Haberler
BBC

Batı Şeria: İsrail neden Filistin topraklarını ilhak etmek istiyor?

Güncelleme:

İsrail ile Ürdün nehri arasında tepelerle dolu Batı Şeria, İsrail ile Filistinliler arasındaki derin ayrışmanın merkezinde yer alıyor.

İsrail ile Ürdün nehri arasında tepelerle dolu Batı Şeria, İsrail ile Filistinliler arasındaki derin ayrışmanın merkezinde yer alıyor. İsrail'de koalisyon ortakları henüz anlaşamamış olsa da Başbakan Netanyahu, Batı Şeria'yı ilhak planında kararlı. Peki, İsrail neden şimdi Batı Şeria'yı ilhak etmek istiyor? BBC'den Paul Adams'ın anlatımıyla.

İsrail ile Ürdün nehri arasında tepelerle dolu Batı Şeria, İsrail ile Filistinliler arasındaki derin ayrışmanın merkezinde yer alıyor.

1967'deki Orta Doğu savaşından bu yana İsrail işgali altında. Öncesinde Ürdün, daha öncesinde İngilizler, ondan da önce Osmanlıların kontrolündeydi.

Ama yüzyıllardır, şu an sayıları 3 milyonu bulan Filistinli Araplara ev sahipliği yapıyor. ve çoğu insan tarafından müstakbel bir Filistin devletinin kalbi olarak görülüyor.

1967'deki savaşı izleyen yıllarda İsrailli yerleşimciler Batı Şeria'ya taşınmaya başladılar.

Bazıları bunu, Tevrat'ta yazan 'kutsal vatanlarına dönüş' olarak görüyorlardı.

Yavaş yavaş başlayan bu yerleşim 1980'lerin ortasından sonra büyük sayılara ulaştı.

Kısa bir sürede Batı Şeria'nın her tarafına yerleştiler.





İsrail geleceğini güvence altına almak için bazı bölgeleri elinde tutmak istiyor.

Yahudilerin atalarının toprağına dönmeye hakkı olduğunu söylüyor. Ama, yerleşimler uluslararası yasalara göre yasa dışı.

Batı Şeria'nın günümüzdeki haritasına bakalım. Bazıları bloklar halinde bazıları izole ücra köşelerde şaşırtıcı bir yerleşim yığını görülüyor.

Yerleşimcilerin güvenliğini sağlamak için tel örgüler, yollar ve kontrol noktaları bulunuyor.

Eğer gelecekte buraya bir Filistin kurulması farz ediliyorsa, gün geçtikçe bu daha zor hayata geçirilir olacak.

İsrail'in şimdiye kadar yapmadığı tek bir şey kalmıştı: Batı Şeria'yı ilhak etmek.

Yani, yerleşimleri askeri işgalin bir parçası olarak değil de İsrail'in resmi bir parçası haline getirmek.

BBC

Batı Şeria Filistin İsrail Ürdün Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs özel sektöre tatil mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 30 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 30 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 30 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 30 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! CHP'nin 1 Mayıs Taksim yürüyüşü ne zaman, saat kaçta? CHP Taksim'e yürüyecek mi? Bu haftaki maçlar aynı gün ve saatte mi oynanacak? Maçlar kaçıncı haftadan itibaren aynı gün ve saatte oynanacak? 30 Nisan Kankalar Günü mü? Dünya Kankalar Günü ne zaman?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title