Haberler

Berlin'de "Türkiye'nin AB Üyeliği" Konuşuldu

Berlin'de ikincisi düzenlenen 'Dış Politika Forumu'nda "Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği" ele alındı.

Berlin'de ikincisi düzenlenen 'Dış Politika Forumu'nda " Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği" ele alındı.

Körber Vakfı'nın düzenlediği forumda Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve Finlandiya Avrupa İşleri ve Dış Ticaret Bakanı Alexander Stubb konuşma yaparken, 200'den fazla üst düzey politikacı, büyükelçi, iş dünyası temsilcisi, gazeteci ve akademisyen programı takip etti. Uluslararası sorunların ve olası çözümlerin ele alındığı forumda konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, gerçek bir siyasi birlik için AB'nin gelişmesi gerektiğini söyledi. "Yolun sonunda bir gün bir siyasi birlik olmalı" diyen Westerwelle "Avrupa, dış ve güvenlik politikasında daha fazla sorumluluk almak zorunda kalacak" ifadesini kullandı. Öncelikli olarak Brüksel'de Avrupa diplomasisi yönünde daha hızlı adımlar atılması gerektiğini belirten Westerwelle, "İlk olarak Brüksel Kurumları'nda Avrupa diplomasisi üzerine biraz daha hız almamız gerekmektedir. Yakında, 2013'deki Avrupa Dış Faaliyetler servisinin değerlendirmesi için burada büyük bir adım atmalıyız" diye konuştu.

Daha sonra Avrupa'nın güvenlik ve küreselleştirme stratejisinin yapılandırılmasının gerektiğine değinen Alman Dışişleri Bakanı Westerwelle, "İkinci olarak düşünmemiz gereken, Avrupa'nın güvenlik stratejisi ve genişletilmiş küreselleşme stratejisini yapılandırmaya devam etmektir. AB'nin 10 yıl önceki ilk güvenlik stratejisinden sonra Avrupa ve dünya, bu on yılda köklü değişikliğe uğramıştır" ifadelerini kullandı.

Westerwelle, AB'nin dünyadaki stratejik ortaklığını güçlendirmesinin lazım geldiğini söyleyerek, "Üçüncü olarak biz de yeni güç merkezlerinin ortaya çıkışına Avrupa olarak bir cevap vermeliyiz. AB'nin dünyadaki stratejik ortaklığını güçlendirmek ve bu işin üye devletler arasında akıllıca paylaştırılması önemlidir. Böylelikle Avrupa ticaret politikası da gerçek bir küresel oyuncu durumuna gelecektir" dedi.

Westerwelle, "Son olarak, Avrupa'nın ortak güvenlik ve savunma politikası daha çok sorumluluk üstlenmeli. Müttefikimiz Amerika Birleşik Devletleri, haklı olarak Avrupa'nın, kendi güvenliği için daha dikkatli olması gerektiğine inanmaktadır" diye konuştu.

BAKAN HAGUE'DEN TÜRKİYE VURGUSU

Türkiye'nin AB için büyük önem taşıdığına işaret eden İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, "Avrupa Birliği, bizimle aynı değerleri ve aynı görüşleri paylaşan ülkeleri bünyesinde barındırmalıdır ve genişleme görevini sürdürmelidir. Türkiye'nin AB yolundaki adımlarına devam etmesi, bizim için ciddi anlamda stratejik bir önem taşımaktadır" ifadelerinde bulundu.

Hague'dan sonra söz alan Finlandiya Dışişleri Bakanı Stubb ise, mevcut Avro Bölgesi krizinin çözümlenmesinde, önümüzdeki 8 hafta içerisinde alınacak doğru kararların etkili olacağını düşündüğünü belirtti.

SORU CEVAP BÖLÜMÜ

Konuşmalarının ardından soru cevap kısmına geçildi. Suriye'deki durum sorulan Westerwelle, "İki tane sorumluluğun farkına varmalıyız. Elbette ki ilk olarak, Suriye'deki Esad rejiminin baskısına maruz kalan insanlara yardım etmeliyiz. İkincisi ise, bölgedeki ülkeleri teker teker tehlike altına sokabilecek bir çatışma çıkmasını engellemeliyiz. Bu yüzden çok mantıklı ve tedbirli davranmamız gerekiyor" dedi.

"TÜRKİYE, DÜNYADAKİ EN ÖNEMLİ 5 ÜLKE İÇİNDE YER ALIYOR"

Bir soru üzerine Avrupa Birliği'nin stratejik olarak genişleme sürecinde, Türkiye'nin de önemli yeri olduğunu ifade eden Alexander Stubb ise, "Bence Türkiye, dünyadaki en önemli 5 ülke içerisinde yer alıyor. Avrupa Birliği için stratejik olarak anahtar bir bölge olduğunu düşünüyorum. Türkiye'yi AB'ye kabul etmek, hem ekonomik olarak, hem de dünyanın geri kalanıyla olan çeşitli ilişkilerinden dolayı politik olarak büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden Türkiye AB'ye ne kadar çabuk girerse o kadar iyi olacağını düşünüyorum. Bu durum gerçekleştikten sonra AB'nin aynı kalmayacağını anlıyorum. Fransa ve Almanya gibi ülkelerin bu konudaki hassasiyetini tamamıyla anlıyorum. Ancak bunun, uzun vadede Avrupa Birliği için çok iyi olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Stubb'ın bu konudaki görüşlerine değinen Westerwelle, "Hepimiz bunun çok tartışmalı bir konu olduğunu biliyoruz. Sadece Avrupa için değil, Almanya için de ben çok şey söylemek istemiyorum. Çok dikkatli olunması gerekiyor. Zamanın henüz gelmediğini düşünüyorum ve Türkiye'nin AB'ye ilgisinin, AB'nin Türkiye'ye ilgisinden daha fazla olması gerekiyor. Bundan dolayı konuşmaların karşılıklı saygı içerisinde olması gerekiyor. Kararlaştırılmış istikamet takip edilmeli" dedi. - BERLİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Guido Westerwelle Avrupa Birliği Türkiye Berlin Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title