemli katkı sağlayacağını dile getiren Dinçer, şöyle konuştu:

"EİT, isminden de anlaşılacağı üzere, üye ülkeler arasında ekonomi alanında ortak çalışmalar gerçekleştirmek üzere kurulmuştur. Birlikte çalışma kültürünü geliştirmesi bakımından böyle bir teşkilatın varlığı başlı başına önemli bir adımdır. Fakat üzerinde durmak istediğim asıl husus, ekonomiyle ilgili bir kuruluşun eğitime verdiği önem olacaktır. Ekonomik gelişimle eğitim arasında hayati bir bağlantı mevcuttur. Günümüz toplumları, ekonomik gelişim yoluyla refah düzeylerini artırmak ve böylece insan mutluluğuna katkıda bulunmak üzere eğitime gereken önemi vermek durumundadırlar."

Dinçer, günümüzde ülkelerin kalkınmışlık düzeyleri ifade edilirken, en önemli gösterge olarak kişi başına düşen milli gelir miktarının yanında; kişi başına düşen eğitim ve sağlık harcamalarının da kullanıldığını anlattı.

Ancak son yıllarda yeni bir göstergenin daha kullanılmaya başlandığını belirten Dinçer, "Ülkelerin sahip olduğu nitelikli insan gücü oranları yani beşeri sermaye olarak adlandırdığımız insan nitelikleri, bilgi çağının en öncelikli konularının başında gelmeye başladı. Birçok iktisatçı, ekonomik büyüme ve insani kalkınma arasındaki ilişkilerin karşılıklı olduğu, yani insani kalkınmanın iş gücü verimliliğini ve çalışmalara aktif katılımını artırarak ekonomik büyümeyi hızlandırdığı, ekonomik büyümenin ise sağlık, eğitim ve sosyal harcamaların artmasını sağladığı, bununla birlikte insani kalkınmanın yüksek düzeylere taşındığı görüşünü savunmaktadır" diye konuştu.

-Ankara'da kurulacak enstitü-

Dinçer, Ankara'da kurulacak EİT Eğitim Enstitüsü ile teşkilat bölgesindeki ülkeler bakımından öncelikli konumdaki eğitim meselelerinin araştırılacağına işaret ederek, EİT'yi küresel düzeyde eğitim alanında diğer ülkelere, kuruluşlara örnek teşkil eden, tecrübelerin paylaşıldığı platform görevi yapacak, etkin bir kuruluşa dönüştürmeyi amaçladıklarını anlattı.

Bu kapsamda EİT'ye üye ülkeler arasında eğitimde işbirliğini geliştirmek için yapılacak birçok adım bulunduğunu ifade eden Dinçer, şöyle devam etti:

"Bu adımlar arasında bölgedeki dillerin öğretimini desteklemek, üye ülkelerde, iş gücünü artıracak çağdaş eğitim teknolojilerinin kullanılmasını sağlayıcı araştırmalar yapmak, eğitim-öğretim değişim programlarını, bilim adamları, akademisyenler ile öğretmenler ve öğrencilerin karşılıklı ziyaretleri gibi etkinliklerle teşvik ve koordine etmek, eğitim konuları ve sorunlarını ele alan bilimsel toplantılar düzenlemek, üye ülkeler ile uluslararası kuruluşlardan sağlanacak burslardan oluşan bir burs havuzu teşkil ederek, akademisyenler, öğrenciler, öğretmenler ve ilgili diğer personel için burslar verilmesi sağlamak, EİT bölgesinde eğitim-öğretim alanında EİT ödülleri verilmesini sağlamak sayılabilir."

-Türkiye'de eğitim alanındaki gelişmeler-

Bakan Dinçer, Türkiye'de özellikle son 10 yılda eğitim hizmetlerinin kapsamlı bir yaklaşımla ele alınıp, çocukların okul, yurt, bilgi teknolojileri, donanım, spor, kültürel faaliyetlerine yönelik altyapı hizmetlerinin güçlendirildiğini anlattı.

Yaklaşık 29 bin 500 okula bir milyona yakın bilgisayar dağıtımı gerçekleştirildiğini ve okulların yüzde 97'sine hızlı internet erişimi sağlandığını kaydeden Dinçer, Cumhuriyet tarihinde ilk defa, ilköğretim ve ortaöğretimde her çocuğa ücretsiz ders kitabı verilmesi uygulaması başlatıldığını hatırlattı.

Dinçer, engellilerin eğitimine ve rehabilitasyonuna harcanan kaynağın 2002 yılı seviyesine göre 16 kat artırılarak 2011 bütçesinde 3,2 milyar liraya çıkarıldığına işaret ederek, eğitim gören engelli öğrenci sayısının ise 10 katı artırıldığını vurguladı.

Kız ve erkek çocuklarının okullaşma oranlarında da önemli artışlar olduğuna dikkati çeken Dinçer, 2016 ve 2023 yılına kadar iki stratejik hedef döneminde, hem okul öncesi hem ilköğretim hem de ortaöğretimde okullaşma oranlarını yüzde 100'e çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Dinçer, "Eğitimde Fatih Projesi" ile her öğrenciye, eğitim müfredatını da içeren birer tablet bilgisayarı ücretsiz dağıtmaya başladıklarını ifade ederek, proje kapsamında ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki tüm okulların bütün dersliklerinin 2014 yılına kadar ileri teknoloji ile donatılacağını bildirdi.

-Tecrübe paylaşımı-

EİT üyesi ülkelerle özellikle mesleki eğitim alanında program ve öğretim materyalleri geliştirme hususunda gerçekleştirdikleri çalışmaları paylaşabileceklerini, deneyimleri işbirliği platformuyla üye ülkelerin istifadelerine sunabileceğini belirten Dinçer, benzer anlamda üye ülkelerin, eğitimin çeşitli alanlarında sahip oldukları tecrübelerden de yararlanmaktan memnun olacaklarını söyledi.

Dinçer, Türkiye'de yürütülen eğitim etkinliklerinin yanı sıra üye ülkelerde yaşanan gelişmelerin, EİT Eğitim Enstitüsü çalışmalarına yön verici nitelikte olacağına inandığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Akademik anlamda karşılıklı paylaşımın yapılabileceği bir platformun oluşturulması ve iyi örneklerin paylaşılarak aynı zamanda iletişimin artırılması, üye ülkelerin eğitim sistemleri ve EİT'nin işlerliği açısından önemli bir adım olacaktır.

EİT Eğitim Enstitüsü'nün Ankara'da kuruluşunun bölgemizdeki eğitim çalışmaları için önemli katkılar sağlamasını dilerim. Bütün bu çalışmalar sonucu elde edilecek olan başarılar, sadece ülkemize ait olmayacak, tüm tarafların katkısıyla bölgemizin başarısı haline gelecektir."

Bakan Dinçer, EİT kurucu belgesini henüz onaylamamış üye ülkelere de süreçlerini en kısa sürede tamamlamaları tavsiyesinde bulundu.

- ANKARA

Kaynak: AA / Eğitim

Pakistan Türkiye İran Eğitim Haberler

Komşu ülkeden atılan roketler İsrail'i cehenneme çevirdi

Komşu ülkeden atılan roketler İsrail'i cehenneme çevirdi

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı, yerine kayyum atandı

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı, yerine kayyum atandı

Kabine yarın toplanıyor! Masada, Kurban Bayramı tatili dahil 3 kritik konu var

Kabine yarın toplanıyor! Masada, Kurban Bayramı tatili dahil 3 kritik konu var

Bakmadan Geçme

Di Marzio kimdir? Di Marzio kaç yaşında, nereli, mesleği ne? LOL çöktü mü? 4 Haziran Salı LOL sorun mu var? #129300 Icardi gidiyor mu? Icardi ayrılacak mı? #129300 Emekliye bayram ikramiyesi artacak mı? 3 bin TL emekli ikramiyesi ne kadar olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? #129300 4 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 4 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 4 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 4 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 4 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 4 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
Esenyurt'ta mide bulandıran görüntüler! Dükkanına gelen çocuğu dövdü, yetmedi annesini taciz etti

Esenyurt'ta mide bulandıran görüntüler! Dükkanına gelen çocuğu dövdü, yetmedi annesini taciz etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title