Haberler

ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı Petraeus Kırgızistan'da

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General David Howell Petraeus, Kırgızistan'daki Amerikan Askeri Üssünün Kapanmayacağı Konusunda Kırgız Yetkililer Tarafından İkna Edildiğini Söyledi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General David Howell Petraeus, Kırgızistan'daki Amerikan askeri üssünün kapanmayacağı konusunda Kırgız yetkililer tarafından ikna edildiğini söyledi.

Petraeus, Orta Asya ziyareti kapsamında Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yaptığı görüşmelerin ardından düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin Orta Asya genelinde istikrarın korunmasına önem verdiğini, özellikle Afganistan'da barış ve istikrarın tesisi için ortak hareket için işbirliğinin artırılması yönünde destek aldığını belirtti.

Afganistan'da son bir yılda saldırıların yüzde 40 oranında arttığını, bu nedenle bu yıl Amerikan ve NATO askerini takviye planlarının yapıldığını kaydeden Petraeus, Afganistan'a asker takviyesi, uçak yakıt ikmali, lojistik ve teknik destek açısından Bişkek'teki askeri üssün büyük rol oynadığını vurguladı.

Petraeus, Amerikan hükümetinin Kırgızistan'a yılda 150 milyon dolardan fazla destek verdiğini belirtti. Petraeus, Gansi askeri üssünde 320 Kırgızistan vatandaşının çalıştığını, üssün bir yılda 63 milyon dolar civarında harcama yaptığını söyledi. Petraeus, önümüzdeki dönemde Kırgızistan'ın üsten daha fazla kar elde etmesi açısından yeni projelerin geliştirildiğini ve yakında görüşmelere başlamak üzere heyet gönderileceğini kaydetti.

Gazetecilerin soruları üzerine Petraeus, "Görüşmelerde, Kırgızistan'daki askeri üssün kapanmayacağı konusunda ikna edici cevaplar aldım" dedi.

Petraeus, görüşmelerde askeri üssün kapanmasına ilişkin konunun gündeme gelmediğini ifade ederken, "Biz görüşmede, basında çıkan haberleri konuştuk. Kırgızistan yönetimi, söz konusu haberlerin kaynağının yabancı basın olduğunu, bu haberlerin Kırgızistan'da tırnak içinde verildiğini anlattı. Hükümette üssün çıkarılması için planlar yapmadığı konusunda ikna edici cevaplar aldım" dedi.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title