Haberler

Dünya Mülteciler Günü

Birleşmiş Milletler (BM) Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Anna Frank, Günümüzde Artık Binlerce İnsanın Savaş ve Yoksulluk Gibi Faktörlerin Yanı Sıra İklim Değişikliği ve Çevresel Bozulma Nedeniyle de Yaşadıkları Yerleri Terk Ettiğini Söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Anna Frank, günümüzde artık binlerce insanın savaş ve yoksulluk gibi faktörlerin yanı sıra iklim değişikliği ve çevresel bozulma nedeniyle de yaşadıkları yerleri terk ettiğini söyledi.

BM Yüksek Komiserliği ile Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURÇEV) tarafından ''20 Haziran Dünya Mülteciler Günü'' dolayısıyla Sirkeli beldesindeki TURÇEV Sığınma Ormanı'na fidan dikildi. BM Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Anna Frank, fidan dikim töreninde yaptığı konuşmada, dünya genelinde her yıl binlerce insanın göç etmek zorunda kaldığını ifade etti. Günümüzde insanların savaş ve yoksulluğun yanı sıra iklim değişikliği ve çevresel bozulma nedeniyle de yaşadıkları yerleri terk ettiğini

belirten Frank, bu nüfus hareketliliğinin gelecekte ciddi sorunlar yaratabileceğine işaret etti. Uluslararası toplumun büyük boyutlara ulaşan göçle ilgili mücadele çalışmaları yapması gerektiğini kaydeden Frank, Sığınma Ormanı'na fidan dikerek insanları derinden etkileyen iklimsel ve çevresel sorunların çözümüne katkıda bulunmayı amaçladıklarını dile getirdi.

TURÇEV Genel Başkanı Alican Atay da, iklim değişikliği ve erozyon konusunun Türkiye'nin en önemli çevresel sorunlar arasında yer aldığını, sorunun çözümü için her bireye, sivil toplum ile kamu kuruluşlarına önemli görevler düştüğünü söyledi. Dernek olarak 3 yıldır Sirkeli beldesi sınırları içinde oluşturdukları TURÇEV Sığınma Ormanı ekim alanına binlerce fidan diktiklerini belirten Atay, ''İç Anadolu Bölgesi ve Ankara çevresi, Türkiye'nin en kurak ve erozyona açık yerleri arasında yer alıyor. Diktiğimiz

fidanlar sayesinde bölgenin bu kötü yazgısının zaman içinde silinmesine katkıda bulunacağımıza inanıyorum" dedi.

Atay, törene çeşitli ülke temsilcilerinin katıldığına dikkati çekerek, ''Dünyamız hızla kirleniyor. Dünyanın giderek yaşanabilir bir yer olmaktan çıkmasının önüne geçilmesi için bugünkü törene katılan birbirinden farklı dil, kültür ve inançlara sahip insanlar gibi herkes en azından bir fidan dikmeli'' diye konuştu.

Sirkeli Belediye Başkanı Mehmet Yurtseven ise, yurtlarındaki zulümden kaçan insanlara kendilerini yalnız ve topraksız hissetmemeleri için beldede geniş bir orman alanı oluşturarak kucak açtıklarını söyledi. Her yıl dikilen fidanlarla TURÇEV Sığınma Ormanı'nın hızla büyüdüğünü dile getiren Yurtseven, dünyada ilk kez mülteciler için böyle bir projeyi yürütmenin gururunu yaşadıklarını söyledi. Yurtseven, mültecilere beldede sembolik de olsa ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, her

zaman ezilenin ve yoksulun yanında yer almaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından törene katılan Ankara'daki bazı büyükelçiliklerin temsilcileri ve aileleri ile vatandaşlar, yaklaşık 2 bin fidanı toprakla buluşturdu.

(SC-MAY-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title