Haberler

Ban Ki-Mun: "Halep'te Yaşananlar, 'İnsanlığa Karşı Suç' Olabilir"

Suriye krizini ele alan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Halep'teki durumun 'insanlığa karşı suç' sayılabilecek kadar ciddi olduğunu belirtti.

Suriye krizini ele alan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Halep'teki durumun 'insanlığa karşı suç' sayılabilecek kadar ciddi olduğunu belirtti.

Suriye'de yaşanan şiddet hakkındaki karar tasarısının oylanacağı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "Biz şu an buradayken Halep, Suriye hükümeti ile onun yerine geçmek isteyenler arasındaki korkunç bir savaşın merkezi durumunda. Bildirilen vahşi eylemler, insanlığa karşı suç ya da savaş suçu kapsamına girebilir. Bu tarz hareketler araştırılmalı ve bunların failleri hesap vermeli" ifadelerini kullandı.

Ban Ki-mun, Suriye'de çatışmaların başladığı geçtiğimiz Mart ayından beri radikalleşme tehlikesinin olduğunu belirttiklerini ifade ederek, "Suriye için trajik olan bu yaşananlardan kaçınılabilir olmasıydı. Bir sonraki adım hakkında da uyarıda bulunmuştuk; bölgesel ve uluslararası güçlerin iki taraftan birini silahlandırarak durumu aracılı savaş haline getirmesi. Bütün bu kötü tahminler gerçekleşiyor" dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin Rusya ve Çin'in veto gücünü kullanmaları yüzünden Suriye'ye yeterli yaptırımları uygulayamamasından şikayetçi olan Ban Ki-mun, "Defalarca Güvenlik Konseyi'ni felce uğratan ayrımlardan dolayı duyduğum üzüntüyü belirttim" şeklinde konuştu.

Dün istifasını sunan BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın yerine başkasının geçirileceğini bildiren Ban Ki-mun, "Güvenlik Konseyi tarafından benimsenen Annan'ın planının kabul edildiği defalarca söylendi fakat hükümet ile muhalefet diplomasiden ziyade silahlara güvenmeye ve şiddetle kazanacaklarına inanmaya devam etti. Bugün Halep'te ya da ülkenin başka bir yerinde kazanan yok. Tırmanan savaşın kaybedeni Suriye halkıdır" dedi.

Ban Ki-mun, Suriye'de zamanında Srebrenitsa'da yaşananlardan ders alarak hareket edilmesi gerektiğini belirterek sözlerini bitirdi. - NEWYORK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Birleşmiş Milletler Kofi Annan Suriye Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title