Haberler

Dünya Süt Günü

Gaziantep Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlama (Açs-ap) Merkezi Doktorlarından Gökhan Ürkmez, Türkiye'de Süt Tüketimin Çok Az Olduğunu Belirtti. Çocukların Günlük 400-500 Gram Süt Tüketmesi Gerektiğini İfade Eden Dr. Ürkmez, Türkiye'de Kişi Başına Düşen Ambalajlanmış Süt Tüketiminin 6 Litre Olduğunu Belirtti.

Gaziantep Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlama (AÇS-AP) Merkezi doktorlarından Gökhan Ürkmez, Türkiye'de süt tüketimin çok az olduğunu belirtti. Çocukların günlük 400-500 gram süt tüketmesi gerektiğini ifade eden Dr. Ürkmez, Türkiye'de kişi başına düşen ambalajlanmış süt tüketiminin 6 litre olduğunu belirtti.

Dünya Süt Günü sebebiyle açıklama yapan Dr. Gökhan Ürkmez, “Bebeklikten çocukluğa, ergenlikten yaşlılığa süt; hayatımızın her döneminde vücudumuz için en gerekli besin maddelerinden biri. Süt, kalsiyum açısından zenginliği ile vücudumuz için hayati önem taşıyor.

Bebekken vazgeçilmez olan süt, yıllar geçtikçe yerini başka besinlere bırakıyor ve gerektiği kadar tüketilmiyor, bu da ilerleyen yaşlarda kemik erimesi gibi hastalıklara davetiye çıkartıyor. Oysa, süt sahip olduğu vitaminler ve besin değerleri açısından mucizevi bir etkiye sahip. Süt, bütün besin maddelerini, gerekli olan vitaminleri, enzimleri, daha birçok yararlı maddeyi bünyesinde yeterli ve dengeli biçimde barındırıyor. Başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere, herkesin vücudu için gerekli olan süt, vazgeçilmez tek besin kaynağı olma özelliğine sahip.

Kalsiyum, protein, A, B, D, E vitamini bakımından zengin olan süt ve süt ürünleri, büyüme ve kemik sağlığının korunmasında çok yararlı. Büyüme ve gelişme çağında olan çocuklarda kemiklerin ve dişlerin oluşumunda önemli rol oynuyor. A vitamini göz ve diş sağlığı için önem taşırken, E vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. B vitamini iştah, sinir ve sindirim sisteminin düzenlenmesinde önemli rol üstleniyor. D vitamini de, özellikle çocuklarda diş ve kemiklerin büyümesine, gelişimine etki ediyor. Sütün içeriğindeki biotin, saç ve deri sağlığı için önem taşıyor. B2 vitamini ise, büyümeyi hızlandırıyor. Çocukların gelişme çağından itibaren sağlıklı büyümesi için ve kadınlarda görülen osteoperoz (kemik erimesi) sorununa karşı, kalsiyum ve vitamin deposu günlük süt tüketimine ağırlık verilmesi gerekiyor.

Ülkemiz de maalesef kişi başına düşen işlenmiş ve ambalajlanmış süt tüketimi yılda yalnızca 6 litredir. Bu rakamla diğer Avrupa ülkelerinin çok gerisinde, en son sırada yer alıyoruz” dedi.

SÜTÜN FAYDALARI

Sütün sindirim sistemini düzene soktuğunu, mikrobik enfeksiyonlara karşı etkili olduğunu belirten Dr. Gökhan Ürkmez, sütün faydalarını şöyle açıkladı; “

“Büyüme ve gelişmeyi destekler, ishali tedavi eder, dişleri korur ve çürükleri önler, ülseri önler, hücre ve doku oluşumunda rol alır, beyne enerji verir, saç ve tırnak oluşumunda rol alır, kronik bronşiti önler, yaraların çabuk kapanmasına yardımcı olur, tansiyonu düşürür, kilo kontrolünü kolaylaştırır, yağsız süt, kolestrolü düşürür, beynin çalışmasında faydalıdır, kanserin önlenmesine yardımcı olur, hücreleri onarır, kemikleri sertleştirir, kemik erimesini önler, bağışıklığı güçlendirir.”

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR

Dr. Ürkmez, süt tüketiminde dikkat edilmesi gerekli kuralları da şöyle sıraladı;

“Tüketicinin önemli bir kısmı sokak sütünü saf, taze ve doğal olduğu yanılgısıyla tercih ediyor. Oysa sokak sütleri denetimden uzaktır. Su, nişasta gibi maddeler eklenerek besin değeri azaltılmış olabilir ve her türlü mikrorganizmayı içerebilir.

Süt kaynatıldığında sanıldığı gibi mikroplardan arınmaz. Sadece bazılarının üremesi durur. Sütün mikrobiyolojik açıdan sorunsuz hale getirilebilmesi, En az 10-15 dakika kaynatmakla mümkün. Ama vitaminlerde de yüzde 60-100 oranlarında kayba neden olur.

Çoğu tüketici uzun ömürlü sütleri (UHT) uygulanan işlemden dolayı ölü süt olarak değerlendirir. Oysa besin kaybı, kaynatmaya göre çok daha azdır. Uzun ömürlü süte, dayanıklılığı sağlamak amacıyla antibiyotik, antiseptik madde katıldığına ve kullanılan ambalajın kanser yaptığı yolundaki inanış da yanlış ve bilimsel geçerliliği de yoktur.

(ST-ST-Y)

21.05.2007 11:04 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title