Haberler

Diyarbakır: 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Günü

Diyarbakır'da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Günü Etkinlikleri Nedeniyle Düzenlenen Toplantıda, Şiddetin Nasıl Önleneceği Konusu Ele Alındı.

Diyarbakır'da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Günü etkinlikleri nedeniyle düzenlenen toplantıda, şiddetin nasıl önleneceği konusu ele alındı.

Kayapınar Dostlar Kıraathanesi'nde düzenlenen toplantıya, Diyarbakır Kadın Platformu adına SELİS Kadın Danışma Merkezi Koordinatörü Hacire Özdemir, avukat Gamze Yalçın, Uluslararası Af Örgütü'nden Nadire Kuru, DTP Kadın Meclis üyeleri ile Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Özdemir, 25 Kasım'ın BM tarafından kadına yönelik şiddetin önlenmesi günü olarak kabul edildiğini belirterek, "Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için, kadınlarla toplantılar yaptık. Ama şiddeti erkekler uyguladığı için bu yıl bu toplantıları erkeklerle yapmaya karar verdik. Bu toplantıda kadına yönelik şiddetin önlenmesi için nelerin yapılması gerektiğini birlikte tartışacağız" dedi.

Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin de, "Kadınlara yönelik şiddet, bir günlük çalışmayla önlenemez. Bu nedenle bu yönlü çalışmaların süreklileştirilmesi gerekir. Özellikle geri kalmış yörelerde bu tür etkinliklerin düzenli periyotlarla yapılması gerekir" diye konuştu.

Kayapınar Belediyesi'nin işçileriyle yaptığı toplu sözleşmeye bu yönlü bir madde koyduğunu belirten Karatekin, "Aile içi şiddeti kabul etmek mümkün değil. Bu nedenle bu şiddetin önlenmesi yönünde toplu sözleşmeye bir madde koyduk. Bu madde kadına yönelik şiddeti sona erdirmiyor, fakat bu madde yaptırımının etkili olduğunu gördük" dedi.

Diyarbakır Barosu ve İHD üyesi avukat Gamze Yalçın, kadına yönelik şiddetin, erkeklerin destek sunmasıyla sona ereceğine dikkat çekerek, "Daha önce kadınlarla bu yönlü toplantılar yaptık. Fakat bu şiddeti önleyemedik. Kadınlara yönelik şiddetin kaynağı erkekler olduğu için, bu konuda erkeklerle ortak çalışma kararı aldık. Kadına yönelik şiddeti sadece fiziksel şiddet olarak ele almıyoruz. Kadına yönelik olarak psikolojik ve cinsel şiddet de uygulanıyor. Bunların topyekün olarak ortadan kaldırılması, ortak olarak yürüteceğimiz çalışmalarla mümkün olacaktır" şeklinde konuştu.

Uluslararası Af Örgütü'nden Nadire Kuru ise yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddetin erkeklerin bilinçlendirilmesiyle önlenebileceğini söyledi. Kadınların sosyal, ekonomik ve hukuki haklarını elde etmesiyle, erkeklerin bu haklarının ellerinden alınacağını düşünenler olduğunu kaydeden Kuru, "Kadın hakları dediğimizde, erkeklerin sahip olduğu haklara kadınların sahip olması olarak görüyoruz. Kadına yönelik şiddet karşılıklı anlayışla çözülür. İnsan haklarını evinde aramayan, dışarıda aramasın" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title