Haberler

Dünya Gıda Günü

1981'den bu yana her yıl 16 Ekim'de kutlanan Dünya Gıda Günü'nün bu seneki teması aile çiftçiliği Dünyada hiçbir zaman çok fazla gıda üretilemiyor ve 842 milyon kişi, kronik açlık ve yetersiz beslenmeyle karşı karşıya, her sekiz kişiden biri her gece yatağa aç giriyor BM Genel Sekreteri Ban: "Bugün ve her gün, aile çiftçileri sayesinde yemek yiyebiliyoruz.

BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) liderliğinde, 1981'den bu yana her yıl 16 Ekim'de kutlanan Dünya Gıda Günü'nün bu seneki teması, aile çiftçiliği olarak belirlendi.

Her yıl farklı temalarla 150'den fazla ülkede çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Gıda Günü'nün, bu sene "Aile Çiftçiliği: Dünyayı besle, yeryüzünü önemse" temasıyla anılması uygun görülürken, bunun, uluslararası toplumun, aile çiftçilerinin, dünya gıda güvenliğine katkısının önemini fark etmesi yönünde güçlü bir sinyal olduğu düşünülüyor.

Açlık ve yoksulluk meselelerinde farkındalık yaratmayı amaçlayan Dünya Gıda Günü'nde şimdiye kadarki temaların büyük bölümü tarımla ilgiliydi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 66. oturumunda ilan edilen "2014 Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı'nın" temel amacının, açlık ve yoksullukla mücadele, ulusal ve küresel gıda güvenliğinin sağlanması, geçim kaynaklarının iyileştirilmesi ve doğal kaynakların yönetimi, çevrenin korunması ve özellikle de kırsal alanlarda sürdürülebilir kalkınma açısından aile çiftçiliğinin önemine dünyanın dikkatini çekmek ve aile çiftçiliğini ya da küçük ölçekli çiftçiliği öne çıkarmak olduğu ifade ediliyor.

FAO'nun sitesinde, "2014 Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı'nın" hedefinin, konuyla ilgili eksiklikleri ve fırsatları belirleyerek, daha eşit ve dengeli bir kalkınmayı teşvik etmek, aile çiftçiliğini ulusal gündemlerde tarım, çevre ve sosyal politikaların merkezine oturtmak olduğu belirtiliyor.

"2014 Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı'nda" ayrıca, küçük toprak sahiplerinin karşı karşıya oldukları zorluklar konusunda farkındalığı ve anlayışı geliştirmek, çiftçi aileleri desteklemeye yönelik etkin yol ve yöntemlerin tanımlanmasına yardımcı olmak üzere ulusal, bölgesel ve küresel seviyede işbirliğinin ve geniş katılımlı tartışmaların teşvik edilmesi planlanıyor.

-Dünyada açlık-

Dünyada hiçbir zaman çok fazla gıda üretilemediği ve 842 milyon kişinin, kronik açlık ve yetersiz beslenmeyle karşı karşıya olduğu, her sekiz kişiden birinin her gece yatağa aç girdiği biliniyor.

Öte yandan, 1990'ların başından bu yana kronik açlık çeken kişilerin sayısının yüzde 17 oranında düştüğü, hala dünyanın yetersiz beslenen nüfusunun büyük bölümünün, Güney Asya'da yaşadığı, burayı, Sahra-altı Afrikası ve Doğu Asya'nın izlediği belirtiliyor.

Yine gelişmekte olan ülkelerde beş yaş altındaki çocuk ölümlerinin üçte biri, yetersiz beslenmeyle bağlantılı.

Kadın çiftçilerin, kaynaklara erkeklerle eşit seviyede erişmeleri halinde dünyada açların sayısının 150 milyona kadar düşürülebileceği öngörülüyor.

Gıda üretimi ve beslenmenin, insan hakları, iklim değişikliği, siyaset ve sağlık dahil olmak üzere bir dizi konuyla bağlantılı olduğu ifade ediliyor.

-Ban'dan Dünya Gıda Günü mesajı-

BM Genel Sekreteri Ban ki-Mun da Dünya Gıda Günü ile ilgili olarak yayımladığı mesajında, açlık çeken insanların sayısının, on yıl öncesine göre 100 milyon azaldığını, 63 ülkenin yeterli gıda alamayan nüfuslarının oranını yarı yarıya azalttığını, sıfır açlık hedefine ulaşılabileceğinin belirginleştiğini belirtti.

Ban, "2014 Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı" için "Bugün ve her gün, aile çiftçileri sayesinde yemek yiyebiliyoruz. Dünya üzerindeki çiftliklerin büyük bölümünü onlar işletiyor" ifadesini kullanarak, aile çiftçilerinin, doğal kaynakları ve agro-biyoçeşitliliği koruduğunu, kapsayıcı-sürdürülebilir tarım ve gıda sistemleri oluşturulmasının temelini teşkil ettiğini ifade etti.

Dünyada hala 800 milyon kişinin aktif bir yaşam sürebilmek için yeterli seviyede gıda alamadığını, her üç küçük çocuktan birinin yetersiz beslendiğini hatırlatan Ban, bu sorunun aşılmasında çözümün aile çiftçileri olduğunu, ancak teknolojiye, pazarlara ve hizmetlere erişim konusunda dezavantajlı durumda olduklarını, aynı zamanda beklenmedik olumsuz hava koşulları, iklim değişikliği ve çevrenin bozulması gibi sorunlarla karşılaştıklarını belirtti.

Ban, başta kadınlar olmak üzere, dünyada yoksulluğun ortadan kaldırılması ve çevrenin korunması konularındaki mücadeleye katkı sağlayan 500 milyon küçük aile çiftçisinin güçlendirilmesi için üretim kaynaklarına eşit erişimlerinin sağlanmasının gerektiğini bildirdi.

BM Genel Sekreteri, geçen ay New York'ta düzenlenen İklim Zirvesi'nde, yüzden fazla kuruluş ve hükümetin, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında balıkçılık, tarım ve hayvancılık yapanlarla daha yakın çalışmayı taahhüt ettiğini hatırlattı ve "Sıfır Açlık Hedefi ve Beslenmenin İyileştirilmesi hareketi, hükümetler, sivil toplum ve özel sektör arasındaki işbirliğini güçlendiriyor. Dünya Gıda Güvenliği Komitesi, gıda kaybı ve israfına çözüm öngören tarımda sorumlu yatırım, sürdürülebilir balıkçılık ve su ürünleri üretiminde önemli bir ilerleme sağlamış bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Ban, 2015 yılında Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne erişerek rüzgarın tersine çevrilebileceğini dile getirerek, açlık ve yoksulluktan kurtulmuş, insanların yeterli gıda hakkını hayata geçirmiş bir dünyanın, arzulanan geleceğin yaratılmasının temelini teşkil ettiğini vurguladı. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Günü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title