Haberler

Kosova'da Milletvekilleri Yemin Ederek Görevlerine Başladı

Kosova’da milletvekilleri 8 Haziran’da gerçekleşen seçimlerin ardından ilk kez toplandı ve yemin ederek görevlerine başladı.

Kosova'da milletvekilleri 8 Haziran'da gerçekleşen seçimlerin ardından ilk kez toplandı ve yemin ederek görevlerine başladı.

Kosova Meclisinin 5'inci Dönemi, bugün yapılan ant içme töreniyle başladı. Törene Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, Kosova'da görev yapan yabancı misyonların şefleri ile yabancı diplomatlar katıldı. Genel Kurulun bugünkü birleşiminde geçici meclis başkanı görevini en yaşlı milletvekili Flora Brovina üstlendi. Yeni dönem milletvekillerine başarılar dileyen Brovina, milletvekilleri adına yemin metnini okudu. Ayakta yemin metnini dinleyen 120 milletvekili bir ağızda "ant içeriz" diyerek yemin etti. Milletvekillerinin ant içme töreninin ardından Meclis Başkanı ile Meclis Başkanlık Divanı üyelerinin seçilmesi gündeme geldi. Meclisin ilk birleşimi bu noktadan itibaren sancılı geçti. Toplantıyı yöneten Flora Brovina parlamento gruplarından başkan adayını önermelerini talep etti.

Meclis başkanının seçilmesinde, parlamento seçimlerinden birinci parti olarak çıkan Kosova Demokratik Partisi başkan adayını önerme hakkının kendisinde olduğunu, genel seçimlerin hemen ardından muhalefet partileri LDK-AAK-Nisma'nın oluşturduğu koalisyonun, en büyük parlamento grubu olarak başkan adayını vermekle yükümlü olduğunu savunması üzerine, gerginlik yaşandı. Artan gerginlik üzerine birleşime bir saatlik ara verildi. PDK salondan ayrıldı, diğer partilerin milletvekilleri ise koltuklarında oturmaya devam etti.

Aranın ardından tekrar PDK ile LDK-AAK-Nisma'nın koalisyonu meclis başkanı adaylarını önermesi üzerine tekrar tartışma yaşandı. Bu kez muhalefet partilerinden oluşan LDK-AAK-Nisma koalsiyonunun parlamento grubu milletvekilleri salonu terk etti. Arkasından toplantıyı yöneten milletvekili, birleşimin sona erdiğini ilan etti. Herkes salondan çıktıktan sonra, LDK-AAK-Nisma ve Vetëvendosje ile azınlıktaki topluluk milletvekilleri tekrar salona döndü. Toplantıyı bu kez en genç milletvekili Teuta Rugova yönetti. Ardından da salondaki en yaşlı milletvekilinin toplantıyı yönetmesi kararı onaylanarak, toplantıyı Sırp milletvekili Milka Buliç yönetti. PDK ve bünyesindeki bir kaç parti milletvekillerinin yokluğunda Kosova Meclisi Başkanı görevine Kosova Demokratik Birliği LDK lideri İsa Mustafa seçildi.

LDK-AAK-Nisma parlamento grubu adına önerilen İsa Mustafa 18 çekimser olmak üzere 65 evet oyu ile seçildi. İsa Mustafa'ya Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) olmak üzere azınlık topluluklarının milletvekilleri de evet oyu verdi. Alkışlar arasında kürsüye çıkan yeni meclis başkanı İsa Mustafa, verilen güvenden dolayı teşekkürlerini ifade ederek, oy veren ve oy vermek için salonda bulunmayanların menfaatine çalışacağını belirtti. Azınlıkta olan toplulukların çıkarları için de çalışacaklarını belirten İsa Mustafa, " Ülkenin kalkınması, azınlık topluluklarının entegrasyonu, yolsuzluklara karşı mücadele, uluslararası camia ile ilişkilerin daha ileri taşınması öncelikli ödevlerimiz olacak" dedi.

Toplantıda meclis başkan yardımcıları da önerildi. "6+" parlamento grubu adına KDTP genel başkanı ve milletvekili Mahir Yağcılar, Boşnak, Türk ve Roman üyeleri dönüşümlü olarak önerirken, Vetëvendosje Hareketi Glauk Konjufca'yı önerdi, diğer parlamento grupları da gelecek toplantıda adaylarını önereceklerini açıkladı. Kosova meclisinde ayrıca ilk defa Kosova Meclisi'nin koltuklarında türbanlı milletvekili oturdu. İlk kez genel kurulu Sırp milletvekili yönetti. Bu arada, seçimleri kazanan Kosova Demokratik Partisi PDK'nın, meclis başkanının seçilmesinde usulsüzlük yaşandığı gerekçesiyle Kosova Anayasa Mahkemesine başvuracağı öğrenildi. - PRİŞTİNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

İsa Mustafa Dünya Haberler

Yazar Azra Kohen'den skandal sözler: Filistinliler, çocuklarını bilerek bombaların atılacağı yerde oturtuyorlar

Yazar Azra Kohen'den skandal sözler: Filistinliler, çocuklarını bilerek bombaların atılacağı yerde oturtuyorlar

Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

Bakan Özhaseki evine haritalama uçağıyla mı gidiyor? Bakanlık iddiayı doğrulayıp 'tasarruf' vurgusu yaptı

Bakan Özhaseki evine haritalama uçağıyla mı gidiyor? Bakanlık iddiayı doğrulayıp "tasarruf" vurgusu yaptı

Bakmadan Geçme

Blum coin ne zaman listelenecek? Cuma mesajları | Anlamlı, kısa, ayetli, dualı ve hadisli hayırlı cumalar mesajları nedir? Dualı, anlamlı, güzel ve ayetli Cuma mesajları! 31 Mayıs resimli Cuma sözleri neler? #129330 İnstagramda sorun mu var 31 Mayıs 2024? #129300 İtalya Türkiye milli maç ne zaman? A Mili Takım 2024 hazırlık maçı ne zaman? #128681 #127987 31 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 31 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 31 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 31 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 31 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 31 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 31 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 31 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 31 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 31 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 Liseliler dikkat! Devamsızlık 5 gün olursa teşekkür belgesi alınır mı? Lisede devamsızlık 5 gün olunca belge veriliyor mu?
Türkiye'deki yaşlı nüfus oranı cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye ulaştı

Türkiye'deki yaşlı nüfus oranı cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye ulaştı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title