Haberler
BBC

Eski ABD Başkanı Carter Hollandalı Liselilerin Ödevine Yardım Etti

Hollandalı lise öğrencileri Joost Puijk ile Berend van den Bunt, "Soğuk Savaş" konulu dönem ödevinden yüksek not almayı neredeyse garantilediler.

Hollandalı lise öğrencileri Joost Puijk ile Berend van den Bunt, "Soğuk Savaş" konulu dönem ödevinden yüksek not almayı neredeyse garantilediler.

Çünkü, Hilversum kentinde yaşayan 16 ve 17 yaşındaki lise öğrencileri, dönem ödevleri ilgili olarak, Soğuk Savaş'ın en önemli aktörlerinden biri olan eski ABD Başkanı Jimmy Carter'dan yardım aldılar.

Carter'e bir mektup yazan Hollandalı öğrenciler, Soğuk Savaş dönemine ilişkin sorular yönelttiler. 93 yaşındaki eski başkan, öğrencilerin sorularını kendi el yazısıyla bizzat yanıtladı.

Hollandalı liseliler, Carter'e soğuk savaşın "3. Dünya Savaşı" olarak tanımlayıp tanımlanamayacağını sordular. Eski ABD lideri, "Bu doğru. Ancak Soğuk Savaş şiddet içermiyordu" karşılığını verdi.

Carter, lise öğrencileri Joost ve Berend'in sorularına net yanıtlar verdi. Kapalı sorular karşısında "evet" demekle yetindi.

Demokrat Partili eski başkan, görevi sırasında yaşadıklarına ilişkin soruyu da, "Zordu ama çok keyif aldım" diye yanıtladı. Hollandalı öğrencilere göre, bu içten ve özel bir yanıt.

El yazısını büyükanne çözdü Liseli gençler, Eski ABD Başkanı Jimmy Carter'den gelen mektup nedeniyle hem şaşkın hem de çok mutlu.

Ödevi teslim etmek için daha 2 ay süreleri bulunmasına rağmen, şimdiden hedeflerine ulaştıklarını düşünüyorlar. Onlara göre, bir dünya liderinin 16 - 17 yaşlarındaki iki gence yanıt vermesi harika bir şey.

Joost Puik ile Berend van den Bunt'u en fazla zorlayan şey ise, Nobel ödüllü eski başkanın "doktor reçetesine benzeyen el yazısı" olmuş.

Carter'in el yazısını okumakta zorlanan iki gencin yardımına Joost'un büyükannesi koşmuş. Büyüteçle mektubu okuyan büyükanne, Carter'in el yazısını çözerek torununa aktarmış.

Joost Puik gülerek, "Muhtemelen aynı kuşaktan oldukları için büyükannem mektubu daha kolay okuyabildi" diyor.

Joost ve Berend'in, eski ABD Başkan'nı ile yazışmaları 3 ayda sonuçlanmış. İki genç, Soğuk Savaş hakkındaki diğer araştırmalarına Başkan Carter'in görüşlerini de ekleyerek, önümüzdeki günlerde ödevlerini teslim edecekler.

Afganistan işgali, Tahran Büyükelçiliği'nin basılması...

Demokrat Partili Jimmy Carter, Sovyetler Birliği ile Batı arasında yaşanan Soğuk Savaş'ın dorukta olduğu dönemde, 1976 seçimlerinde ABD Başkanlığı'nda aday oldu. 1977 - 1981 yılları arasında ABD'nin 39. başkanı olarak görev yaptı.

Görev süresi boyunca Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgali, İran Şah'ı Muhammed Rıza Pehlevi'nin devrilerek yerine Ayetullah Humeyni rejiminin kurulması ve petrol krizi gibi, dünya politikasını etkileyen gelişmeler yaşandı.

ABD'nin Tahran Büyükelçiliği'nin bir grup öğrenci tarafından basılıp 444 gün işgal altında tutulması, Carter'in başkanlığını etkileyen en önemli olaylardan biri oldu. Büyükelçilikteki rehinelerin tahliyesi konusunda başarılı olmamakla suçlanan Carter, 1980 yılındaki seçimde Cumhuriyetçi Parti adayı Ronald Regan'a karşı başkanlık yarışını kaybetti.

Jimmy Carter, 2002 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazandı.

BBC

Amerika Birleşik Devletleri Jimmy Carter Afganistan Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title